Riittääkö satanen viikon ruokiin?

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
Kyllähän voi. Mitä epäterveellistä ja liian yksitoikkoista on juureksissa, hedelmissä, kasviksissa ja edullisessa lihassa. Kaalit, omenat, perunat, sipulit, porkkanat ja monet muut raaka-aineet on edullisia. Voi myös ostaa seitiä tai vaikka silakoita sen yli 20 euron kalan sijasta. Puurohiutaleet, kuivatut herneet, pavut ja linssit, jauhot ja kananmunat; näistähän taikoo vaikka mitä ja ovat edullisia raaka-aineita.
Minusta on harhaluulo, etteikö edullisesti voisi syödä hyvin ja monipuolisesti. Tietyt porsaanpaistit ja jauhelihatkaan eivät hirveän kalliita ole.
Kun suunnittelee etukäteen ja ostaa listalta, voi mukaan nakata jotain herkkuakin...
Joo, niin kun sanoin. Aika yksitoikkoiseksi käy, jos koko viikon vetää vain sipulia, porkkanaa ja kaalia. Aamupalaksi omena. Lounaaksi kaurahiutaleihin sekoitettuja papuja. Mmmm.

Miten tämä nyt voi olla niin vaikea aikuisten ihmisten ymmärtää.
Yritetään nyt vielä kerran: jos sinulla on niin rajattu määrä rahaa, että voit ostaa vain niitä edullisempia ruoka-aineita, niin kyllähän se valikoima väistämättä supistuu eli yksipuolistuu.
 
vierailija
Kuka koko ajan syö samaa ruokaa? Kyllä monipuolisesti pystyy syömään vaikka olisi tuo 100€/kk ja saa vielä kaloja ja lihaakin halutessaan. Meillä ainakin on erittäin monipuolinen ruoka vaikka tuo summa kuussa meneekin. Ei osteta mitään ylimääräistä vaan juuri se mitä tarvitaan, hyödynnetään myös satoajan tuotteita, jotka on erittäin halpoja. Ei hankita suuria määriä ja jos jää yli niin hyödynnetään hävikkiä. Koskaan ei ole veriarvot olleet näin hyvät kuin nyt kun ollaan alettu säännöstellä ostoksia ja ostetaan tarkkaan.
 
vierailija
Joo, niin kun sanoin. Aika yksitoikkoiseksi käy, jos koko viikon vetää vain sipulia, porkkanaa ja kaalia. Aamupalaksi omena. Lounaaksi kaurahiutaleihin sekoitettuja papuja. Mmmm.

Miten tämä nyt voi olla niin vaikea aikuisten ihmisten ymmärtää.
Yritetään nyt vielä kerran: jos sinulla on niin rajattu määrä rahaa, että voit ostaa vain niitä edullisempia ruoka-aineita, niin kyllähän se valikoima väistämättä supistuu eli yksipuolistuu.
Idiootti. Missähän käsketään sekoittamaan kaurahiutaleita ja papuja. Sun kanssa on mahdoton keskustella. Tuolla satkulla elää moni ja syö ihan monipuolisesti ja paljon paremmin, kuin moni muu.
 
vierailija
Sitä paitsi kyse on viikosta. Jos ei ole ennen syönyt kaalipataa, hernekeittoa, possupaistia uunijuureksilla jne., niin tuskinpa se viikossa kyllästyttää. Mitään ruokaa ei tarvitse syödä kahta kertaa. Aamuksi voi leipoa leivät ja rahaa jää kyllä jonkinlaiseen leivänpäälliseekin.
 
Idiootti. Missähän käsketään sekoittamaan kaurahiutaleita ja papuja. Sun kanssa on mahdoton keskustella. Tuolla satkulla elää moni ja syö ihan monipuolisesti ja paljon paremmin, kuin moni muu.
No mitä. Pitääkö alkaa keskustelemaan sinun tyylilläsi, että kelpaa?
Senkin typerä luuska. Syö puolestani vaikka se satanen sellaisenaan ketsupin kera ja väitä monipuoliseksi.
Ihan sama.
 
Jos ajattelisi vaikka näin että ekaksi ostetaan kolmellakympillä:

Kahvia, 3,50
Voipaketti 2,00
4 makaronipussia 1,00
5kg pottuja 5,00
Vehnäjauhoja 2kg 1,00
Sämpyjäjauhoja 2kg 2,00
Kuivahiivaa 1,00
Kaalia kilo 1,00
Porkkanoita kilo 1,00
Sipuleita seitsemän 1,00
Sokeira kilo 1,00
Kananmunia iso kenno 2,50
Puurohiutaleita 1,00
Iso purkki hyvää hilloa 4,00
ja vielä parilla eurolla pakasterehuja, mitä haluaa, niin...

