Refluksia? lapsi vajaa 2kk

Moi,

Tuossa olikin toinen keskustelu refluksista, mutta näytti lapset olevan siinä jo vähän vanhempia kun meidän neiti, joka siis tänään 7 vkoa.

Meidän tyttö puklailee paljon ja usein aika kauan ruokailun (täysimetys) jälkeenkin. Joskus puklu on "tasaisen" valkoista, joskus enemmän kirkasta jossa valkoisia sattumia... Usein puklua tulee nenästäkin.
Lisäksi hän nieleskelee selvästi usein, eli kurkkuun nousee jotain mutta ei tule ulos asti. Joskus kasvoille tulee selvä yökkäämisen ilme eli suuhun kai tulee paha maku.
Neidille tulee nieleskelyn myötä usein myös hikka. Lisäksi aivastelee ja yskii aika paljon (ei ole nuhaa).

Vatsavaivoja tytöllä on ollut, jotka tosin ehkä jo vähän helpottaneet (koputan puuta). Tosin kakkaa kun vääntää, niin itkeskelee kun sattuu selvästi. Mutta joskus sattuu myös ennen puklua ja vatsasta kuuluu kauhea purlutus.
Itse olen jo kokeillut maidottoman dieetin sekä perinteiset suklaa, kaalit, sipuli jne. jne. Näistä ei tuntunut olevan apua ja olenkin ne jo lopettanut (tosin en silti syö sipulia, suklaata, kahvia jne).
Vatsavaivoihin kokeiltiin Cuplaton, Disflatyl, pari erilaista maitohappobakteeria ja vyöhyketerapiaa. Em. "lääkkeet" jätetty jo pois, koska ei huomattavaa tehoa. Lisäksi D-vitamiinissa vaihdettiin Jekovitiin.

Onko teillä kokemuksia näin pienen refluksista? Pitänee epäilyn kanssa mennä yksityiselle lääkärille... Onko mahdollista, että refluksi paranee kun aloitetaan kiinteitä syömään? Kommenttejanne kaivaten :/

Piija
 
Refluksi on ihan mahdollinen vaiva ihan pienelläkin vauvalla. Meillä refluksilääkitys alkoi lääkärin määräämänä pH-mittauksen jälkeen juuri 7 vk iässä. Kiinteiden syömisen aloittaminen saattaa helpottaa, mutta ei välttämättä jokaisen kohdalla. Refluksi voi olla lievää tai sitten oikeastikin kovaa kipua aiheuttava vaiva. Jos epäilet refluksia, kannattaa ehdottomasti olla yhteydessä hyvään lastenlääkäriin. Ja muutama käytännön vinkki - koeta syöttää lasta mahdollisimman pystyasennossa (takaisinvirtaus niin pienempää), nosta sängyn päätyä ylemmäs ja huomaa, että vaunuissa edestakaisin heivaus saattaa pahentaa oloa.
 
Tuolla vauvat puolella on ketju mm. refluksista "mahavaivat" otsikon alla ja sinne olen kirjoitellut aika pitkiä juttuja refluksista. Meillä lapsella on ollut refluksi pienestä asti, mutta diagnoosi saatiin vasta 4,5 kk ikäisenä. Meillä se oli allergiaoire ja imetysdieettini oli ihan metsässä. Meillä muksu oli allerginen perunalle ja ihan kaikelle, joten ei hyödyttänyt tuo maidon ja munan diettaaminen. Neocete käy. Kannattaa hakeutua pätevälle lasten allergologille, jotta saatte selvitettyä onko kyse allergisesta refluksista vai rakenteellisesta viasta. Molemmissa tapauksissa refluksia voidaan hoitaa. Refluksiin on olemassa lääkkeitä, joita voi antaa myös pienille (kaikki lääkärit eivät oikein osaa tuota pikkuisten refluksipotilaiden lääkitsemistä, vaan saattavat jopa sanoa, ettei pieniä voi lääkitä ollenkaan :eek: ). Allergisessa refluksissa tärkein hoito on tietysti sopiva korvike/kunnossa oleva imetysdieetti. Myös allergisesta refluksista kärsivän lapsen oloa voi helpottaa lääkkeillä ja edellisessä viestittä olikin jo hyviä käytännön vinkkejä!
 
