Romaani lestadiolaisuudesta palkittiin Amerikassa

  • Viestiketjun aloittaja Tunteellinen Siili
  • Ensimmäinen viesti
"vieras"
Uteliaisuuttani kurkkasin wikipediaa ja sen mukaan on vanhoillislestadiolaisia jonkin verran Suomen ja Ruotsin ulkopuolellakin
"Vanhoillislestadiolaisuus on luterilainen lestadiolaisen herätysliikkeen suurin suuntaus. Sillä on kannattajia pääasiassa Suomessa, Ruotsissa ja Yhdysvalloissa, mutta jonkin verran myös Venäjällä, Kanadassa, Virossa, Norjassa, Iso-Britanniassa, Unkarissa, Latviassa ja Kiinassa. Seurakuntia on syntynyt 1990-2010-luvuilla myös Sveitsiin, Saksaan, Ecuadoriin, Turkkiin, Espanjaan, Keniaan, Gambiaan, Ghanaan, ja Togoon."
 
Rikollista puuhaa
[QUOTE="vieras";28350430]Uteliaisuuttani kurkkasin wikipediaa ja sen mukaan on vanhoillislestadiolaisia jonkin verran Suomen ja Ruotsin ulkopuolellakin
"Vanhoillislestadiolaisuus on luterilainen lestadiolaisen herätysliikkeen suurin suuntaus. Sillä on kannattajia pääasiassa Suomessa, Ruotsissa ja Yhdysvalloissa, mutta jonkin verran myös Venäjällä, Kanadassa, Virossa, Norjassa, Iso-Britanniassa, Unkarissa, Latviassa ja Kiinassa. Seurakuntia on syntynyt 1990-2010-luvuilla myös Sveitsiin, Saksaan, Ecuadoriin, Turkkiin, Espanjaan, Keniaan, Gambiaan, Ghanaan, ja Togoon."[/QUOTE]

Nuo Afrikan maat on maailman köyhimpiä maita. Ihmisistä yli puolet on lukutaidottomia, varsinknin tytöt ja naiset. Siellä riehuu aids lähes hallitsemattomana. Monet avustusjärjestöt toimivat väestön parissa kylissä pyrkien valistamaan ja auttamaan käyttämään kondomia ja yrittävät auttaa erityiseti nuoria naisia. raiskaukset ovat tavalisia. Kun lestadioaliset saarnaajat käyvät sinne kyliin viemässä ehkäisykielto-oppiaan niin sehän on katasrofi.

Rikollista puuhaa. Tähän pitäisi ev.lut. kirkon Suomessa puuttua. Saako mikä porukka hyvänsä mennä tekemään ns. lähetystyötä?
 
"vieras"
Nii-in, mutta mistä olet saanut päähäsi, että nuoria miehiä lähtee lahkosta enempi kuin naisia?
Tai että naiset joutuvat kilpailemaan jostain muutamista aviokelpoisista? :D

Minkäs sille voi, jos rakastuu johonkin "eriuskoiseen", kuten se Sanni.
Ei siinä ole kyse mistään sellaisesta, ettei lahkon piirissä riittänyt hänelle aviopuolisoa. :D
Tai kenenkään muunkaan vastaavassa tarinassa.
Ja sulla on tietoa että naisia lähtee enemmän kuin miehiä? Vai lähteekö ihan yhtä paljon, onko laskelmia?
 
Historioitsija
[QUOTE="vieras";28350423]Eikös vanhoillislestadiolaisuus ole Pohjois-Ruotsista lähtöisin ja Laestadius ruotsalainen pappi. Kävikö edes Suomessa koskaan?[/QUOTE]

Laestadius oli Ruotsin kirkon pappi, kuten totesit. Laestadius ei itse käsittänyt perustaneensa mitään Ruotsin luterilaisesta kirkossa erillistä omaa uskontoa. Hän halusi opettaa saamelaisille kristinoppia ja auttaa heitä muutenkin monin tavoin. Tämä käy ilmi hänen päiväkirjamerkinnöistään.

Suomi oli alueena liitetty Venäjän osaksi jo sata vuotta ennen Laestadiuksen syntymää. Miksi hän olisi käynyt Suomessa?
 
Havainnoitsija
Monilla tiukkahenkisten lahhkkojen jäsenillä on armottoman heikot tiedot Suomen kirkkohistoriasta. Omankin liikkeen historialliset taustat ovat jääneet useille kovin hämäriksi. Näihin asioihin perehtymiseen ei uskonliike yleensä ihmisiä kannusta. yhmämä uskoo helpommin auktoriteetteja.

Eipä ihme että ei kyetä suhteuttamaan asioita. Uskotaan mitä pöydän takaa joku "pyhä mies" selittelee.
 
