Ohje on helppo:
Keitä perunat (2 kg) KUORINEEN vedessä ilman suolaa.
Kuori perunat kuumina, minkä jälkeen soseuta ne.
Lisää lämpöiseen soseeseen 2 rkl vehnäjauhoja, sekoita hyvin.
Laita kannellisessa astiassa lämpimään paikkaan imeltymään yön yli, esim. lattialämmitettyyn pesuhuoneeseen tai saunaan.
Seuraavana aamuna lisää soseeseen maitoa noin puoli litraa niin että tulee pehmeä muusi. Lisää myös 1-2 rkl suolaa. Sekoita hyvin.
Kaada sose voilla voideltuun uunivuokaan. Seos voi kuohua uunissa, joten astiaa ei saa laittaa liian täyteen. Kannattaa jättää 2-3 cm kuohumisvaraa astiaan.
Lisää seoksen pinnalle muutamia nokareita voita.
Paista 3-4 tuntia noin 125 asteessa.
Helposti sähkölieden uunissa:
Ohje on helppo:
Keitä kuoritut perunat (2 kg) niukassa vedessä ilman suolaa täysin kypsiksi.
Soseuta perunat kuumina niukkaan keittoveteen. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä.
Jäähdytä sose noin 70 asteiseksi tai vähän yli.
Lisää vähän yli 70 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen 4 rkl vehnäjauhoja, Sekoita hyvin. Laita kansi kattilaan.
Laita sose imeltymään 70 asteiseen uuniin noin 3 tunniksi. Sekoita 2-3 kertaa.
Lisää Imeltyneeseen soseeseen voita n. 100 g sulamaan ja maitoa niin että saat notkean puuromaisen soseen.
Liisää soseeseen suolaa 2 teelusikallista ja halutut mausteet. Sekoita hyvin.
Laita sose voideltuun uunivuokaan. Lisää soseen pinnalle muutamia nokareita voita.
Paista aluksi noin 200 asteisessa nuunissa, niin että pinta saa väriä sose alkaa kuplimaan.
Kun sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 140 asteeseen niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa täysiä vuokia.
Paista imellettyä perunalaatikkoa 3-4 tuntia noin 130-140 asteisessa uunissa.