Lääkäreille ja muulle terveydenhuoltohenkilökunnalle jaettu tiedote sikainfluenssarokotteesta:
Pandeeminen H1N1 2009 rokote
Pandeeminen H1N1 2009 -rokote on influenssarokote, jonka kehittämisessä on käytetty hyväksi kausi-influenssarokotteiden ja lintuinfluenssarokotteen antamaa tietoa ja kokemusta. Merkittävin ero kausi-influenssarokotteeseen on, että rokotteessa käytetään apuainetta tehon lisäämiseksi.
Rokotteen koostumus
-Rokotteen koostumus on muuten sama kuin myyntiluvallisella H5N1-
lintuinfluenssarokotteella, mutta lintuinfluenssa (H5N1) -kannan sijasta valmistuksessa käytetään pandeemista H1N1 2009 -viruskantaa.
-Rokote sisältää pilkottuja pandeemisen H1N1 2009 -viruksen kuorikerroksen palasia. Eläviä viruksia rokotteessa ei ole.
-Rokote sisältää erittäin pieniä määriä kananmunan proteiinia.
-Säilöntäaineena on tiomersaalia, joka on elohopeayhdiste. Tämä elohopea ei kerry elimistöön. Rokotteen elohopeamäärä on niin pieni, että enemmän elohopeaa saa esimerkiksi kala-ateriasta.
-Rokotteessa on adjuvanttia eli tehosteainetta, joka parantaa sen tehoa. Rokotteessa käytetyllä tehosteaineella (AS03) on Euroopan lääkevalvontaviraston myyntilupa. Myyntilupaa edeltävissä tutkimuksissa tehosteaine todettiin turvalliseksi ja tehokkaaksi.
Pandemiarokotteen apuaineiden turvallisuus
Rokotteita kehitettäessä tavoitteena on ollut saada aikaan rokote, jossa tarvitaan mahdollisimman vähän immuuniteettia aikaansaavaa antigeenia. Rokotteen tehon parantamiseksi siihen on lisätty adjuvanttia eli tehosteainetta.
Pandemrix rokotteen valmistaja on aiemmin kehittänyt lintuinfluenssapandemian varalle rokotteen, jonka Euroopan lääkevirasto on hyväksynyt. Pandemix rokote eroaa saman valmistajan H5N1-lintuinfluenssarokotteesta vain antigeenin osalta, muuten se on täysin samanlainen.
Rokotetta valmistettaessa viruskantaa viljellään kananmunissa. Virukset puhdistetaan, hajotetaan ja inaktivoidaan formaldehydillä. Käyttövalmis rokote sisältää antigeenina viruksen kuorikerroksen palasia. Rokotteessa ei ole kokonaisia eläviä viruksia. Se ei voi aiheuttaa ns. sikainfluenssaa.
Rokotteessa oleva ASO3-adjuvantti on täsmälleen sama kuin Euroopan lääkeviraston hyväksymässä H5N1-lintuinfluenssarokotteessa. ASO3 on erinomainen tehosteaine, mutta voimistaessaan puolustusreaktiota se myös herkästi aiheuttaa ärsytystä rokotuskohdalle.
Rokotteen säilyvyyden takaamiseksi siinä on tiomersaalia. Kun tiomersaali hajoaa elimistössä, siitä vapautuva elohopea on sellaisessa muodossa, että se ei kerry elimistöön vaan poistuu nopeasti.
Valmiissa pandemiarokotteessa on erittäin pieniä jäämiä esimerkiksi kananmunan ovalbumiinia ja formaldehydiä.
Millaisia haittoja rokote voi aiheuttaa?
Pandemiarokotteen odotetaan aiheuttavan samankaltaisia haittoja kuin kausi-influenssarokotteiden. Valtaosa oireista on lieviä ja häviää muutamassa päivässä.
Rokote ei sisällä eläviä viruksia, joten siitä ei voi saada influenssaa. Kuitenkin rokotuksen jälkeen voi esiintyä lievää sairaudentunnetta tai lihas- ja nivelsärkyjä. Yli 10% rokotetuista saa yleisoireita kuten lämmönnousua, kuumetta, ärtyneisyyttä, huonovointisuutta tai päänsärkyä.
