Perunan ravintosisältö on monipuolinen. "Kilpailijoihinsa" riisiin ja pastaan verrattuna peruna on monessa suhteessa ylivoimainen. Peruna sisältää esimerkiksi C-vitamiinia, mitä ei ole luonnostaan riisissä ja pastassa. Vaikka peruna tarjotaankin aina kypsennettynä, säilyy C-vitamiinipitoisuus kohtuullisena. Peruna on edelleen yksi tärkeimmistä suomalaisten C-vitamiinin lähteistä. C-vitamiinin lisäksi perunasta saa kuituja ja monia tärkeitä hiven- ja kivennäisaineita. Esimerkiksi raudan lähteenä peruna on melko hyvä. Väitetään myös, että perunan syönti virkistää mieltä. Tämä väite perustuu siihen, että perunan hiilihydraattien hajoaminen lisää ihmisen serotoniini-aineenvaihduntaa, mikä vähentää stressiä ja virkistää mieltä. Perunan energiamäärä Peruna on energiamäärältään kevyempää kuin riisi ja makaroni. Perunan valmistustavat toki vaikuttavat paljon kokonaisenergiaan. Kevyeen ruokailuun paras lisäke on keitetty peruna. Perunan hiilihydraatit ja kuidut pitävät yllä kylläisyyttä, joka vähentää näläntunnetta.
Perunan, riisin ja makaronin energiamäärät: energia / 100g peruna (keitetty) 337 kJ, 81 kcal riisi (keitetty) 609 kJ, 146 kcal makaroni (keitetty) 390 kJ, 94 kcal
Suora lainaus
www.kasvikset.fi