Itse refluksista kärsivänä törmäsin vauvan refluksin hoito-ohjeisiin. Copy pastatkaa itsellenne jemmaan
Refluksitaudin oireet
Refluksitaudin yleiset kliiniset oireet 0-24 kk iässä:
0-1 kk
- yskiminen/rohiseminen syömisen aikana ja sen jälkeen
- oksentaa heti syömisen jälkeen
- oksennusta tulee myös nenästä
- mahdollisesti korva- ja hengitystietulehduksia
1-2 kk
- tarttuu rintaan ahnaasti, mutta vetäytyy pian pois itkien ja/tai itseään kaarelle vetäen
- jäykistelee ja itkee voimakkaasti mikäli refluksi vaikea
- syö usein, mutta vain vähän kerrallaan
- vanhemmat kertovat, että pidettävä jatkuvasti sylissä rintaraivareita
Refluksivauvan hoito arjessa
Yleisiä ohjeita:
Pääsääntönä on pitää vauvaa mahdollisimman paljon pystyasennossa. Tärkeintä tämä on syöttöjen jälkeen, jolloin vauvaa tulisi pitää pystyasennossa vähintään 20 minuuttia.
Toinen tärkeä sääntö on muistaa välttää paineen tuottamista vauvan vatsaan ja erityisesti vasemmalle puolelle. Pitäessä vauvaa sylissä ja häntä kantaessaan on kiinnitettävä huomiota, ettei asento paina vauvan vatsaa (painetta tuottavia asentoja ovat usein mm. seuraavat: vauvan kantaminen olkapäällä, vauvan kantaminen lantiolla käsivarsi vauvan ympärillä jne.)
Itkuisen, levottoman ja kivuliaan vauvan ympäristö tulisi pyrkiä pitämään rauhallisena ja vähentää ympäristön ärsykkeitä mahdollisuuksien mukaan (esim. valaistuksen hämärtäminen, puhuminen hiljaisella äänellä, television ja/tai radion sulkeminen, ylimääräisten menojen vähentäminen, vauvan kapalointi)
Nukkuminen:
Kohoasento myös nukkuessa helpottaa usein vauvan oireilua. Sängynpäädyn korotus: Yleisimmin ehkä käytetään kirjoja sängyn päädyn jalkojen alla. Lastentarvikeliikkeissä myydään myös korotuspaloja pinnasängyn jalkoihin ja terveysasemien apuvälinelainaamosta on mahdollista saada lainaksi sängynjalankorotukset. Myös kiilatyyny voi toimia. Korotuksen tulee olla riittävän suuri, 30 astetta, jotta siitä olisi hyötyä. Pulmaksi tulee usein, että sängynpäädyn korotuksen myötä vauva valuu yöllä sängyn jalkopäähän. Tätä estämään voi kokeilla esim. pyyherullaa vauvan jalkojen tai takapuolen alle. Myös isosta imetystyynystä voi muotoilla sänkyyn vauvalle pesän, joka tukee kohoasennossa pysymistä ja estää sängyssä valumisen.
Vauvan nukuttamista kyljellään tai selällään suositellaan 6 kuukauden ikään asti, koska se tutkimusten mukaan vähentää merkittävästi kätkytkuolemariskiä. Refluksivauvalle vasemmalla kyljellä nukkuminen on usein parempi asento kuin oikealla kyljellä oleminen. Yli puolivuotiasta vauvaa voi kokeilla nukuttaa myös vatsallaan, mikä helpottaa joidenkin refluksivauvojen nukkumista huomattavasti.
- Vältä syöttämästä vauvaa juuri ennen nukkumaanmenoa
- Tarkista, ettei yöpuku eikä vaippa kiristä eikä purista vauvaa vatsasta.
- Pyri saamaan vauva mahdollisimman rentoutuneeksi ja rauhalliseksi ennen sänkyyn laittamista. Jo ihan pienellekin vauvalle kannattaa luoda joka ilta mahdollisimman samanlaisina toistuvat iltarutiinit. Lämmin kylpy, vauvahieronta, kapalointi, rauhoittavan musiikin kuunteleminen jne. ovat kokeilemisen arvoisia keinoja.
