Itse koen huonoa omatuntoa meidän perheen ruokavaliosta, mutta tuohon verrattuna ehkä syödään kuitenkin vähän terveellisemmin.
Meidän perheessä syödään:
- Paljon kanaa; fileinä, suikaleina, koipina. Lisukkeina riisiä vaihdellen täysjyvä/tavallinen pitkäjyväinen/basmati tai pastaa (pääosin tummaa pastaa) kastikkeena kermaa tai kookosmaito, seassa jotain kasviksia (ananas, pakastevihannekset)
- Jauhelihaa; vaihdelle sikanautaa ja nautaa. Lihapullat (ilman kastiketta), jauhelihakastike (tomaatti tai ruskeakastike ilman vehnäjauhoja (itsellä keliakia niin kaikki kastikkeet teen aina gluteenittomina). Lisukkeena keitetyt perunat, pasta tai perunamuusi. Tai jauheliharisotto sis. hemapa. Makaronilaatikko.
- Possua tulee syötyä ehkä kerran viikossa tai kahdessa. Yleensä pihvinä kermakastikkeella. Lisukkeena itse tehdyt lohkoperunat, bataatti, joskus myös hunaja + yrtti maustetut uunijuurekset.
- Kanamuna; munakas (kanamunaa, kinkkua, tomaattia, juustoa), ihan vain keitettyä/ paistettua munaa
- Kinkkukiusaus, yleensä seassa pussillinen vihannessuikaleita.
- Pinaattiletut mansikkahillolla (tämä tulee miehen puolelta ja on minusta ällöttävää, mutta annan syödä)
- Uunimakkaraa, tomaatti-mozzarella-punasipulipaistos
- Siskonmakkarakeitto
- Tonnikala/lohipasta
- Kalapyörykät (kaupan valmiit) + perunamuusi
- Lämminsavulohi + perunamuusi
- Hernekeitto (purkista)
- Nuudelit (hätävara jota lapset rakastaa)
- Nugetteja + ranskiksia ehkä kerran kahdessa kk
- Pyttipannu
- Kasvissosekeitot (näissä kermaa, sulate/ tuorejuustoa)
Muutaman kerran vuodessa tulee tehtyä tortilloita, itsetehtyä/pakaste pizzaa, itsetehtyjä hampurilaisia (sämpylät ja pihvit kokonaan itse) paistettua lettuja, leivottua jotain makeaa.
Lisukkeena lähes aina tuoreita kasviksia, yleensä kurkku, tomaatti/kirsikkatomaatti, paprika, silloin tällöin vihreä salaatti + fetajuusto, porkkanaraaste tms. Raejuustoa menee usein lisukkeena PALJON, satunnaisesti punajuurisalaatti. Ketsuppia haluavat aika monen ruoan kanssa.
Leivät lähes aina täysjyvää, kauraa, ruista (itse tietty joudun syömään gluteenittomia mössöjä, itse tehdessä sämpylöitä tai muuta leipää laitaan sekaan paljon kauraa, perunakuitua)
Ruokajuoma kevytmaito, janoon vesi. Mehua reissussa, kotona tosi harvoin. Kaakaota ehkä kerran pari kuussa, kipeenä ollessa saavat monta kertaa päivässä lämmintä kaakaota. Levitteenä 60% margariini. Leivän päällä vaihtelevasti juusto, kinkku, kalkkunaleike, metwursti, maksamakkara, graavilohi, sinappisilli, lauantaimakkara. Ehkä 60% leivistä muksut syö pelkän margariinin kanssa.
Aamu-, väli- ja iltapaloina usein leipää, puuroa (kaura, riisi, vispi) weetabixiä, karjalanpiirakat, hedelmä/marjapilttejä, smoothiet (avokado, leseet, mustikka/mansikka + hedelmiä), riisikakut, välipalapatukat, riisifrutteja, leipäjuusto, cocisviili, joskus nakkeja. Hedelmiä syödään paljon, päärynää, banaania, omenaa, ananasta, viinirypäleitä, kesällä vesimeloni, porkkana. Kermarahkaa marjoilla syön itse, lapsille harvemmin maistuu. Joskus suklaamuroja, myslejä tms.
Pullaa tms. ovat syöneet (4- ja 5-v) ehkä muutaman kerran elämänsä aikana, lähinnä laskiasena tehdään laskiaispullia. Karkkipäivä lauantaisin, lisäksi herkkuja syödään jos meillä vieraita/ollaan kylässä. Silloin mehut, keksit, jäätelö jne. Satunnaisesti (1-2krt/kk) arkena voi saada jälkkäriksi jätskiä, pannaria ym. herkkua. Vanukkaita 1-3krt/kk .Synttäreillä yms. ei herkkujen määrää rajoiteta.
Mäkkärissä/ pitsalla 1-2krt/kk
Haluaisin kaikki ylimääräiset sokerit pois, lisätä/monipuolistaa kasviksia, vähemmän suolaa ja valmisruokia. Lapsille enemmän kalaa, itse en niin välitä. Aina ei vain jaksa/ ole aikaa tehdä itse.