Jokaiselle päivälle jää kymppi lihaan, kalaan, kanaan tai mihin tahtoo ja maitoon.
Oletko laskenut, riittääkö tuo tosiaan neljälle henkilölle viikoksi? Kilo porkkanoita on lopulta aika vähän. Esim. mun lapset voivat kahdestaan syödä muutamassa päivässä pussillisen porkkanoita. Ja oletko ajatellut, että ruokavalio koostuisi joka viikko tuosta samasta, johon sitten voi lisäillä "vähän" jotain, riippuen mitä sillä kympillä nyt saa? Tuossahan ei esimerkiksi ole hedelmiä ollenkaan eikä oikein salaattiaineksiakaan, ellei sitten ajatella, että jokainen saa ihan pienen määrän porkkanaraastetta päivittäin. Mainitsemasi parin euron pakasterehutkin on yhdellä aterialla syöty.

Helppohan noita listoja ja summia on heitellä, jos ei tarvitse välittää siitä, riittävätkö ne oikeasti.
 
Hävikkiruoka on pitkälti iso säästö. Pitää oppia hyödyntämään ihan kaikki. Näin meillä tehdään, ainoastaan kasvisten kuoret jää käyttämättä kun niistä tehdyt sipsit esimerkiksi ei oikein tunnu menevän. Täytyy tosin kokeilla uudelleen joku kerta.
Mitä se hävikkiruoka siis on? Saatte jostain ravintolasta ylijääneet seisovan pöydän sapuskat, vai?
 
  • Tykkää
Reactions: .....
Kävin just kaupassa hakemassa vähän täydennystä ruokakaappiin. Ihan vaan esimerkkinä, että kurkku maksoi vähän yli euron, lisäksi ostin kirsikkatomaatteja kaksi pakettia (lapset eivät jostain syystä halua useinkaan syödä tavallisia tomaatteja, mutta noita vetävät paketillisen alkupalana tai ruuan kanssa), viinirypäleet olivat tarjouksessa alle 2 euroa /rasia... Viinirypäleet on syötävä parissa päivässä tai alkavat mennä pahaksi, eikä se kurkkukaan paria päivää kauemmin riitä.

Nuo satasen budjetit onnistuvat, kun lasketaan että jokainen syö hedelmistä yhden omenan ja banaanin ja lasketaan mukaan nimellinen määrä niitä halpoja juureksia... mutta jos suosituksia mietitään, niin ruokakavaliossahan pitäisi olla aika paljon kasviksia. Ja myös suositus olisi monipuolisuus. Ja monipuolisuus ei tarkoita jauhelihaa erilaisina ruokina tai sitä, että vuorotellaan niitä omenoita ja banaaneja, vaan monipuolisuus tarkoittaa oikeasti erilaisia ruoka-aineksia. Ei siis vain sitä sipuli-juures-omena -osastoa.
 
Helppohan noita listoja ja summia on heitellä, jos ei tarvitse välittää siitä, riittävätkö ne oikeasti.
Toi on totta. Jos lähdetään siitä, että käytettävissä sapuskaan viikoksi neljälle hengelle on satanen, niin kun se on käytetty ja ruoat syöty niin tulee nälkä.
Kyllä sen satasen saa viikoksi riittämään jos suunnittelee ostoslistan hyvin. Joiltain se onnistuu ihan luonnostaan tai kokemuksesta.
Perunaa, porkkanaa, sipulia, herneitä, kaalia, kaurahiutaleita, kananmunia ja makaronia nimittäin saa viiskymppisellä niin monta kiloa, että peruspalstamamma ei niitä kerralla jaksa kotiin kantaa. Omppuja ja appelsiineja saa kans euron kilohintaan. Tarjouslenkki on euron kappale ja siit saa soppa- tai uunimakkaran. Toisella viiskymppisellä sit lisukkeet päälle, niin ei siinä viikkoon tarvitse nälkää nähdä ja pystyy syömään ihan tavallista kotiruokaa.

Valintoja siinä joutuu tekemään. Kun huomaa, että kahvipaketin hinnalla saa 1,5 kg broiskunkoipia ja ketsuppipullon hinnalla pari kiloa soppajuureksia niin kahvi ja ketsuppi jää sinne kauppaan.

Hengissä pysyy hyvinkin syöden pitkäänkin. Mut pitemmän päälle käy sillai, että kun ottaa oikeastaan minkä tahansa reseptin niin siinä on useampia ihan tavallisia ruokakaappiin kuuluvia aineita mitä kaapissa ei tosiaankaan ole. Eli kaapin sisältö käy ajan mittaan vajaaksi.
 