Kuulostaa tutulta. Meillä poika, joka nyt 1vuotias, ihan pariviikkoisesta puklasi paljon. ei välttämättä heti imetyksen jälkeen vaan tuntiakin myöhemmin. Sitten jätin pois suklaa, mausteet, yms. vatsaa ärsyttävät ja se auttoi ehkä hetkeksi (tosin ei se oksentaminen loppunut). No, kävimme lääkärillä muutamaan otteeseen, lääkäri totesi että vauvathan puklaa. Ja kun poika on meidän ensimmäinen meitä ei alkuun otettu tosissaan. vaikka kerroimme että poika selvästi ihan oksentaa ja tulee myös nenästä jne. No, meidät otettiin tosissaan vasta kun ambulanssilla jouduttiin sairaalaan liman takia 8kk iässä. Meidät otettiin osastolle ja alettiin tutkia, selvisi että pojalla on pieni palleatyrä, vaikea refluksitauti ja paha ruokatorvitulehdus. Meillä siis refluksin syynä oli ihan fyysinen juttu, sillä mahalaukun ja ruokatorven välinen sulkija ei pitänyt ollenkaan eli ei ollut siis ihme ettei kiinteäkään ruoka pysynyt masussa. Meillä aloitettiin aluksi vahva lääkitys mutta kun se ei tehonnut päädyttiin palleatyrän leikkaukseen. nyt kun leikkauksesta on kohta 2kk on ihan mukavaa kun ei sentään koko mahansisältöä oksenneta ulos..
Mutta joo, kyllä kannattaa tutkituttaa, meillä tilanne pääsi pahaksi osaksi myös siksi ettei poika koskaan kitise eli oireita oli vaikea tunnistaa. ja vaikka kävimme lääkärillä, hänen mielestään ei ollut syytä huoleen. Ite pitäis vissiin kaikki tietää..
Kuulosti muuten todella tutulta toi aivastelu ja yskiminen vaikka ei nuhaa lapsella olekaan ollut vielä kertaakaan. ja meillä muuten poika tykkäs vaan vaunujen sivuttaisesta heilutuksesta, eikä meillä auttanut pystymmässä asennossa syöttö. tosin alusta asti pojan sängyn toinen pää oli koholla ja hän nukkuikin yönsä hyvin, ongelmia tuli vain vaunuissa jossa ei tietenkään hoksattu heti nostaa päätä ylemmäs. sen teimme heti refluksin toteamisen jälkeen, mutta ei se heti auttanut. saattoi olla että poika oli niin tottunut pätkittäisiin päiväuniin..
 
Kiitos kaikille kommenteista!
Neiti on tänään itkeskellyt puolesta päivästä lähtien, eikä pysty ilmeisesti kivuiltaan nukkumaankaan... Äitikin jo itkee, koska tuntuu niin pahalta.

Lääkärillä käytiin ja hän antoi lähetteen ph-mittaukseen (käytiin yksityisellä). Nyt odottelen heidän soittoa ja aikaa sinne mittaukseen... Olivat jo soittaneet kai pari kertaa mutta en ole kuullut lapsen itkulta (ja pölynimurin ääneltä, joka joskus rauhoittaa neitiä...).

Onneksi mies tuli just kotiin, mä aloin olla jo ihan poikki... :snotty:

t. Piija
 
Voimia sulle :hug: . Mä tiedän miten vaikeeta tuo aika on. Mulla oli ainakin niin avuton olo, kun tuntui ettei vauvan oloa saanut mitenkään helpotettua. Tuo selvittelyaika oli minusta kaikista raskainta. Koko ajan oli huoli ja paha olla pienen puolesta. Meillä tilannetta ei ainakaan helpottanut muutamat epäpätevät lääkärit, joiden luokse lasta kiikutin. Mutta onneksi te olette pääsemässä jo ph-mittaukseen! Teillä on siis jo homma käynnissä.

Tämä onkin siinä mielessä "hyvä" ketju, että tässä on edustettuna sekä rakenteelinen että allerginen refluksi. Molemmissa on sama oire, mutta eri syy. Siksipä hoito on osittain eri. Kannattaa siis olla tarkkana, että myös syy tulee tutkituksi, ettei keskitytä vain hoitamaan oiretta.

Tiedän muuten myös lapsen jolla on sekä rakenteellinen vika, että myös allergia!
 