On todennäköistä, että pandemiarokote aiheuttaa paikallisreaktiota herkemmin kuin sellainen influenssarokote, jossa ASO3-adjuvanttia ei ole. Parin päivän sisällä rokottamisesta voi ilmaantua pistoraajan paikallisia oireita (punoitus, kuumotus, turvotus, kipu). Paikallisoireita, särkyjä ja kuumetta voi hoitaa tavallisilla kuume- ja kipulääkkeillä.
Kausi-influenssarokotteiden monikymmenvuotisen käytön ja satojen miljoonien jaettujen annosten perusteella influenssarokotusten vakavat haittavaikutukset ovat hyvin harvinaisia. Osalla raportoiduista tapahtumista ei välttämättä ole muuta kuin ajallinen satunnainen yhteys influenssarokotuksen antamiseen.
Pandemiarokotuksen varotoimet ja vasta-aiheet
Kuumeen aikana ei tule rokottaa vaan rokotusta siirretään, kunnes potilas on toipunut.
Voimakas yliherkkyys rokotteen ainesosille
Todellinen IgE-välitteinen rokoteaine-allergia on erittäin harvinaista ja se vaatii aikaisemman altistuksen rokoteaineelle tai rokotteen ainesosille.
Pandemiarokotetta ei yleensä tule antaa, jos rokotettava on saanut aiemmasta rokoteannoksesta tai jostakin rokotteen sisältämästä ainesosasta välittömän henkeä uhkaavan allergisen reaktion, anafylaksian.
Kanamunalle allergisten rokottaminen
Varsinaisen välittömän allergisen reaktion riski on erittäin pieni, koska pandemiarokote sisältää hyvin vähäisiä jäämiä ovalbumiinia. On mahdollista, että kanamunalle allergiset saavat jonkinasteisia yliherkkyysoireita rokotteesta. Valtaosalle heistä ei kuitenkaan tule minkäänlaisia oireita.
-Pandemiarokotetta ei pääsääntöisesti tule antaa niille, jotka kananmunaa sisältäviä elintarvikkeita syötyään ovat saaneet välittömän, henkeä uhkaavan allergisen reaktion (anafylaksia).
-Hoitava lääkäri voi harkita rokotteen antamista erittäin voimakkaasti kanamuna-allergiselle henkilölle, mikäli riski sairastua vakavaan influenssaan on korkea. Tällöin rokote tulee antaa lääkärin valvonnassa huolehtien riittävän pitkästä rokottamisen jälkeisestä seuranta-ajasta.
-Jos kananmuna aiheuttaa vain iho- tai suolioireita, rokotteen voi antaa normaalisti.
-Pikkulapset, jotka eivät ole koskaan saaneet kanamunaa, voidaan rokottaa normaalisti. Etukäteen altistaminen tai muuten testaaminen on tarpeetonta.
Tiomersaali- ja formaldehydiallergisten rokottaminen
Todelliset IgE-välitteiset välittömät allergiset reaktiot sekä formaldehydille että tiomersaalille ovat erittäin harvinaisia. Niiden aiheuttamat oireet ovat yleensä paikallisia ärsytysoireita iholla. Paikallisoireet voivat myös tulla pidemmällä viiveellä. Rokotusten yhteydessä raportoidut allergiset reaktiot ovat yleensä olleet viivästyneitä yliherkkyysreaktioita. Viivästynyt yliherkkyys ei lisää riskiä saada anafylaktinen reaktio.
-Tiomersaalista tai formaldehydistä aiemmin todennetusti anafylaktisen reaktion saaneelle rokotetta ei tule antaa.
-Jos rokotettavalla on esimerkiksi työperäinen altistuminen näille aineille ja siitä syntynyt IgE-välitteiseksi todettu laajoin ihottuma- ja hengitystieoirein ilmaantuva reagointi, tulee rokotuksen hyödyistä ja mahdollisista haitoista tehdä huolellinen arvio. Useimmiten rokote voidaan antaa.
-Jos henkilö on aiemmin saanut tiomersaalista tai formaldehydistä vain paikallisia oireita, niin pandemiarokotteen voi antaa normaalisti.
Yliherkkyys mikrobilääkkeille
Yliherkkyys penisilliinille ja muille tavallisille mikrobilääkkeille ei ole rokotuksen vasta-aihe. Valmisteyhteenvedossa mainitun gentamysiinisulfaatin jäämä yhdessä rokotteessa on lähinnä teoreettinen. Pandemiarokote voidaan antaa normaalisti gentamysiinistä iho-oireita saaneille.