Suomalaiset valmiita tinkimään naapurin eduista

[QUOTE="vieras";28907479]Aivan. Kustannukset. Suomalaiset yritykset kilpailevat ulkomaisten yritysten kanssa ja siksi suomalaisten yritysten kustannustaso EI voi olla korkeampi kuin kilpailijoiden, tai sitten meillä ei ole yhtään yritystä, eikä työpaikkoja.[/QUOTE]

Ilmeisesti tarkoitat, että kustannusten on oltava alemmalla tasolla kuin kilpailijamaissa? Nythän ne ovat kokonaisuutena tarkastellen kutakuinkin samalla tasolla kuin tärkeimmissä kilpailijamaissa (joihin en siis laske BRIC-maita, koska aikaa ei voi kääntää taaksepäin, joten näiden kanssa on kilpailtava muilla keinoin, esim. koulutuksella yms.).

Luitko muuten sen linkittämäni blogikirjoituksen? Herättikö se mitään ajatuksia?
 
taaavi
Alkuperäinen kirjoittaja Isämies;28907278:
Tämä ymmärretään ihan varmasti. Niin täällä kuin hallituksessakin, joka onkin antanut vientiteollisuudelle liki kaiken, mitä se on keksinyt pyytää. Kiitokseksi teollisuus on sitten siirtänyt tuotantoaan muualle ja uhkaa siirtää loputkin, ellei valtiolta heru yhä uusia veronalennuksia.

Omaa etuaan ihan sallittua ja suotavaakin ajaa, mutta toivottavasti nämä kokoomusveljet ja muut leijonat ja rotarit malttavat sitten tulevina itsenäisyyspäivinä pitää vähän pienempää ääntä siitä isänmaallisuudesta. Sen kun tulisi olla jotain muutakin kuin puheitta ja maljojen kohottelua.
Jospa sitten sillä isänmaalisudella maksettaisiin osa duunareiden palkoista. Ei ne yritykset vain huvin vuoksi sinne markkinoiden lähelle lähde. Osaa ei pidättele täällä mikään, niin kauan kun tulos määrittelee toiminnan järkevyyden. En ole kovinkaan paljon näiden yritysjohtajien ole itsenäisyyspäivänä kuullut isänmaallisuudesta puhuvan. Enemmänkin se tuntuu olevan duunareiden, siis niiden, jotka aikanaan sitä yrittivät tuhota, suosima puheenaihe ja vaatimus.
 
[QUOTE="taavi";28907494]
Tuosta toisesta: Sairaat ja vanhukset on hoidettava, mutta vaikkapa terveyskeskusmaksuja voidaan korottaa. Monia kaupunkien toimintoja kuten julkista liikennettä tulee kilpailuttaa ja avata. Subjektiivinen päivähoito-oikeus tulee tarkastella ja ehkä vetää uusia rajoja. Kunnalliset sähköyhtiöt keräävät kunnalle valtavia tuottoja eli piiloveroa asukkailta. Katujen ja teiden kunnossapito tapahtuu pahimmillaan nyt 25-30% kalliimmalla hinnalla kuin ulkoistettuna. Kuntien ja kaupunkien tarjouskilpailut täytyy suunnitella uudestaan niin, ettei tarjouspyynnöt isojen kokonaisuuksien vuoksi ole sellaisia, joita vain pari yritystä pystyy tarjoamaan. Paloitellut tarjouspyynnöt tulisivat usein huomattavasti kokonaisedullisemmiksi ja ennenkaikkea paikallista työtä suosiviksi. [/QUOTE]

Terveyskeskusmaksujen korottaminen ei kirpaise yhtään meitä, joilla olisi varaa maksaakin ne korkeammat maksut. Meillä työllisillä kun on työterveydenhuolto, niin en äkkiseltään edes muista, koska olisin viimeksi käynyt terveyskeskuksessa. Maksajiksi joutuisivat siis lähinnä työttömät ja eläkeläiset.

