Tässä asiallista tietoa kotimaisin voimin
teksti pötkönä ja sama linkkinä. Perustelut mm. valmistustavasta, Norjan päätöksestä rokottaa vain tietyt raskaana olevat ryhmät jne. Teksti on yleisesti pandemioiden näkökulmasta raskaana oleville, mutta tässä on huomioitu myös possunuhanäkökulma.
http://www.ktl.fi/portal/suomi/terveyden_ammattilaisille/rokottaminen/pandemiarokotukset/raskaana_olevien_pandemiarokotukset
Mitä tiedetään kausi-influenssasta raskaana olevilla?
Raskaus sinänsä, vaikka aiheuttaakin muutoksia immuunipuolustuksessa, ei lisää alttiutta saada influenssainfektio. Raskaana olevien riski sairastua influenssaan on kuitenkin merkittävä, sillä heillä on yleensä paljon kontakteja pikkulapsiin, jotka pitävät influenssaviruskiertoa tehokkaasti yllä.
Etenkin loppuvaiheen raskaus lisää riskiä saada influenssaviruksen aiheuttama vaikeaoireinen viruskeuhkokuume.
On esitetty, että influenssan vuoksi tavallisina vuosina noin 1/1000 raskaana olevaa voisi joutua sairaalahoitoon hengitystieoireiden vuoksi.
Raskaana olevien hengitystieinfektiot johtavat sairaalahoitoon muutoinkin herkemmin, sillä kasvava kohtu täyttää vatsaonteloa ja pienentää näin keuhkojen varatilavuutta.
Myös ennenaikaisen synnytyksen riski on korkeampi influenssaan sairastuneilla.
On keskusteltu myös sairastetun influenssan aiheuttamista keskenmenoista ja sikiövaurioista. Näyttö on kuitenkin ollut ristiriitaista. Etenkin korkeakuumeisen sairauden sairastamisen ensimmäisellä kolmanneksella on epäilty aiheuttavan sikiövaurioita. Kuumelääkityksellä voitaneen mahdollista riskiä joka tapauksessa pienentää.
Pandemian vaarallisuus raskaana olevilla
Aikaisemmissa pandemioissa raskaana olevat ovat olleet suuremmassa vakavan taudin ja kuoleman riskissä kuin muut vastaavan ikäiset.
Maailman terveysjärjestö WHO ohjeisti heinäkuussa 2009 raskaana olevien rokotuksia kertomalla, että vaikka riskin suuruutta ei tarkkaan tiedetä, raskaana olevien vakavia tauteja ja kuolemia on raportoitu kaikilta tuolloisilta epidemia-alueilta.
Pandemia-aallon aikana kesällä 2009 Yhdysvalloissa pandemiaviruksen aiheuttaman kuoleman uhreista 6% oli raskaana. Koska väestöstä vain noin1 % on raskaana, kuolleiden joukossa raskaana olevat olivat yliedustettuina. Tästä laskettuna raskaana olevien riski kuolla tautiin oli siellä moninkertainen muuhun väestöön nähden.
Kuolemaan johtaneissa tapauksissa kuolinsyynä on ollut viruskeuhkokuume, joka on johtanut akuuttiin ja palautumattomaan hengitysvajaukseen (Acute Respiratory Distress Syndrome ADRS).
Yhdysvalloissa sairaalaan joutumisen riski pandemian vuoksi oli raskaana oleilla 4-5-kertainen muuhun väestöön verrattuna
Ei ole selvää kuinka suuri riski on, eli kuinka todennäköistä on, että kukin raskaana oleva saa vakavan taudin. Tiedetään kuitenkin, että riski on moninkertainen muihin samanikäisiin verrattuna ja riski todennäköisesti suurenee raskauden edetessä, mm. kausi-influenssan yhteydessä kuvatuista syistä johtuen.
Riski on suurempi, jos äidillä on jokin perussairaus.
Raskaana olevien rokottaminen pandemiarokotteella
Raskaana olevien kausi-influenssarokotuksia on toteutettu vuosikymmeniä Yhdysvalloissa. Euroopassakin rokotuksia suositellaan kahdeksassa maassa.
Viime vuosina on julkaistu tutkimusraportteja, joissa on voitu osoittaa raskauden viimeisellä kolmanneksella annetun rokotteen suojaavan syntyvää lasta jonkin verran jopa kuuden kuukauden ikään asti.
