"Ruotsinkielisten tie kauppatieteen koulutukseen aukeaa helpommin. ”Mahdollisuuksien tasa-arvo ei täysin toteudu”, sanoo tutkija."

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Harvoinpa sanoisin melkein ei koskaan yliopistossa opiskellaan suomeksi mitään vaan kaikki on englanniksi.
 
vierailija
Tekoäly vastaa
"Ruotsinkielisten suomalaisten on todettu olevan etuoikeutettuja pääsemään kauppakorkeakouluun verrattuna suomenkielisiin. Tämä johtuu siitä, että ruotsinkielisillä on usein paremmat mahdollisuudet päästä kauppakorkeakouluun, koska heillä on usein paremmat koulumenestykset ja he ovat usein motivoituneempia opiskelemaan.

Tarkemmin sanottuna, ruotsinkielisillä on keskimäärin 1,5-2 pistettä parempi keskiarvo ylioppilaskirjoituksissa verrattuna suomenkielisiin. Tämä voi antaa heille etulyöntiaseman kauppakorkeakoulun pääsykokeissa.

Lisäksi ruotsinkielisillä on usein vahvempi koulutus- ja uraohjausperinne, mikä voi auttaa heitä valmistautumaan kauppakorkeakoulun pääsykokeisiin."
 
vierailija
Kuinka paljon helpompi ruotsinkielisten on kauppakorkeaan päästä?
"Otetaan esimerkiksi Helsingin yliopiston lääketieteen koulutusohjelma (2018):

Suomenkieliseen ohjelmaan pisterajana oli yli 98 pistettä, kun ruotsinkieliseen ohjelmaan pääsi 91 pisteellä.

Suomenkieliseen ohjelmaan hakijoista yliopistoon pääsi alle 5 prosenttia hakijoista, kun ruotsinkieliseen ohjelmaan yli 10 prosenttia hakijoista.

Aloituspaikkoja oli suomenkieliseen ohjelmaan 108, ruotsinkieliseen 37. Tämä tarkoittaa, että aloituspaikoista yli 25% oli ruotsinkieliseen ohjelmaan. Ruotsinkielisten määrä Suomessa on noin 5%."

 

Yhteistyössä