Kookosmaidoissa on usein myös guargumia, josta on 10 vuoden takaa tällainen uutinen, kun Valio ehti myydä kermansa ennen takaisinvetoa:
"Guarkumi (E 412) on lisäaine, jota käytetään elintarvikkeissa sakeuttamisaineena. Sitä on myös eräissä laihdutustarkoitukseen käytettävissä ravintolisissä. Guarkumia saadaan palkokasveihin kuuluvan guarin siemenistä.
Noin 80 prosenttia EU-markkinoille tulevasta guarkumista tulee Intiasta. Valion saastuneissa ruokakermoissa käyttämä guarkumi on peräisin intialaiselta guarkumivalmistaja India Glycolsilta.
India Glycolsin guarkumista on löydetty
erittäin korkeita pitoisuuksia dioksiinia ja kiellettyä torjunta-ainetta
pentakloorifenolia. Muiden valmistajien tuotteissa ei ole toistaiseksi havaittu mitään vikaa.
Ylitarkastaja Taina Rautio Elintarviketurvallisuusvirastostakertoo, että Valio ja karkkilalainen ravintolisiä valmistava Hankintatukku
saivat vinkin myrkyttyneestä guarkumista heiltä jo elokuun alussa.
Raution mukaan guarkumin myrkyttymisen syy ei ole vielä tiedossa, mutta mahdollisia selityksiä on ainakin kaksi.
Toinen selitys on se, että
pentakloorifenolia on käytetty torjunta-aineena pelloilla ja se olisi kulkeutunut guarkumiin saakka.
Toinen selitys on mielenkiintoisempi.
Guarkumia käytetään myös sitomaan väriä tekstiilien värjäämisessä. On mahdollista, että sveitsiläisen Unipektin Eurooppaan tuoma guarkumierä olisi alun perin
tekstiilin värjäämiseen tarkoitettua guarkumia, jonka homehtumista estetään käyttämällä pentakloorifenolia.
Rautio kertoo myös, että
dioksiinia etsitään yleensä vain rasvaisista tuotteista eikä kukaan ole aiemmin osannut epäillä kasviperäistä guarkumia.
Myrkyttyneen guarkumin löysi tshekkiläinen laboratorio muiden tutkimuksiensa yhteydessä. Suomen viranomaiset saivat tiedon asiasta Euroopan elintarvikkeita ja rehuja koskevan nopean hälytysjärjestelmän kautta."
Valion ei tarvinnut vaihtaa edes tavarantoimittajaa, vaikka kyseessä oli
d i o k s i i n i