Euroopan korkein lääkeviranomainen EMEA on hyväksynyt rokotteen käytettäväksi raskaana olevilla ilman rajoituksia.
Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee pandemiarokotusta kaikille raskaana oleville. Suosituksessa todetaan, että paras vaihtoehto ovat ilman adjuvanttia eli tehosteainetta olevat tavanomaista kausi-influenssarokotetta vastaavat pandemiarokotteet. Jos näitä rokotteita ei ole käytössä, WHO suosittelee rokottamista adjuvantillisilla rokotteilla.
Euroopassa ei ole laajassa käytössä pandemiarokotteita ilman adjuvanttia. Tällaisia rokotteita valmistetaan ja käytetään lähialueistamme Venäjällä, mutta venäläisille rokotteille ei tulla hakemaan myyntilupaa Euroopan
lääkevirastosta.
Rokotteen turvallisuus
Suomeen ostetuissa rokotteissa oleva adjuvantti ASO3 on hyväksytty Euroopan lääkevirastossa. Sitä on testattu tuhansilla ihmisillä, eikä tutkimuksissa ole todettu mitään tavallisuudesta poikkeavaa. Lisäksi samantyyppistä adjuvanttia on käytetty Euroopassa myytävässä kausi-influenssarokotteessa jo vuodesta 1997. Tätä rokotetta on myyty yli 45 miljoonaa annosta, eikä turvallisuusongelmia ole ilmennyt.
Pandemiarokotetta ei ole aikaisemmin tutkittu tai käytetty raskaana olevilla. Se ei kuitenkaan sisällä aineita, joilla tiedettäisi olevan mutageenisia tai teratogeenisia vaikutuksia. Eläinkokeissa rokote ei ole aiheuttanut haitallisia vaikutuksia raskauden kulkuun.
Osa Euroopan maista, mm. Norja on rajannut adjuvanttia sisältävän rokotteen käytön ulkopuolelle ensimmäisellä raskauskolmanneksella olevat. Tällä voidaan varmistaa, että alkuraskauden kohtalaisen yleisesti, ja erinäisistä syistä tapahtuvat, keskenmenot eivät yhdisty rokotteisiin. Lisäksi voidaan ajatella, että on kaikkien turvallisinta sikiölle rokottaa aikana, jolloin sikiön rakenteet ovat jo pääosin valmiit. Ruotsissa rokotetta suositellaan kaikille raskaana oleville ilman rajoituksia.
Yhteenveto
Vaikka tarkkaa riskiä yhtä raskaana olevaa kohden ei pystytä sanomaan, voidaan todeta, että raskaana olevalla on monikertainen riski sairastua vakavasti ja kuolla pandemiaviruksen aiheuttamaan infektioon samanikäisiin muihin naisiin tai väestöön verrattuna.
Myös ennenaikaisen synnytyksen riski todennäköisesti nousee. Riski sairastua vakavasti on korkein, jos äidillä on jokin perussairaus ja jos hän on kolmannella raskauskolmanneksella.
Maailman terveysjärjestö WHO ja Euroopan tartuntatautivirasto ECDC suosittevat rokotuksia kaikille raskaana oleville raskauden vaiheesta riippumatta.
Euroopassa laajasti käytettävät A(H1N1)v -rokotteet sisältävät tehoaineita eli adjuvantteja, joiden käytöstä raskaana olevilla ei ole kokemusta. Rokotteet eivät sisällä aineita, joilla tiedetään olevan teratogeenisiä tai mutageenisiä vaikutuksia. Eläinkokeissa rokote ei ole vaikuttanut haitallisesti raskauden kulkuun. Euroopan lääkevirasto EMEA onkin hyväksynyt Suomeen ostetun pandemiarokotteen käytettäväksi myös raskaana olevilla ilman rajoituksia.
Kaikkein tärkeintä rokottaminen on viimeisellä raskauskolmanneksella, jolloin riski saada vakava tauti on suurin ja etenkin niissä tapauksissa, joissa äidillä on jokin vakavalle taudinkuvalle altistava perussairaus kuten astma.
Jos tartuntariski työssä on katsottu suureksi, eikä raskaana oleva ota rokotusta, hänet tulee siirtää muihin tehtäviin tai harkita erityisäitiyslomaa. Kaikki rokotukset ovat ehdottomasti vapaaehtoisia, myös työhön liittyvät.