Tuon HYVÄN kirjoituksen tuolta suomi24 -keskusteluista:
Ettei totuus
Kirjoittanut: täysin unohtuisi 27.7.2008 klo 13.22
Perhehoidon purkautumisen syitä
Opinnäytetyö Jyväskylän AMK, Lamminen ja Rantanen
Taas tutkimuksessa haastateltiin vain s-vanhempia ja sossuja, koska vanhempien mielipiteillä ei ole lastensa asioissa merkitystä. Tarkoitus oli selvittää Keski-Suomessa sijareiden kanssa tehtyjen sopimusten purkamista. Ei ole siis kyse huostaanoton purusta.
Vanhempien päihde- ja mt-ongelmat ja eri sairaudet on huostaanoton syinä lueteltu, mutta mainitaan myös, että kyse on sossun käsityksestä, EI diagnoosista, jollaisina sossujen kirjaukset yleensä ymmärretään. Tutkijat ovat myös rehellisiä: "Vastaajat olivat saattaneet kaunistella antamiaan vastauksia, sillä molemmille oli kyseessä oman työn kriittinen arviointi."
Silti joku sossu antoi tällaisen kuvauksen: "S-äiti vältteli sos.ttekijöitä, siirsi tapaamisia ym, mutta haki silti valtavasti taloudellista tukea. Hän ei pitänyt tärkeänä sos.ttyöntekijän kannustusta yhteydenpitoon biol. vanhempien kanssa." Eräässä tapauksessa sossu kertoi tunteneensa suoranaisia kauhun, vihan ja inhon tunteita sijaisperhettä kohtaan.
Keskeisinä purun syinä olivat sijareiden väsymys, kyvyttömyys vastata lapsen tarpeisiin, muutokset omassa elämässä, kuten avioero, opiskelu tai muutto, riidat sossujen kanssa ja vaikea suhde lapsen vanhempiin. Mutta viime mainittu ei ollut ollenkaan niin korostetussa asemassa kuin näillä palstoilla eräät ovat antaneet ymmärtää.
Yleensä purkua haki s-vanhempi, seuraavana oli lapsen oma halu pois s-perheestä. Vaikka väitetään lasten olevan vanhempiensa vaurioittamia, pahimmat ongelmat lapsen kanssa alkoivat usein sijoituksen kestettyä 3-5 vuotta. Myös s-perheen omien lasten ja s-lasten välillä oli lähes aina monenlaisia ongelmia.
Syynä purkuun oli s-perheessä tapahtunut kalltoinkohtelu 17,5 % tapauksista. Ja mitä hienotunteisuutta tutkijat osoittivatkaan kun "asian arkaluontoisuuden takia sossua ei pyydetty määrittelemään, millaisesta kaltoinkohtelusta oli kyse." Törkeää sen on täytynyt olla, että sossut on saatu uskomaan sitä edes tapahtuneen...
Ja lieneekö luvussa kaikki kaltoinkohtelut, koska monesti ilmeni vanhemman vastustus ko. s-perhettä kohtaan ja vastaavasti tyytyväisyys s-perheen vaihdon jälkeen. Joku sossu oli kirjannut näin: "Nykyisen perhekodin vanhemmat osaavat hoitaa yhteistyön äidin kanssa hyvin."
Miksi psykiatrisen hoidon tarpeessa olevia lapsia sijoitetaan perheisiin? Sitten sijarit väsyvät ja lapsen kierrättäminen voi alkaa. Ja minkä verran noista "psyykkisesti oireilevista" on neurologisten oireyhtymien lapsia, joille vanhemmat eivät ole ymmärtäneet hakea dg:a tai sen haku on psykiatrisen yksikön toimesta estetty?
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=116&conference=4500000000001326&posting=22000000036811729