Jaksamisia tältäkin suunnalta. Toivottavasti joku vastaus tai pikemminkin syy selviäisi. meidän kohdalle kun tuntu sattuneen ne kaikista epäpätevimmät lääkärit, meidän olis itse pitänyt tajuta pyytää päästä vaikka ph-mittaukseen jo ajoissa. mutta täytyy myöntää että kun meille uskoteltiin kaiken olevan kunnossa ja sanottiin että "vauvathan puklaa" niin osittain siihen uskoi. Että saa kyllä meidän tapauksessa syyttää myös itseään. Mutta onneksi on myös niitä jotka jo ajoissa pääsevät hyvään ja asiantuntevaan hoitoon! :)
Niin muuten eihän sitä tiedä vaikka mielläkin vois olla kyse myös allergiasta vaikkakin ei kuulemma ole mitään viitteitä siihen.. No, tiedä nyt taas näistä lääkärien mielipiteistä..
 
Meillä hirvittävät kipu- ja itkukohtaukset jatkuvat...
Ph-mittaus saatiin vasta 17.12. joten odottavan aika on todella pitkä. Helsingissä kun on vain yksi yksityinen joka niitä tekee (ja heillä vain 1 laite...). Lastenklinikalla myös vain 1 laite ja sinne reitti onkin sitten taas toinen juttu...
Koska tuo aika meni noin pitkälle, lastenlääkäri ehdotti Gavisconia alkuun, eli nyt annetaan 0,5mlx4. Eilen aloitettiin, toistaiseksi en ole kyllä huomannut apua. Ylös tulee kai tuo lääkekin, kun pukluja tulee entiseen tahtiin.
Eilinen päivä oli taas niin kamala ja tänäänkin on hereilläoloaika melkein vaan itketty, että soitin neuvolaan kysyäkseni mitä ihmettä voin tehdä.
Maanantaina mennään terveyskeskuslääkärille joka kirjoittaa sairaalaan lähetteen ultraan. Suljettaneen pois mahaportin ahtauman mahdollisuua? En tiä näkeekö tuolla ultralla juuri muuta...

Hirvittävä katsoa kun vauvaa sattuu. Kipukohtauksissa itku on sydäntä raastavaa, vartalo jäykistyy kaarelle... Ja tosiaan silloin kun ei itke, nieleskelee koko ajan nousevia "nesteitä" ja yskii ja kakoo. Selällään ei paljon voi pitää, kun tuntuu että ressukka tukehtuu. Ainakin toistaiseksi vielä syö (täysimetys). Tosin joskus syöminen on aika vaikeaa; hamuaa rintaa, ottaa kiinni mutta päästä kohta irti, hakkaa ja heiluttaa päätä rintaa vasten ja jossain vaiheessa alkaa itkemään raivolla...

Kyllä täytyy tunnustaa, että kateeksi käy niitä helppojen vauvojen äitejä :'(

t. Piija ja neiti 7vk3pv
 
Piija, luin tilanteestasi ja surullisen tutulta kuulostaa minulle vauvanne oireilu... Meillä on vauva, jolla on refluksitauti. Hänelle tehtiin refluksitautidiagnoosi ilman ph-mittausta 6 kuukauden iässä. Oireet olivat niin selvät, että hän sai heti kunnon lääkityksen ja allergisuuden selvittämiseksi alettiin kokeilemaan apteekin erityiskorviketta.

Erityiskorviketta käytettäessä selvisi ihan parissa viikossa, että refluksitauti on meillä oire maitoallergiasta (maitoaltistus tehty). Erityiskorvikkeena on Neocate. Lääkityksenä on Losec Mups, joka on ymmärtääkseni Gavisconia huomattavasti tehokkaampi happosalpaaja. Jossain vaiheessa kokeilemme jättää Losec Mups -lääkityksen pois kunhan ensin tilanne on vauvalla rauhoittunut (hänellä oli todennäköisesti jo ruokatorven tulehdus, koska suusta tuli silloin tällöin pieniä veriviiruja). Neocaten ja Losec Mupsin avulla tilanne muuttui meillä muutamassa viikossa radikaalisti paremmaksi.

