Alkuperäinen kirjoittaja Mörköäiti;30546583:
Hmm, voiko matala palkka olla taloudellinen kannustin? Epäilen. Eli jäljelle jää vain työn ilo...
Tarkoitin Suomen mittapuussa matalaa palkkaa, eli jotain 1500 - 2000 kuukausipalkkaa. Sellaista jota saavat esim. siivoojat, lähihoitajat, postinjakajat, lastenhoitajat yms. monet ammattiryhmät. Näihinkin töihin tarvitaan tekijät ja työssäkäyntiin pitää olla taloudellinen kannustin.
Alkuperäinen kirjoittaja Mörköäiti;30546583:
Ei toki ole, mutta ei silti ainoa vaihtoehto ole matalapalkkatyö. Mitä omaan asenteeseeni tulee niin kyllä, siinä mielessä suhtaudunkin negatiivisesti matalapalkkatöihin, että minusta ne eivät takaa riittävää toimeentulotua ottaen huomioon, että kyseessä on palkkatyö eikä esim. joku sossunraha. Minusta ensijaisesti pitäisi kannustaa nuoria opiskelemaan eikä menemään mahdollisimman nopeasti työelämään. Yleensä pelkällä peruskoulupohjalla (myös lukiopohjalla) saa nykyisin vain todella surkeita töitä ja taloudellinen tilanne on sen mukainen.
Kuka ne matalapalkkatyöt sitten tekee, jos niitä sinusta ei kenenkään pitäisi joutua tekemään? Peruskoulupohjalla ei Suomessa todennäköisesti saa mitään töitä, mutta suuri osa ammateista joihin mennään ammattikoulupohjalla on näitä tarkoittamiani matalapalkkatöitä. Riittävän elintason niillä kaikilla kyllä minusta saa, tarvittaessa yhdistettynä täydentävään sosiaaliturvaan (esim. asumistuki).
Alkuperäinen kirjoittaja Mörköäiti;30546583:
Ei sosiaalitukia voi määrittää sen mukaan, mikä on pienin mahdollinen palkka, mitä joku voi (kenties jostain osa-aikaisesta työstä?) saada. Sosiaalituet on määritettävä sen mukaan, millainen tarve niihin on. Eli tuillakin on pystyttävä elämään inhimillistä elämää nykyajan standardien mukaan. Ei voida ajatella, että liian pieni tuki "pakottaa töihin", koska tukien varassa on myös paljon ihmisiä, joilla ei ole mahdollisuutta paeta tukien pienuutta palkkatyöhön, esim. sairaat, eläkeläiset, jo ennestään töissä olevat pienipalkkaiset... Kyllä töihin pitää motivoida sen työstä saadun korvauksen tai muiden houkuttimien kautta. Taloudellinen kannustin toimii silloin, jos työstä saadulla palkalla voi oikeasti rahoittaa elämäänsä haluamiaan asioita, muitakin kuin minimitasoisen asumisen ja välttämättömän ruuan.
Totta, mieluummin sosiaaliturvan kehittämistä, siitä olen samaa mieltä. Mutta mitä tarkalleen ottaen tarkoitat sillä, että täällä on niin kovat vaatimukset ja tuet vastaavat niihin jopa liian hyvin - missä kohtaa siis laskisit tuen saajien elintasoa? Ei suomalaisen elintasoa voi tarkastella vertaamalla sitä esim. kehitysmaassa asuvan elintasoon, sillä vaikka suomalaisen elintaso noin keskimäärin on kenties korkeampi kuin mitä olisi tarpeen, niin kehitysmaassa elintaso puolestaan on selvästi alhaisempi mitä edes minimissään pitäisi. Ja suomalaisen köyhän täytyy kuitenkin tulla toimeen juuri tässä yhteiskunnassa, pysyä syrjäytymättä juuri tässä yhteiskunnassa. Ja jos kyse on esim. lapsen harrastuksesta, niin millä perusteella voitaisiin sanoa, että jollain lapsella ei olisi oikeutta saada harrastaa vain siksi, että on sattunut syntymään liian köyhään perheeseen? Lapsihan ei voi edes mennä töihin tienaamaan niitä rahojaan ja lapsi kärsii tällöin ilman omaa syytään toisen ihmisen (vanhempiensa) valintojen tai ominaisuuksien vuoksi.
Tukijärjestelmä luo osaltaan elämisen standardeja. Jos asetetaan rima niin korkealle esimerkiksi tässä lasten harrastusasiassa, että kaikilla lapsilla tulee olla vanhempien tulotasosta riippumatta oikeus ihan mihin tahansa valitsemaansa harrastukseen, vaikkapa siihen ratsastukseen, törmätään väistämättä ongelmiin. Kaikkia lapsen harrastustoiveita kun ei ole mahdollista läheskään kaikissa pieni- tai edes keskituloisissa perheissä toteuttaa, jos niitä aletaan kustantamaan työssäkäymättömille yhteiskunnan varoin, pitäisi samat harrastukset kustantaa tasapuolisuuden nimissä myös työssäkäyvien lapsille. Sellaiseen taas ei ole varaa. Sosiaaliturvan ei pidä korottaa standardeja, vaan sopeutua niihin kohtuullisesti.
Opiskeluaikoina minulla oli vahva käsitys, että toimeentulotuki oli liian korkealla tasolla, koska opiskelijat kyllä pärjäsivät paljon vähemmällä ihan ok. Olen edelleen sitä mieltä, tosin niin suuria muutoksia en tekisi kuin joskus aikoinaan. Myös ansiosidonnaiset etuudet luovat kannustinongelmia, niitä en tosin poistaisi kokonaan, mutta kestoja voisi lyhentää hieman. Pieniä viilauksia siis tekisin, siksikin, että valtion velkaantumistahti on tällä hetkellä huima, sosiaalietuuksia maksetaan velkarahoin ja jos tilanne jatkuu pitkään, voi olla edessä tilanne jossa on pakko alentaa tukia roimasti.
Sosiaaliturva ja palkkatulo eivät ole toisensa vastakohtia, vaan sosiaaliturva voi kannustavalla tavalla täydentää matalaa palkkatuloa. Onneksi näin useimmissa tapauksissa jo tapahtuukin, eli esim. se osa-aikatyö kyllä on kannattavaa verrattuna täyteen työttömyyteen, jos ihminen saa toimeentulonsa pääasiassa työttömyysetuudesta. Toimeentulotuen osalta on edelleen olemassa kannustinongelma tässä suhteessa ja sille pitäisi tehdä jotain.