Julkisen liikenteen kilpailuttaminen on ok, silloin kun se hoidetaan oikein. Eli ei kermankuorintaa, vaan jokunen kannattamatonkin linja on ajettava.

Subjektiivinen päivähoito-oikeus joutaa pois.

Kunnalliset sähköyhtiöt tiukempaan valvontaan. Sinänsä en näe pelkästään pahana, että kunta saa tuloja muutakin kautta kuin verottamalla.

Katujen ja teiden kunnossapito on ilman muuta ok kilpailuttaa, mutta jälleen on pidettävä huolta siitä, että se tapahtuu oikein ja mm. laatutaso ei laske (eikä käy kuten Turun motarin kanssa...).

Kilpailutuksissa on todellakin paljon kehitettävää, tästä olen täsmälleen samaa mieltä ja onhan asiasta tehty tätä tukevia selvityksiäkin.

[QUOTE="taavi";28907494] Kesätöihin ei tahdo kunnille päästä, ellei ole kunnan työntekijän lapsi. Tästä on näyttöä. Se ei jonkin oikeusasteen tulkinnan mukaan ole laitonta, mutta nyky-yhteiskunnassa sitä voi pitää syrjintänä. Joten sellaista bull-shittiä se juuri on. Sitä ei saisi olla veronmaksajien rahoilla pyöritettävässä toiminnassa.[/QUOTE]

Eli kunnilla tulisi - toisin kuin yksityisillä yrityksillä - olla juuri tällaisia kesätyöllistämisen kaltaisia velvoitteita ja silti niiden tulisi kyetä hintakilpailussa peittomaan yksityisen sektorin kilpailijansa? Logiikka on näköjään sama kuin Postinkin (vai mikä pirun Itella se nykyään on) kanssa; julkisen toimijan on toimitettava posti jokaiseen rämeen takaiseen tuppukylään ja silti onnistuttava toimimaan tehokkaammin kuin sen yksityisen sektorin kilpailijan, joka jakaa yrityspostia Helsingin kantakaupungin alueella...
 
Alkuperäinen kirjoittaja Isämies;28907604:
...Kunnalliset sähköyhtiöt tiukempaan valvontaan. Sinänsä en näe pelkästään pahana, että kunta saa tuloja muutakin kautta kuin verottamalla....
meinaatko, että kuntia pitäisi rankaista asettamalle niiden omistamille sähköyhtiöille sellaisia rasitteita mitä ei ole valtionyhtiöillä?

ootko muuten perehtynyt että miten sähköyhtiöitä valvotaan?
 
Jospa sitten sillä isänmaalisudella maksettaisiin osa duunareiden palkoista. Ei ne yritykset vain huvin vuoksi sinne markkinoiden lähelle lähde. Osaa ei pidättele täällä mikään, niin kauan kun tulos määrittelee toiminnan järkevyyden. En ole kovinkaan paljon näiden yritysjohtajien ole itsenäisyyspäivänä kuullut isänmaallisuudesta puhuvan. Enemmänkin se tuntuu olevan duunareiden, siis niiden, jotka aikanaan sitä yrittivät tuhota, suosima puheenaihe ja vaatimus.
Eivät toki huvin vuoksi, vaan ahneuden. Jos näiden välillä nyt haluaa eron nähdä...

Kuinkahan monta Suomen kustannustasolla kannattamatonta yritystä on onnistunut korjaamaan kurssinsa siirtämällä toimintansa halvemman kustannustason maihin? En sano, etteikö näitä olisi, mutta huomattavasti yleisempää taitaa kuitenkin olla se, että jo valmiiksi kannattavaa toimintaa siirretään vielä paremman kannattavuuden perässä muualle. Toki asia tällöin esitetään "tulevaisuuden kilpailutilanteeseen varautumisena" tms.