Ph-mittaus menee kyllä aika pitkälle teillä, kun ajattelee voimakkaasti oireilevaa vauvaanne. Mietin voisikohan vauvasi kohdalla kokeilla tehokkaampaa lääkitystä ilman ph-mittausta, jos Gaviscon ei tehoa yhtään? Jos ph-mittaus vielä tehdään, lääkitys pitää lopettaa muutama päivä ennen mittausta, jotta se ei vaikuta tuloksiin. Lisäksi koska allergiat voivat olla refluksitaudin syynä, imetysdieetissä voi vielä jotain mättää :-( ? Uskoisin, että kiinteitä ei kannata aloittaa ennen kuin on selvinnyt onko oireilun syynä allergiat (lähteenä jotain äidinmaidossa). Jos kyseessä onkin sitten allerginen refluksitauti, kiinteiden aloittaminen on hyvä tehdä hitaasti mahdollisia oireita tarkkaillen. Muutoin kiinteät voivat vain pahentaa tilannetta ja on vielä vaikeampaa jäljittää oireilun syitä.

Voimia :hug:
 
Gaviscon oli ihan myrkkyä meidän allergiselle. Siinä on hirmuinen lista makeutus yms. aromeja ja aika harvalle allergikolle siksi sopii. Jos siitä ei selkeästi ole apua, jättäisin sen pois!

Odotellessa kannattaa nyt tiukata sitä imetysdieettiä.
 
Meillä muuten on ihan sama setti kuin edellisellä mikä auttoi eli Neocate ja Losec Mups! Ei ilmeisesti ollut allergologi tuo lääkäri, jonka vastaanotolla kävitte. Jos tilanne menee tosi huonoksi ennen kuin pääsette allergologille/saatte kunnon lääkityksen muualta, voisitte ehkä yrittää antaa Neocatea.

Piti tulla lisäämään tähän viestiin, että kävin lukemassa tuota vauva puolta ja meillä on Ahmutar sama lääkäri!
 
NallePuh82: jeps, sama lääkäri meillä on. Itse asiassa tapahtui niin, että bongasin Tuomelan nimen sinun aikaisemmista viesteistä sekä suosituksena Yahoon refuksitautilasten vanhempien keskustelupalstalta. Käytin lasta tuloksetta muilla lääkäreillä kuukausien ajan. Itse epäilin koko ajan enemmän tai vähemmän refluksitautia ja/tai maitoallergiaa mutta lääkäreiltä en saanut oikein vastakaikua. Loppujen lopuksi tutkimalla netistä asiaa tein itse lapsestamme ns. nettidiagnoosin: refluksitauti allergiaepäilyllä. Samalla etsin sitten tiedon lääkäristä, joka osaa diagnisoida ja hoitaa hyvin allergista refluksitautia. Tässä hyvä esimerkki siitä kuinka vertaistuki toimii :)
 
Kyllä ajattelin soittaa ajan tuolle teidän lääkärille. Näyttää vastaanottavan tuolla Pikku-Jätissä jossa ollaan muutenkin käyty.
Maitoallergiasta vaan sen verran, että olin kolmisen viikkoa maidottomalla dieetillä ja se ei juurikaan tuonut helpotusta. Että lieneeköhän sitten joku muu joka aiheuttaa tämän, jos siis on allergiaperäinen... :(

Just mietin eilen, että miten sitä enää mistään mitään tietoa sais, jos ei näitä palstoja olisi... Tieto luo tosin tuskaa, mutta kyllä näistä apuakin löytyy. Kiitos teille kommentoijille!

t. Piija
 
Mä tein kanssa aikoinani nettidiagnoosin ja sain suosittelut Tuomelasta täältä ja Yahoon refluksilapsista! Muuten olisin ollut ihan hukassa. Nyt yritän puolestani laittaa hyvän kiertämään ja musta on hienoa, että muutkin ovat avun löytäneet.

Piijalle: On tosi todennäköistä, ettei pelkkä maidoton dieetti riitä. Lapsi voi olla allerginen ihan mille vain ja allergisoivia pahiksia on tod.näk. useita. Meidän lapsella on 10 sopivaa ruokaa+ Neocate ja KAIKKI muut ovat epäsopivia. Ei siis kumma, ettei imetysdiettini ollut kunnossa :whistle:
 
Piija: meillä lapsi söi jo muutamaa kiinteää, kun aloitimme Neocate-korvikkeen kokeilun. Tuomela kehoitti jättämään silloin naudan pois. Maitoallergia ja allergia naudalle kulkevat usein käsi kädessä. En tiedä onko tuosta tiedosta apua imetysdiettiin. Meillä lapsi oli jo kokonaan korvikkeella. Mutta tämä nyt ainakin esimerkkinä siitä kuinka monimutkaisia nämä allergiakuviot voivat olla.