"vieras"
Ette tiedä että on myös seuroihin tulijoita ja parannuksentekijöitä. Yhä tänä päivänä Jumala puhuttelee ketähän tahtoo ja ihminen saa parannuksen armon elävään kristillisyyteen. Saa käsittää armon ja vapauden.
Jaa-a. En ole armoa kokenut ikipäivänä tuossa yhteisössä ja vapaus... Missä se on? Se jäi kokonaan huomaamatta.

25 vuotta piinaa. Juuri otin pienen, mutta minulle suuren ja merkityksellisen tatuoinnin aiheesta. Avoin lintuhäkki, josta lintu on jo aika kaukana, vapaana.
 
Vapaa lintu
[QUOTE="vieras";28791853]Jaa-a. En ole armoa kokenut ikipäivänä tuossa yhteisössä ja vapaus... Missä se on? Se jäi kokonaan huomaamatta.

25 vuotta piinaa. Juuri otin pienen, mutta minulle suuren ja merkityksellisen tatuoinnin aiheesta. Avoin lintuhäkki, josta lintu on jo aika kaukana, vapaana.[/QUOTE]

Onnea uudelle tatskalle! Hieno visualisointi.

Monelle se häkki on tullut niin rakkaaksi et vaik itsekin ymmärtää että kaikki ei ole kohdallaan ko liikkeessä niin ei pysty lähtemään.
 
vierailija
[QUOTE="vieras";28350423]Eikös vanhoillislestadiolaisuus ole Pohjois-Ruotsista lähtöisin ja Laestadius ruotsalainen pappi. Kävikö edes Suomessa koskaan?
Laestadius oli Ruotsin kirkon pappi, kuten totesit. Laestadius ei itse käsittänyt perustaneensa mitään Ruotsin luterilaisesta kirkossa erillistä omaa uskontoa. Hän halusi opettaa saamelaisille kristinoppia ja auttaa heitä muutenkin monin tavoin. Tämä käy ilmi hänen päiväkirjamerkinnöistään.

Suomi oli alueena liitetty Venäjän osaksi jo sata vuotta ennen Laestadiuksen syntymää. Miksi hän olisi käynyt Suomessa?
[/QUOTE]
"Professori Juha Pentikäisen mukaan Laestadiuksella olisi ollut edellytykset menestyä monella eri tieteenalalla, muun muassa kasvitieteilijänä.

– Laestadius keräsi hyvin paljon kasveja. Kukaan ei ole ilmeisesti kerännyt yhtä suurta kasvistoa. Ruotsalainen tutkimus toteaa, että hän oli Carl von Linnén ahkerin oppilas.

Kasvien keräily yltyi tosin hetkittäin niinkin ahkeraksi, että uusia kasveja löytyi kasvistoon enemmän kuin niitä oikeastaan tuli vastaankaan. Pentikäisen mielestä Laestadiuksen tieteelliset saavutukset ovat silti kiistattomia.

– Hän oli aikansa tiedemies ja kyllä hänet on syytä asettaa siihen 1800-luvun tiedemiesten riviin."-yle-
 
vierailija
Olis pitänyt ajoissa tajuta ne mokat, mitkä ovat varmuudella totta eikä jatkaa sitä. Kuten Luther "ei uskonut Kopernikukseen".
Prof. Heikki Räisäsen kirjoituksiin kannattaa tosiaan tutustua.

Räisäsen mukaan kristiuskolla ei ollut sen syntyessäkään mitään yhdenmukaista, yhtä "alkuoppia", josta sitten olisi "hajaannuksia" tullut. Heti alussa oli useita ryhmiä joilla oli omat painotuksensa.

Eiväthän Jeesus enempää kuin Paavalikaan tienneet perustavansa uutta uskontoa. He olivat omasta mielestään edelleen juutalaisia. Paavali odotti, että Jeesus palaa takaisiin ja vapauttaa maan roomalaisten herruudesta. odotettiin siis maallista vallankumousta.

Riita ruokapöydässä kuuluu tänne asti | Omat polut © – etnisten vanhoillislestadiolaisten kertomuksia ja kokemuksia

Opetus Jeesuksesta "syntien sovittajana" on vasta myöhempää perua. Kun Jeesus ei palannutkaan, opetusta ruvettiin suuntaamaan tuonpuoleisiin asioihin.

Kirjallisia alkuperäisiä muistiinmerkintöjä Jeesuksen opetuksista ei ole olemassakaan. Jeesus ei kirjoittanut muistiin mitään, ei myöskään hänen välittömät seuraajansa.

Varhaisimmatkin kuvaukset Jeesuksesta ovat suullisista kertomuksista koostettuja ja kirjoitettu muistiin yli 50 vuotta jeesuksen kuoleman jälkeen. Jutuilll on taipumus aina muuttua kun ne kerrotaan sukupolvelta toiselle.
 
vierailija
Kai ihminen saa itsenäisesti ajatella asioita aikuisena viimeistään?

Tässä huippuhyvää lukemista:

ja se palkittu kirja tietysti pitää lukea:)
Tuo oli hyvä kooste
 

Yhteistyössä