Kukkatestistä kauhistuneille:
snopes.com: Microwaved Water - See What It Does to Plants
Tämä surullisen kuuluisa kukankastelutesti, jonka korkeasti koulutettu Antti Heikkiläkin on linkittänyt blogiinsa, ei kestä minkäänlista tieteellistä tarkastelua. Kokeilkaapa toistaa testi - yhdellä ja kahdella kasvilla tulos on täysin sattumanvarainen. Toista taimea on voitu leikata enemmän, kasvi on voinut alunperin olla heikko ja kuolla jo pelkän trimmauksen takia, kasteluveden määrää ei (kerrota) ole vakioitu jne. Täysin tuulesta temmattua.
Kaikessa kuumentamisessa tuhoutuu ruuan ravintoaineita. Mitä pitempään ruuan kuumentaminen kestää, sitä enemmän esim. C-vitamiinia ehtii tuhoutua. Näin ollen mikro jopa parantaa ruuan laatua. Ei sillä että uskoisin eineksissä paljoa ravintoarvoa olevan, mutta esim. vihannesten höyryttämienn mikrossa on paljon nopeampaa kuin liedellä keittäminen, jossa ravinteita liukenee myös keitinveteen.
Rintamaidon lämmityskielto perustuu oman järkeni mukaan siihen, että mikro lämmittää epätasaisesti. Rintamaitoahan ei tule keittää, jotta siinä olevat ravintoaineet ja entsyymit eivät tuhoutuisi. Epätasaisen kuumentumisen seurauksena osa nesteestä saattaa kuitenkin päätyä lähelle kiehumislämpötilaa, jolloin maidon hyvät ominaisuudet heikkenevät. Kaupasta ostetun lehmänmaidon kanssa tätä ongelmaa ei synny, koska maito on jo valmiiksi pastöroitu.
Mikroaaltouunit ovat olleet käytössä jo vuosikymmeniä, eikä niistä ole ainakaan tieteellisesti havaittu koituvan ihmiselle haittaa. Ihan kuten tv:n katselu läheltä ei nykyään pilaakaan enää silmiä.
Meillä mikroa käytetään varsin vähän, lähinnä vihannesten höyryttämiseen, silloin tällöin tähteiden lämmittämiseen, voin pehmittämiseen leivontaa varten ja jos juon yksin teetä, kuumennan veden mikrossa, koska se on energiataloudellisesti järkevää.
Lisäksi huomautan toisinaan jopa nauttivani säteilystä. Infrapunasäteily on suosikkini, varsinkin viileillä ilmoilla ja saunassa.