Me saimme muuten Tuomelalle nopeammin ensimmäiset ajat Kielotien Mehiläiseen, joten kannattaa katsoa nettiajanvarauksesta myös Kielotien tilannetta. Käydään nykyisin Tuomelalla myös Pikkujätissä.

Tieto luo tuskaa mutta refluksitautihel*tin läpikäyneelle vanhemmalle tieto refluksitaudista tuo myös vastauksia siihen miksi vauva on voinut huonosti. Diagnoosi on tärkeä askel kohti hyvää hoitoa. Itse en ole surrut oikeastaan itse diagnoosia vaan sitä kuinka pitkään sen saamiseen meni... Olin onnellinen siitä kuinka hyvin ja nopeasti oikea korvike ja lääkitys auttoivat, vaikka niiden toimivuus samalla varmisti diagnoosin. Nyt sitten jännätään kiinteiden puolella mitä tulevaisuus tuo tulleessaan...

NallePuh82: hienoa kun laitat hyvän kiertämään ja jaat tietouttasi muille. Todella asiantuntevia ja tarkkoja ovat kirjoituksesi :) Yritän itsekin auttaa näissä refluksiasioissa muita, koska tiedän mitä elämä oireilevan refluksivauvan kanssa on ja toisaalta tiedän kuinka nopeasti tilanne muuttuu hyväksi kunhan lapsi saa oikeanlaista hoitoa.
 
Se on muuten niin käsittämätöntä, kuinka se oikea hoito voi muuttaa koko perheen elämän ihan toisenlaiseksi melko lyhyessä ajassa. Minulle myös diagnoosin saaminen oli helpotus, sillä olimme käyneet jo aika monellä lääkärillä ja apua ei löytynyt. Oli siis jo aika epätoivoinen ja väsynyt olo ja välillä jo epäili itseään. Siksi oli niin uskomatonta, että koko hel***ti ratkesi oikealla korvikkeella ja sillä Losecilla. Loppupelissä niin simppeli ja helppo juttu.

Se on hienoa, että täällä on joku muukin tätä asiaa kertomassa, sillä joskus se avun saaminen voi olla vaikeaa. Refluksia ja allergiaa ei osata vieläkään aina yhdistää ja refluksi diagnoosin saaminen lapselle on kiven takana. Monilta lääkäreiltä kuulee edelleen refluksin olevan normaalia ja ettei pieniä voi lääkitä olenkaan. Jotkut uskovat tähän ja näin lapsi ei saa apua ja koko perhe kärsii. Tämän takia on tärkeää, että ihmiset saavat tiedon siitä, että vaihtoehtoja on olemassa ja ongelma on mahdollista hoitaa.
 
meillä oli myös tosi paljon sitä nieleskelyä, ja tuli usein oksennuksia joissa oli vähän vanhaa verta. Losec Mups oli meilläkin aluksi sekä samaan aikaan myös Zantac. En tiedä miksi meillä oli alkuun kaksi eri happosalpaajaa samanaikaisesti, kai sillä haettiin parasta tehoa sillä pojan ruokatorvi oli pahoin tulehtunut. ja nyt meillä on vain Zantac. Ja toivomme että ruokatorvi paranisi jotta poika saisi syötyä suun kautta. Toi gastrostooman kautta suoritettava letkuruokinta kun ei ole kaikista mukavin tapa ruokkia lasta. Kyllä tässä koko perhe jo odottaa sitä että poika söisi suun kautta kaiken.

Kun poikamme oli vajaa nelikuinen, meitä neuvottiin aloittamaan kiinteät. Näin jälkeenpäin kun ajattelee niin se oli ihan vihonviimeinen teko, jos olisimme tienneet pojan vaikeasta refluksista emme olisi aloittaneetkaan kiinteitä. perunan myötä mahan happoisuus lisääntyi ja ei ihme että ruokatorventulehdus alkoi kehittyä. ja sekin todettiin, niikuin kaikki muutkin pojan vaivat; vaikea refluksi, ruokatorventulehdus ja pieni palleatyrä, vasta 8kk iässä.