Vaikka eipä sillä, eihän niitä yrityksiä täällä väkisinkään voida pitää. Jokaisen yksittäisen yrityksen kannalta siirtyminen halvempien kustannusten perässä muualle on tietysti järkevä ratkaisu, vaikka tämä kokonaisuuden tasolla onkin omaan jalkaan ampumista. Eikä tilanne liene ihan heti korjaantumassakaan. Koska aikaa ei tosiaan voi kääntää taaksepäin, niin tilannehan muuttuu vasta kun maailmassa ei ole enää sellaista kolkkaa, jossa joku tekee länsimaisen duunarin tuntipalkalla töitä kokonaisen päivän.
 
meinaatko, että kuntia pitäisi rankaista asettamalle niiden omistamille sähköyhtiöille sellaisia rasitteita mitä ei ole valtionyhtiöillä?

ootko muuten perehtynyt että miten sähköyhtiöitä valvotaan?
Tuota kirjoittaessani minulla oli mielessäni mm. sen tyyppiset pakkoliittymiset, joita tiedän joidenkin kuntien kaukolämpöyhtiöiden harrastavan. Sähköyhtiöiden valvontaan en ole perehtynyt, eli tässä mielessä myönnän huutelevani tuuleen.
 
"vieras"
[QUOTE="sasa";28907497]Saisiko sitten ostaa hyödykkeitä ja palveluita kiinalaisilla hinnoilla? Koskisiko se myös yrittäjien palveluistaan perimiä hintoja? Kiina maailman hintastandardiksi?[/QUOTE]

Tavaroita ostetaan jo nyt kiinalaisilla hinnoilla, 80-luvulla Suomessa tehty matkapuhelin maksoi 4.000€, nyt vastaava maksaa muutaman kympin. Palveluita ei vielä saa ostaa kiinalaisella hinnalla, koska tessit kieltävät sen.
 
"sasa"
[QUOTE="vieras";28907929]Tavaroita ostetaan jo nyt kiinalaisilla hinnoilla, 80-luvulla Suomessa tehty matkapuhelin maksoi 4.000€, nyt vastaava maksaa muutaman kympin. Palveluita ei vielä saa ostaa kiinalaisella hinnalla, koska tessit kieltävät sen.[/QUOTE]

Ja ilmeisesti nyt olisi kova hinku saada hinta taas suhteellisesti älyttömyyksiin? Jos tienaat päivässä 6 euroa, tulee siitä viidenkympin luurista aika kallis. Todellinen sisäinen devalvaatio, yrittäjien märkä päiväuni.
 
"vieras"
[QUOTE="sasa";28908098]Ja ilmeisesti nyt olisi kova hinku saada hinta taas suhteellisesti älyttömyyksiin? Jos tienaat päivässä 6 euroa, tulee siitä viidenkympin luurista aika kallis. Todellinen sisäinen devalvaatio, yrittäjien märkä päiväuni.[/QUOTE]

80-luvulla luuria varten piti tehdä töitä pari kolme kuukautta, nyt pari kolme tuntia: hyvin tuntuu kiinalainen tavara kelpaavan, mutta ei kiinalainen palkka.

Sisäinen devalvaatiohan tässä on edessä, ulkoista kun ei enää voi tehdä.
 
"sasa"
[QUOTE="vieras";28908140]80-luvulla luuria varten piti tehdä töitä pari kolme kuukautta, nyt pari kolme tuntia: hyvin tuntuu kiinalainen tavara kelpaavan, mutta ei kiinalainen palkka.

Sisäinen devalvaatiohan tässä on edessä, ulkoista kun ei enää voi tehdä.[/QUOTE]

Oletko itse ensimmäisten joukossa laskemassa palkkaasi kiinalaista vastaavaksi?
 
"vieras"
[QUOTE="sasa";28908187]Oletko itse ensimmäisten joukossa laskemassa palkkaasi kiinalaista vastaavaksi?[/QUOTE]

Mun verotettava työtulo on laskenut viimeisen viiden vuoden aikana 60%, joten hyvää vauhtia olen menossa kohden kiinalaista palkkatasoa.

Mites sun tulot ovat kehittyneet viime vuosina?
 

Yhteistyössä