Mulla on ollut käsitys, että
viinirypäleissä on todella paljon torjunta-ainejäämiä verrattuna suurimpaan osaan muista hedelmistä ja kun niitä ei sitten edes kuorita. Näköjään kun englanniksi googlas niin tärkein syy mikä nostettiin raskauden yhteydessä esiin oli kuitenkin niiden sisältämä resveratroli.
Tässä jotain pätkiä mitä tuli vastaan:
"The main problem with eating grapes during pregnancy is that they contain high amounts of resveratrol. This chemical can be potentially toxic for the hormonally imbalanced pregnant women. Resveratrol poisoning can cause several complications during pregnancy.
However, you need to eat a lot of grapes at once to suffer from this condition. So finally we can conclude that eating grapes during pregnancy should not be a problem unless you eat lots of them. You should definitely limit your consumption of grapes during pregnancy. Also, never have grapes empty stomach or else you will suffer from acid reflux."
[
http://www.onlymyhealth.com/vegetables-fruits-avoid-during-pregnancy-1307089264]
"Miksi viinirypäleet kannattaa huuhdella huolellisesti?
Eteläiseltä pallonpuoliskolta tulevien rypäleiden kuljetuslaatikoissa käytetään yleisesti natriumvetysulfiittia homehtumisen estämiseksi. Tästä tulee rypäleen pintaan rikkihapoketta, joka voi aiheuttaa oireita sulfiitille herkille henkilöille, esimerkiksi astmaatikoille. Peseminen vähentää sulfiittien määrää, mutta ei poista sitä kokonaan."
[
http://www.evira.fi/portal/fi/tietoa+evirasta/asiakokonaisuudet/vierasaineet/kasvinsuojeluainejaamat/usein+kysyttya]
"Kotimaisissa elintarvikkeissa todetut torjunta-ainejäämät ovat useimmiten sallituissa rajoissa, mutta esimerkiksi ulkomaiset paprikat ja viinirypäleet ovat lähes varmoja torjunta-ainejäämäpommeja."
[ Auli Koponen: Tiedätkö mitä syöt?]
"Eniten erilaisia kasvinsuojeluaineen jäämiä oli tutkimuksessa goji-marjoissa (1317 jäämää), viininlehdissä (1727 jäämää), mansikoissa (1014 jäämää) ja kuivatussa ruohosipulissa (19 jäämää). Myös palkoineen käytettävissä herneissä, vadelmissa, maustepaprikoissa ja viinirypäleissä löydettiin noin kymmenen eri aineen jäämiä.
On arvioitu, että omenan ja viinirypäleiden kasvinsuojeluainejäämät vähenevät kolmanneksen huolellisella pesulla. Kuorimalla päärynän ja omenan jäämistä poistuu yli 90 prosenttia, mutta tällöin menetetään myös hedelmän kuoressa ja sen alla olevia terveellisiä aineita."
[
http://www.taloussanomat.fi/ihmiset/2013/06/17/kasvisten-torjunta-aineita-tutkittiin-tulos-yllatti-iloisesti/20138537/139]
Tätä en vielä ehtinyt itse lukemaan, mutta laitan jo linkin:
Tiesitkö tämän kasvinsuojeluainejäämistä?
Julkaisut - Elintarviketurvallisuusvirasto Evira
Ja näköjään eri maiden suositukset ovat erilaisia, ainakin jollain sivuilla viitattiin tyypillisiin ei-suositeltaviin ruokiin niin siinä oli mainittu pikanuudelit, papaija ja ananas...