siinä puolenvuoden iässä saimme lähetteen fysioterapeutille, sillä lääkärin mielestä olimme pitäneet poikaa liikaa pehmeällä alustalla emmekä osanneet hoitaa oikeissa asennoissa. No, todellisuudessa kyse ei ollut meidän taitamattomuudestamme, vaan vaikka kerroimme lääkärille että poika OKSENTAA päivittäin, hän ei ilmeisesti uskonut. Siis poikamme ei viihtynyt vatsallaan vaan helposti tuli oksennus. poika oli kyllä lattialla, selällään tai kyljellään, sitterissä tai sylissä tai milloin missäkin mutta ei häntä yksin sänkyyn jätetty toisin kuin lääkäri luuli. Lääkäri epäili mahaportinahtaumaa jota myöhemmillä käynneillä ei kuitenkaan todettu. Siis menimme fysioterapeutille, joka määräsi meille kotiohjeet. jumppasimme kotona jonkin aikaa kunnes aina kun piti ottaa pojan jalat ja kädet sumppuun, poika alkoi itkeä. siinä vaiheessa ajattelimme että kaikki ei ole kunnossa ja ei mennyt kauaa kun pojalle tulikin eriskummallinen limaoksennus kohtaus ja menimme ambulanssilla sairaalaan, jossa koko homman ydin selvisi.

Eli siinä vähän pitkästi taas asiaa meidän suunnalta. Mutta toivottavasti jotain selviää:) hyvät lääkärit tosiaan on kiven alla :(
 
Miten muuten on mahdollista ettei niitä ph-mittareita ole enempää? Täällä meillä satakunnan keskussairaalassa meidän pojalle tehtiin vuorokauden ph-mittaus joka vaadittiin ennen leikkausta tehtäväksi. ja samaan aikaan jollakin toisella oli mittari myös. Luulisi että niitä nyt enemmän olisi.
Aivan kamalaa että joutuu odottamaan niin kauan!
Meillä oli aika hurjaa kun ennen mittausta piti olla ilman lääkkeitä 5vrk ja pojalta alkoi tulla oikein kunnon verioksennuksia. Me oltiin jo ihan huolesta soikeina ja soiteltiin sairaalaan, mutta ei voinut tehdä mitään. piti vaan odottaa sitä mittaus päivää. No, mutta toisilla ne lääkkeet auttaa onneksi, ja toivottavasti auttavat sillä se tulehdus on tosi kurja!
 
NallePuh82: muutama kysymys sinulle, koska meillä on samantyyppinen hoito ollut alussa. Lisäksi muuten meidän lapsella on myös ns. silent-refluksi, kuten mainitset jossain viestissäsi. Kuinka nopeasti teillä Losec Mups ja Neocate poistivat refluksioireet? Minkä ikäinen lapsenne oli hoidon alettua tai kuinka pitkään hän oli ollut allerginen? Oliko teillä silloin kiinteitä ruokavaliossa?

Meillä on hoito alkanut vasta muutama viikko sitten. Vaikka hyvää vastetta on saatu hoidolle ja pahimmat oireet ja kipuilut näyttäisivät jo kokonaan hävinneen, jonkun verran refluksioireilua vielä on. Todennäköisesti hän on ollut allerginen jo syntymästään tai lähes syntymästään saakka. Käytin ensimmäisen kerran lasta lääkärissä oireiden takia 1 kk iässä....

Lisäksi Kelaa varten tehtävät altistukset aiheuttavat pieniä takapakkeja :( Maitoaltistuksen jälkeen lapsi yski ja nieleskeli taas ainakin puoitoista - pari vuorokautta. Onneksi kipuilu taisi hävitä nopeasti altistuksen päätyttyä. Lisäksi on vielä tehtävä Almiron Pepti ja Kelan "suopeudesta" riippuen ehkä myös altistus soijamaidolle (lapsi on nippanappa yli 6 kk). Almiron Pepti oli kokeilussa syksyllä ja lapsi allergisoitui sille hyvin nopeasti.

NallePuh82 ja annemarik: onko muuten peruna yleisemminkin epäsopiva refluksitautivauvoille? Huomasin vaan, että teillä kummallakin se on aiheuttanut ongelmia vaikka toisella on kyse allergisesta ja toisella rakenteellisesta refluksitaudista... vai oliko tämä vain sattumaa..?

 
Meillä Losec ja Neocate alkoivat auttamaan hiukan jo parissa päivässä, mutta tilanne korjaantui selvästi seuraavan kuukauden ainana huomattavasti. Tämän huomasi siis syömisongelmien poistumisena ja unien parantumisena. Meillä Losec on mennyt koko ajan kuitenkin aika tuhdilla annoksella, alkuun meni se kaksi tablettia. Jossain vaiheessa nostettiin kolmeen ja pahimman korvakierteen aikaan meni 4 päivässä! Nyt ollaan palattu siis kahteen ja ehkä ensi kesänä olisi tarkoitus päästä yhdelle napille/vrk.