Oletko laskenut, riittääkö tuo tosiaan neljälle henkilölle viikoksi? Kilo porkkanoita on lopulta aika vähän. Esim. mun lapset voivat kahdestaan syödä muutamassa päivässä pussillisen porkkanoita. Ja oletko ajatellut, että ruokavalio koostuisi joka viikko tuosta samasta, johon sitten voi lisäillä "vähän" jotain, riippuen mitä sillä kympillä nyt saa? Tuossahan ei esimerkiksi ole hedelmiä ollenkaan eikä oikein salaattiaineksiakaan, ellei sitten ajatella, että jokainen saa ihan pienen määrän porkkanaraastetta päivittäin. Mainitsemasi parin euron pakasterehutkin on yhdellä aterialla syöty.

Helppohan noita listoja ja summia on heitellä, jos ei tarvitse välittää siitä, riittävätkö ne oikeasti.
Parilla eurolla saa sekavihanneksia kuusi pussillista. Tai kymmenen keittojuureksia. Tai kolme isoa pussia halvimpia wokkirehuja.

Muutenkin kaikki oli laskettu normaalien hintojen mukaan. Makaroneja saa useinkin seitsemän eurolla eikä neljää niinkuin mä laskin. Ja kun muutenkin huomioi alennukset on mahdollista säästää rahaa tuorerehuihin.

Eikä tietenkään joka viikko samaa ruokaa. Vaihtoehtoja voi keksiä.

Ei se ole helppoa mutta mahdollista!

(ja on ihan helvetin hyvä ettei mun tarvitse enää niin pienellä budjetilla pärjätä)
 
Toi on totta. Jos lähdetään siitä, että käytettävissä sapuskaan viikoksi neljälle hengelle on satanen, niin kun se on käytetty ja ruoat syöty niin tulee nälkä.
Kyllä sen satasen saa viikoksi riittämään jos suunnittelee ostoslistan hyvin. Joiltain se onnistuu ihan luonnostaan tai kokemuksesta.
Perunaa, porkkanaa, sipulia, herneitä, kaalia, kaurahiutaleita, kananmunia ja makaronia nimittäin saa viiskymppisellä niin monta kiloa, että peruspalstamamma ei niitä kerralla jaksa kotiin kantaa. Omppuja ja appelsiineja saa kans euron kilohintaan. Tarjouslenkki on euron kappale ja siit saa soppa- tai uunimakkaran. Toisella viiskymppisellä sit lisukkeet päälle, niin ei siinä viikkoon tarvitse nälkää nähdä ja pystyy syömään ihan tavallista kotiruokaa.

Valintoja siinä joutuu tekemään. Kun huomaa, että kahvipaketin hinnalla saa 1,5 kg broiskunkoipia ja ketsuppipullon hinnalla pari kiloa soppajuureksia niin kahvi ja ketsuppi jää sinne kauppaan.

Hengissä pysyy hyvinkin syöden pitkäänkin. Mut pitemmän päälle käy sillai, että kun ottaa oikeastaan minkä tahansa reseptin niin siinä on useampia ihan tavallisia ruokakaappiin kuuluvia aineita mitä kaapissa ei tosiaankaan ole. Eli kaapin sisältö käy ajan mittaan vajaaksi.
Niisse broiskunkoivissa ole kyllä nimekskään syötävää. Niitä tarvii aikuinen mies vähintäänkin 6 kerrallaan, jotta se saa tarpeeksi proteiinia :ROFLMAO:
 
Mitä se hävikkiruoka siis on? Saatte jostain ravintolasta ylijääneet seisovan pöydän sapuskat, vai?
Ruokahävikki on se mitä jää yli. Ei pelkästään koulujen ja ravintoloiden hävikki vaan myös kotitalouksien hävikki on sama asia. Välillä kotona jää ruokaa yli ja siitä valmistetaan jotain muuta. Oli se sitten miten pieni määrä tahansa.
 
Ruokahävikki on se mitä jää yli. Ei pelkästään koulujen ja ravintoloiden hävikki vaan myös kotitalouksien hävikki on sama asia. Välillä kotona jää ruokaa yli ja siitä valmistetaan jotain muuta. Oli se sitten miten pieni määrä tahansa.
En oikein tajua miten tämä nyt vähentää ruokaan käytetyn rahan määrää? Yleisin tapa on varmaan lämmittää se ylijäänyt ruoka vaikka seuraavana päivänä, mutta tokihan siitä voi tehdä muutakin. Mutta ihan samalla lailla niistä hävikkiruokaan käytetyistä aineksistakin on pitänyt maksaa silloin kun ne on ostettu kaupasta.

