HUI kuinka paljon tekstiä ! KIVA
:hug: kaikille. Eikä varmasti ole viimeinen kerta kun haaveri sattuu. Toivottavasti kaikki säästytään tulevaisuudessakin pahemmilta onnettomuuksita.
Me oltiin eilen taas asukaspuistossa neuvolan järjestämässä "vauva-tapaamisessa". Tällä kertaa aiheena oli
vauvan uni ja rytmit. Oli ihan antoisa ja kiva ilta. Vaikka suurin osa jutuista olikin itsensäselyyksiä ja jo tiedossa olevia juttuja, niin saatiin myös muutamia uusia vinkkejä ja heti niitä kokeiltiin viime yönä, ja nukuttiin kyllä hyvin koko sakki.
Vauvan hyvän unen resepti
*Huolehdi säännöllisestä vuorokausirytmistä. Auta vauvaa erottamaan päivä ja yö. Luo selkeät valon ja pimeän vaihtelut. Ota vauva päivisin mukaan sosialisiin toimintoihin, mutta minimoi vuorovaikutus yöllä.
* Luo selkeä ja rauhoittava iltarutiini, joka toistuu samanlaisena joka ilta ennen nukkumaanmenoa. Iltarutiinissa tähdätään rauhoittumiseen yöunia varten. Auta vauvaa rauhoittumaan sopivana ajankohtana.
*Anna vauvalle mahdollisuus oppia nukahtamaan itsekseen heti, kun hän osoittaa siihen kypsyyttä (eli yritä päättää sosiaalinen vuorovaikutus, hoivaaminen ja iltaruokailu jo ennen kun lapsi peitellään vuoteeseen). Rohkaise lasta jäämään omaan sänkyyn yksin nukahtamaan. Auta vauvaa löytämään yksinkertainen usiassosisaatio (rätti, tutti, nalle..), jotta hän pystyy sen avulla nukahtamaan itsekseen uneen myös yöaikaan.
* Tarjoa vauvalle riitävästi aktiivista sosiaalista vuorovaikutusta ja virikkeitä päivisin. Ole herkkä vauvan viesteille ja ota humioon hänen yksilölliset temperamenttipiirteensä.
* Yritä oppia tunnistamaan väsymyksen merkit lapsessasi ja hänen ominainen vuorokausirytmi. Reagoi väsymykseen. Päiväuniaikojen ja unirytmin muutokset tulee tehdä pienin askelin ja vähittäisin muutoksin.
* Yritä välttää reagoimista liian herkästi ja liian voimakkaasti lapsen pieniin protesteihin nukkumaanmenotilanteissa. Monesti lapsi nukahtaa nopeasti pienen protestin jälkeen.
* Vältä automaattisia yösyöttöjä ja pyri reagoimaan vain todelliseen näläntunteeseen. Tunne lapsesi todelliset tarpeet. Iltaruokailu voi olla normaalia tukevampi.
* Päiväunet eivät yleinsä häiritse yöunia, ja päiväunien poisjättäminen voi johtaa yliväsymykseen, joka vaikeuttaa nukahtamista illalla. Liian pitkistä päiväunista voi vähitellen totutella pois innostamalla lasta aktiiviseen vuorovaikutukseen.
*Pidä huolta omasta jakasamiseta ja pyydä tarvittaessa apua vauvan hoitoon.
Itse "noudatin" ohjeista sitä, etten regoinut jokaiseen örinään enkä pieneen kitinään keskellä yötä, en myöskään laittanut tuttia takaisin suuhun. Muutamassa minutissa Kaapo nukahti aina itsekseen uudelleen. Tämä on ainakin suuri helpotus minulle, sillä vaikka Kaapo ei öisin syö, yöt ovat katkonaisia juuri tämän tutti-sähkäyksen takia.
Tässä vielä joitain otteita tassutuksesta ja muita vinkkejä vauvan uneen MLL:n vihkosesta:
Jos vanhempinen unen puute uuvuttaa, vauvan nukkumistottumuksia on hyvä ohjailla muun perheen tapojen kalaiseksi. Kotona toteutettava uniohjaus, "tassuhoito", on turvallinen tapa rauhoittaa yöt. Taasuhoidossa vauva tyynnytetään tuntuvalla, mutta lempeällä kosketuksella. Vaikka tassuhoito on koko perheen asia, vauvan kannalta on parempi että häntä hoitaa yöllä virkeämpi vanhempi. Koska uniohjaus ja tutuista tavoista luopuminen on vauvalle rankkaa, tassuhoitoa ei kannata ajoittaa samaan aikaan suurten mullistusten kanssa.