Meillä lapsi sai refluksidiagnoosin noin 5 kk iässä, sitä ennen oli jo todettu allergia. Allerginen on ollut varmaan ihan vauvasta lähtien ja ekat lääkärikäynnit on joskus 1 kk iässä, turhaan.

Ph-mittaus paljasti pahan refluksin ja meillä oli silloin käytössä Almiron. Lapsi oli lähes 6 kk, kun pääsimme Tuomelalle ja silloin vaihtui korvike ja lääkitys. Kiinteitä aloitettiin vasta lähemmäs 7 kuukauden vanhalle, koska piti saada varmuus tuon Neocaten sopivuudesta.

Nyt lapsi on 1v4kk ja refluksi ei enää juuurikaan vaivaa normaali oloissa. Lääkitys menee edelleen ja en usko, että tulisimme vielä ilman sitä toimeen. Meillä pakkaa ovat sekoittaneet nuo kiinteiden kokeilut, sillä läheskään kaikki ei ole sopinut. Lisäksi jos joku käy nyt, se saattaa muuttua sopimattomaksi ajan myötä käytössä. Kaikille näin ei käy, mutta meille on näitä takapakkeja ja ruokavalion karsimisia tullut. Minä syytän tuosta ruokavalion supistumisesta aika paljon korvatulehduskierrettä ja lukuisia ab-kuureja, jotka laittoivat mahan ja sen myötä refluksin ihan sekaisin. Onneksi se tilanne ratkesi kitarisan poistolla ja putkilla. Mutta aina jos on sairaana tai jotain vastaavaa, nostaa refluksi taas päätään. Silloin ollaan vaan laitettu lääkitystä isommalleen ja odoteltu.

Kokeiluista toipumisiin menee aina aikaa, mutta pakkohan niitäkin on tehdä. Minä olen joskus pitänyt ihan kokeilu taukoa ja nauttinut vaan hyvästä tilanteesta, sitten jaksaa taas aloittaa testailut. On se sitten myös palkitsevaa, kun löytyy uutta syötävää. Toivottavasti teillä ei paljastu ihan näin laajat allergiat! Ajan myötä oppii myös laittamaan kokeilut aiemmin poikki, ettei tilanne ehdi mennä ikäväksi. Tietää jo mitkä on ensioireita ja mitä siitä sitten seuraa. Meille ei peruna sovi, mutta bataatti käy. Se on aika yksilöllistä, mikä sopii ja mikä ei. Meidän lapsi on lisäksi aika sihtikurkku ja ruoka pitää olla melko sileää.

Meillä on nykyisin käytössä myös Zyrtec, jonka turvin yritetään nyt uusia ruokia saada mukaan.
 
Vaikka luulisi perunan olevan se miedoin kaikista niin ei se kuulemma monelle sovi. Mutta onneksi on sitten tuo bataatti. Vaikkakin meillä ei olla vielä karsittu mitään pois koska poika saa letkuravinnon lisäksi vain rintamaitoa, perunaa, porkkanaa ja päärynää. Eli valikoima on suppea, tosin eipä hän suostu juurikaan syömään (onneksi on gastrostooma). Meillä myös on oltava tosi sileää ruoka, mutta osaksi johtuu vielä ruokatorventulehduksesta. ja onhan siinä sekin että vaikka tulehdus olisi täysin parantunut niin siitä nielemiskivusta jää pelko.
 
Kuulumisia tännekin ketjuun...
Viikonloppu sujui vähän paremmin, meidän neiti ei itkenyt niin paljon. Pulauttelu kyllä jatkuu runsaana, mutta oliskos Gavisconista ollut jotain apua?... Lastenlääkäri soitti tänään ja sanoi, että annostusta voi nostaa 0,5millistä 1milliin.
Nyt odotellaan aikaa sairaalaan ultraan, tänään käytiin terveyskeskuslääkärillä että saatiin lähete.
Odottavan aika on silti pitkä. :/

Neuvolalääkärikin oli tänään. Neiti on nyt 4,45kg (synt 3,3) ja 55cm (synt 50) ja kohta siis 2kk (2.12.)
Siellä ei lääkäri juurikaan ottanut kantaa koko refluksiin. Joko ajatteli, että on jo hoidossa tai sitten ei osannut...