Toki silloin, jos huomaa heittävänsä joka aterialla puoli kattilallista ruokaa roskiin, niin tässä kohtaa voisi herätä huomaamaan että sen ruuan voisi syödäkin. Mutta en oikeastaan usko, että varsinkaan tiukalla budjetilla elävä edes tekee niin. Lähinnä kotitalouksien ruokahävikki taitaa olla jotain sellaista, että osa ruuasta ehtii pilaantua ennen kuin sen ehtii syödä - ja tämä voi tulla yllätyksenäkin, esim. itsellä joskus toissapäivänä ostettu tomaatti on homehtunut tms.
 
En oikein tajua miten tämä nyt vähentää ruokaan käytetyn rahan määrää? Yleisin tapa on varmaan lämmittää se ylijäänyt ruoka vaikka seuraavana päivänä, mutta tokihan siitä voi tehdä muutakin. Mutta ihan samalla lailla niistä hävikkiruokaan käytetyistä aineksistakin on pitänyt maksaa silloin kun ne on ostettu kaupasta.

Toki silloin, jos huomaa heittävänsä joka aterialla puoli kattilallista ruokaa roskiin, niin tässä kohtaa voisi herätä huomaamaan että sen ruuan voisi syödäkin. Mutta en oikeastaan usko, että varsinkaan tiukalla budjetilla elävä edes tekee niin. Lähinnä kotitalouksien ruokahävikki taitaa olla jotain sellaista, että osa ruuasta ehtii pilaantua ennen kuin sen ehtii syödä - ja tämä voi tulla yllätyksenäkin, esim. itsellä joskus toissapäivänä ostettu tomaatti on homehtunut tms.
Tietenkin mutta meillä ainakin säästyy iso määrä rahaa siinä, että hyödynnetään se vanha ensin ja ostetaan myöhemmin uutta. Meillä esimerkiksi joulun ruuista kokkailtiin kolme viikkoa kaikenlaista ruokaa. Ja siis maksettiin niisät ruuista kaikkiaan 150€. Eli jalostusta,
Hävikkiä voi monella tavalla hyödyntää ja se tosiaan säästää ison määrän rahaa kun lasket mitä kaikki kaupassa maksaa.
Säästetään ketinvedet ja tehdään siitä maustekuutioita, myös kuorista saa tehtyä kaikenlaisia herkkuja kuten sipsejä (säästyy iso raha). Yrtit ja salaatit on helppo saada kasvamaan uudelleen. Ja tietenkin jos sinulta jää seuraavaksi päiväksi yli ruokaa, jonka lämmität tai jalostat niin yhden päivän ruokaa ei tarvitse erikseen kaupasta hakea.
 
vierailija
Hyvinkin, jos käyt mutkan kasvihuoneessa, saat pienen kulhollisen tomaatteja ja pari kurkkua, perunamaalta tai kellarista kattilallisen perunoita, lähivesistöstä lohen tai ahvenia, kuivttuja persiljoita ja tillejä tallesta tai sit tuoreita omsta yrttitarhasta. Jos kyllästyttää, hakee kaupasta luomujauhelihaa - laputettuja tuotteita on aina jossakin, kun vaan muistaa merkata ylösn ne päivät pakkauksista. Luomukananmunia kaupasta aamuisiin munakkaisiin ja luomukermaa loraus siihen. Ei tarvi monta ateriaa päivässä. Leivät voi jättää ostamatta ja tekee pannaria, johon voi laittaa sekaan mantelijauhoa: ei tule nälkä pitkään aikaan, mut se 800g:n pussi täytyy raaskia ostaa joskus, kun rahaa on enemmän: säilyy pitkään eikä tarvitse kypsentää. Vadelmanlehtiä teeksi - niitä voi kuivattaa talven varalle: Raspberry lukee kaupan teessä, ootko huomannut? Kuoripottuja keitetään enemmän kerralla ja paistetaan sitten voissa, jos sattuu nälkä yllättämään. Mitä puuttuu?
 
Meitä oli 4 ( minä mies kissa ja korvike ikäinen lapsi 80€/kk
Vaikka jätetään kissa pois laskuista niin tuo on alle 1E/hlö/päivä.

No, tietysti perusmakaroni on prismassa 19c/pss, et jos jokainen syö päivässä pussin keitettyä makaronia ja aamulla kaurapuuron niin kyllä sillä kuukauden hengissä pysyy mut muuhun oikein ei ole varaa.
 

Yhteistyössä