Tassuhoito askel askeleelta (ja esimerkki kellonajat)
* Päivä alkaa aamusta. Vauvan olisi hyvä herätä aina samaan aikaan, vaikka yö olsi ollut levoton. Voit hellästi auttaa vauvaa heräilemään vaikka aamu seitsemän ja kahdeksan välillä.
*Puolivuotiaalle parin kolmen tunnin valveillaolo yön perään on jo paljon. Välipalan jälkeen on tunnin parin aamupäiväunien aika.
* Lounasta vauva saa puhtia puuhata muutaman tunnin. Seuraavat päiväunet voivat kestää pari kolme tuntia. Päivällisen aika on kello 17, mutta yöuneen on vielä matkaa. Ruokalepo saattaa siirtää illan nukkumaanmenoa turhaan. Pikku torkuista ei ole haittaa jos vauva on herännyt iltapäiväunilta varhain.
* Illalla samanlaisina toistuvat tavat krtovat vauvalle, että nukkumaanmenon hetki lähenee. Pesut, yöpuku, iltapala ja laulu rauhoittavat uneen. Vauva on valmis yöpuulle klo 20-21.
* Laita vauva hänen omaan nukkumapaikkaansa, kun hän on vielä hereillä. Jos hän nukahtaa rinnalle, herättele häntä sen verran, että hän huomaa siirtyvänsä unipaikalleen. Tällöin vauva ei yöllä havahtuessaan hae syliä tai rintaa, jotta hän nukahtaisi uudelleen.
* Vauvoilla on omia keinoja hakea unta. Hän voi laulella, liikehtiä tai vaikka päästää pieniä itkupirahduksia. Vauvan omille tavoille on hyvä antaa tilaa: vanhemman tulo paikalle saattaa saada vauvan virkoamaan hyvin alkaneesta unesta.
* Unilelu, rätti tai äidinyuoksuinen paita helpottavat nukahtamista. Unilelu kannattaa ottaa mukaan hellitelyhetkiin ja päiväunile, jotta vauva oppisi rauhoittumaan sen avulla. Jos vauva kaipaa tuttia, voit laittaa sen kymmensenttisellä narulla yöpaidan rintamukseen. Vauva oppii ottamaan sen siitä itse tarvittaessa.
* Opettele kuuntelemaan vauvasi viestejä ja itkun sävyjä ja toimi sen mukaisesti. Opit tunnistamaan vauvan kielen viettämällä paljon aikaa hänen seurassaan.
* Vanhemman läheisyys lohduttaa itkevää, kiihtynyttä vauvaa. Voit auttaa häntä tyynymään uneen laittamalla kätesi lempeästi, mutta tukevasti hänen päälaelleen. Ellei vauva tyynny, sivele tai kainuttele häntä - älä kuitenkaan nostaa vauvaa pois vuoteesta. Jos vauva rauhoituu, anna hänen nukahtaa itsekseen.
* Jos tyynnyttely ei riitä auttamaan vauvaa uneen, ota hänet pystyasentoon syliisi ja silittele rauhallisesti selkää. Turvallisessa sylissä itku muuttuu vähitellen laimeammaksi ja voit laittaa vauvan rauhallisesti takaisin vuoteeseen. Jätä kuitenkin kätesi hetkeksi vauvan tueksi,jottei hän kiihdy uudelleen. Kun vauva tuntuu rauhoittuvan, voit jättää hänet nukahtamaan.
* Jos itku ei lakkaa sylissä, vauva saattaa olla nälkäinen. Vauva voi yhä tarvita aamuyöllä maitoa, vaikka hän täyttäisi pian vuoden.
Isälle ja äidille:
- Vastasynytyneen unirytmiin on mahdoton vaikuttaa.
- Noin kolmen kuukauden ikäistä vauvaa voi alkaa totuttamaan yön ja päivän eroihin.
- Vauvat nukkuvat yöllä sitä rauhallisemmin,mitä enemmän he ovat saaneet viettää aikaa päivällä vanhempisensa seurassa.
- Vauva voi havahtua yöllä ja uni katketa kesken. Osa vauvoista palaa uneen ominpäin, osa tarvitsee vanhemman apua.
- Vauvan voi olla vaikeaa nukahtaa uudelleen, jos hän herää erilaisessa ympäristössä kuin nukahtamaan mennessä.
Tässä nyt hurjasti tekstiä, toivottavasti ajankohtaista ja hyödyllistä edes joillekkin. Itse en aijo ohjeita kirjaimellisesti noudattaa, mutta jotain apua, tukea ja vinkkejä näistä löytyy varmasti kaikille