Tsemppiä kaikille ja kiva kun jaksatte kirjoitella :hug:

Piija
 
Eikö sen Gavisconin pitäisi hiukan hillitä pulauttelua? Tehdä jonkin sortin kalvoa ruoan päälle vatsassa, ettei sitä tulisi ylös, ei pysty muistamaan....?Meillä se oli käytössä niin vähän aikaa, kun ei sitten allergiselle sopinut. Tästä voisi osata ehkä joku rakenteellisesta refluksista kärsivän vanhempi tietää paremmin.

Joka tapauksessa hienoa, jos teillä on ollut edes pari vähemmän itkuista päivää!
 
Joo, muistat oikein, eli pitäisi tehdä kalvo "ruoan pinnalle". Otetaan n puol tuntia syömisen jälkeen. Yleensä puklut on kyllä tuohon mennessä jo tulleet, että en tiedä sitten tuon lääkkeen tehosta tässä tapauksessa... Pakko vaan seurata tilannetta.
 
Piija: hyvä kuulla, että teillä on ollut muutama hieman parempi päivä. Toivottavasti pääsette pian lisätutkimuksiin! Aina ne on yksi askel eteenpäin.

NallePuh82: odottelen siis ihan rauhassa Neocaten kokonaisvaikutusta. Onhan lapsi ollut pitkään altistunut allergisoivalle aineelle ennen sitä.

Hyvältä vaikuttaa tähän mennessä lähtötilanne huomioiden. Nieleskely ja yskiminen, itkuisuus, kipuilu ja levottomuus vähentyneet, lattialla ja masullaan olo lisääntynyt, ei syömisvaikeuksia (selkä kaarella juomista, itkua) yms. Neocatea on nyt juotu kolmisen viikkoa ja tähän aikaan sisältyy yksi korvatulehdus ja siihen määrätyt kaksi antibioottikuuria heti Neocate-kokeilun alkuun sekä maitoaltistus. Ensi viikolla mennään Almiron Pepti -altistukseen.

Vähän jännittää kuitenkin miten kiinteiden kanssa käy, onko niistä allergioita. Ihannehan olisi, että kiinteät tulisivat kuvioihin vasta kun lapsi on täysin oireeton, jolloin voisi kokeilla ja seurailla mahdollisia oireita kiinteä kerrallaan. Mutta meillä lapsi ihan oikeasti tuntuu tarvitsevan niitä: muutoin heräilee öisin ja on levottomampi/tyytymättömämpi päivisin. Hän on poikkeuksellinen refluksivauva sillä tavalla, että hän ei oireillut niinkään öisin vaan päivisin. Useimmiten hän on nukkunut yön yhdellä syötöllä/tutin nostolla tai jopa koko yön heräämättä jopa tuttelin juonnin aikaan. Mutta 5 kuukauden iässä hän alkoi heräilemään öisin tunnin - puolentoista tunnin välein. Kiinteillä yöt rauhoittuivat. Päivät olivat silloin yhä yhtä hulabaloota ja sekasortoa refluksioireineen...

Vaikka itse toimimme kiinteiden kanssa näin, en kyllä suosittele aloittamaan refluksivauvan kohdalla kiinteitä ennen kuin maitoasia on selvitetty ja mahdollinen maitoallergia ja siihen sopiva erityiskorvike löydetty tai maitoallergia poissuljettu. Olisi voinut mennä meillä pahempaankin suuntaan tilanne kiinteiden kanssa :eek: Sitten kun altistukset on ohi ja Neocate-jakso pidempi tutkailen tarkemmin nykyisten kiinteiden sopivuutta ja tilanteesta riippuen kokeilen uusia pikkuhiljaa.

Yahoon refluksilasten vanhempien keskustelupalstalta päätellen tuntuu useimmiten refluksin taustalta löytyvän maitoallergia. Olisi mielestäni hyvä refluksiepäilyn kohdalla aina tutkia maitoallergian mahdollisuus. Niin yleistä se tuntuu olevan.

NallePuh82: onko teillä allergiaoireiden välillä eroa maitoallergian ja kiinteiden allergioiden välillä vai onko ne samanlaisia?

Noihin yöuniasioihin vielä sen verran, että uskon aika monen vauvojen yöheräilyn takana olevan refluksin. Valitettavasti sitä vaan ei osata diagnisoida ja yölevottomuudet saavat monen perheen elämän todella kurjaan jamaan :(
 

Yhteistyössä