- Huolehdi, että vauvan nukkumisympäristö on uniystävällinen: riittävän hämärä, sopivan viileä, ympäristön ärsykkeiltään vähäinen.
- Mikäli vauva usein yölläkin pulauttelee ja/tai oksentelee, on hyvä keino pedata sänkyyn jo valmiiksi useampi lakana päällekkäin, jolloin välttyy yöllä suuremmilta lakanoiden vaihdoilta voidessaan vain napata päällimmäisen märän lakanan pois.
- Päiväunille vauvaa voi koittaa nukuttaa myös muualla kuin sängyssä. Moni vauva nukkuu paremmin esim. kantoliinassa, sitterissä tai turvakaukalossa pystymmän asennon vuoksi. Toisille taas asento näissä provosoi refluksia. Myös vaunuissa vauvan asentoa voi nostaa pystympään tyynyjen avulla.
Vaipanvaihto:
Vaippaa vaihtaessasi vauvan maatessa selällään älä nosta vauvaa jaloista (paine vatsaan) vaan käännä häntä kyljeltä toiselle.
Kiilatyynystä hoitoalustan alla saattaa olla apua vauvoille, jotka eivät siedä selällään makuuta ollenkaan (kohottaa ylävartaloa pystympään). Jalallisen hoitopöydän alle voi kokeilla myös kirjapinoa toisen päädyn jalkojen alle.
Vähän isomman vauvan vaipan voi vaihtaa myös aikuisen sylissä istuen. Istuma-asento saattaa toisaalta myös pahentaa refluksin oireilua, joten kokeile sopiiko tämä neuvo juuri sinun lapsellesi vai ei.
Heti kun lapsi oppii seisomaan tukea vasten, ala vaihtaa vaipat lapsen seistessä.
Tutin käyttö:
Tutin syöminen saattaa helpottaa vauvan oloa. Imeminen sinällään usein rauhoittaa vauvaa.
Tutkimuksissa on todettu tuttia syövillä vauvoilla lievempää refluksioireilua (vähemmän ja lyhyempiä refluksikohtauksia) kuin tuttia käyttämättömillä vauvoilla. Tutin imeminen lisää syljen eritystä mikä laimentaa vatsahappoja.
Tutin imemisen nukkuessa on myös todettu suojaavan kätkytkuolemalta, joka on refluksikkovauvoilla hieman yleisempää kuin muilla.
Vaikea-asteisesta refluksista kärsivät vauvat eivät useinkaan huoli tuttia yrityksistä huolimatta
Itkuisen vauvan rauhoittelu:
Vauvan kantaminen sylissä, hyssyttely, vauvahieronta, tasaiset hurisevat äänet tai toisaalta ärsykkeiden vähentäminen kapaloimalla tai laittamalla lapsi sänkyyn.
Vaikka et konkreettisesti voisikaan juuri sillä hetkellä helpottaa vauvan kipuja, on silti tärkeää, että osoitat vauvallesi hoivaa ja rakkautta. Jo vanhemman lähellä olo tuo vauvalle turvaa ja kertoo hänelle, ettei hän ole yksin vaivojensa kanssa
Kun vauva itkee, pyri olemaan rauhallinen. Jos et pysty siihen, anna vauva puolisosi tai muun tutun aikuisen hoidettavaksi. Lähde vaikka kävelylenkille ja anna sen jälkeen lepohetki toiselle.
Itkevän vauvan hoito on rankkaa. Vuorotelkaa vauvan hoidossa, pyytäkää apua ystäviltä ja sukulaisilta.
Älä pura kiukkuasi vauvaan. Kun hermostut itkuun, vetäydy hetkeksi omaan rauhaasi, sinulle mieluisaan paikkaan. Kun paha olo on laantunut, juttele vauvan kanssa. Vauva huomaa, että hermostumisesi oli väliaikaista; olet taas tuttu ja turvallinen. Jokainen hermostuu joskus, älä syytä siitä itseäsi. Mieti mieluummin, mistä saat voimia jaksamiseen ja kuinka turvaat itsellesi riittävän yöunen.
refluksilapset