Onko vauvan ulkona nukkuminen sittenkään hyväksi?

  • Viestiketjun aloittaja mietiskelijä
  • Ensimmäinen viesti
mietiskelijä
Muissa maissa ei tätä tapaa ymmärretä (vauvan ulkona nukkumista ylipäänsä) ja itseänikin on alkanut epäilyttää pienen vauvan (alle 6 kk) nukuttaminen ulos. Liikkuvat vaunut ymmärrän, mutten ehkä sitä, että varta vasten viedään ulos parvekkeelle tai pihalle seisoviin vaunuihin ja varsinkin jos on pakkasta. Eikö vauvalle paras paikka ole kuitenkin lähellä äitiä fyysisesti (parin metrin säteellä), ei itkuhälyttimen ja ovien takana?

Vauva vaunuihin ja ulos päiväunille myös talvipakkasella on suomalaisperheisiin iskostunut tapa. Ohjeet vauvojen ulkona nukuttamiseen antoi arkkiatri Arvo Ylppö jo 1920-luvulla, mutta vasta nyt tätä hoitokäytäntöä ja sen terveysvaikutuksia on alettu tutkia tieteellisesti.

Plussakeleistä koviin pakkasiin vaihtelevat talvisäät vaikeuttavat vanhempien valintaa siitä, mitä he pukisivat vauvalleen päälle vaunuihin. - Lapsilla on ollut kylmiä käsiä ja jalkoja ulkona nukkumisen jälkeen. Osa lapsista on ollut hikisiä. Voisi ajatella, että pukeminen ei ole aina osunut oikein kohdilleen.

Aihe kokonaisuudessaan: http://www.mtv3.fi/uutiset/arkisto.shtml/arkistot/kotim aa/2007/12/594629

Mihin tämä tutkimus päätyi, sitä en löytänyt. Tietääkö joku?
 
mietiskelijä
linkin takaa:

Vauvan päiväunet ulkona monissa perheissä arkirutiinia
27.12.2007 04:13

Oulussa on alettu tutkia vuosikymmenten ajan suositeltua hoitokäytäntöä - onko vauvojen ulkona nukuttaminen tarpeellista?

Vauva vaunuihin ja ulos päiväunille myös talvipakkasella on suomalaisperheisiin iskostunut tapa. Ohjeet vauvojen ulkona nukuttamiseen antoi arkkiatri Arvo Ylppö jo 1920-luvulla, mutta vasta nyt tätä hoitokäytäntöä ja sen terveysvaikutuksia on alettu tutkia tieteellisesti.

- Esimerkiksi Oulun alueella noin 95 prosenttia vanhemmista nukuttaa vauvansa ulkona. Sitä pidetään itsestään selvänä asiana. Vanhemmat arvioivat, että lapsi on ulkona nukuttujen unien jälkeen virkeämpi ja syö paremmin verrattaessa sisällä nukuttuihin päiväuniin, selvittää terveystieteen maisteri Marjo Tourula.

Tourula tutkii aihetta Oulun yliopistossa työstämäänsä väitöskirjaansa varten. Tutkija kertoo, että Arvo Ylpön ajoista nukuttamisohjeet ovat muuttuneet vain hieman. Hänen tavoitteenaan on päivittää hoito-ohjeet ja samalla hankkia monipuolista tietoa tästä erityisesti pohjoismaiseen kulttuurin liittyvästä lastenhoitokäytännöstä.

- Ulkona nukuttamista ei ole tieteellisesti tutkittu, ainakaan aiheesta ei löydy artikkeleita. Toivon mukaan tutkimukseni tuloksista on hyötyä niin vanhemmille kuin terveydenhoitajille, jotka antavat vanhemmille nukuttamisohjeita.

Vauva ulos, äiti peiton alle lämpimään
Marjo Tourula on kolmen pojan äiti ja itsekin aikanaan vienyt vauvansa ulos.

- Tulin päiväunien ajaksi sisälle lämpimien vilttien alle levähtämään. Mietin silloin, miksi vien lapsen ulos kylmään nukkumaan. Terveydenhoitajat opastivat nukuttamaan lasta ulkona, ja itsellänikin oli sellainen olo, että se on lapselle hyväksi. Olen peruskoulutukseltani lastensairaanhoitaja, joten rupesin selvittämään asiaa enemmänkin.

Tourula teki lasten aiheesta pro gradu -tutkielman Oulun yliopiston hoitotieteen ja terveyshallinnon laitokselle vuonna 1995. Nyt hän jatkaa tutkimuksia muun muassa mittaamalla niin sisällä kuin ulkona nukkuvien vauvojen ihon lämpötilaa. Viime talvena tutkimukseen osallistui Oulun läänin alueella 16 vauvaa, ja vähintään yhtä iso joukko olisi tarkoitus saada vapaaehtoisia myös tämän talven aikana.

- Nollakelin lämpötilatkin ovat tärkeitä, mutta tarkoitus on odotella myös pakkasia.

Ensimmäisiä tuloksia on luvassa ensi vuoden aikana.

Kylmiä varpaita, hikisiä päitä
Jo Marjo Tourulan pro gradu -tutkielma osoitti, että käytännöt vaihtelevat perheissä melkoisesti.

- Osa terveydenhoitajista antaa ohjeen, että kymmenen pakkasastetta olisi rajana lapsen ulkona nukuttamiselle. Kuitenkin on paljon vanhempia, jotka nukuttavat vauvoja ulkona tätäkin kovemmilla pakkasilla, Tourula tietää.

Plussakeleistä koviin pakkasiin vaihtelevat talvisäät vaikeuttavat vanhempien valintaa siitä, mitä he pukisivat vauvalleen päälle vaunuihin.

- Lapsilla on ollut kylmiä käsiä ja jalkoja ulkona nukkumisen jälkeen. Osa lapsista on ollut hikisiä. Voisi ajatella, että pukeminen ei ole aina osunut oikein kohdilleen.

Myös ikähaitari vaihtelee hieman. Tyypillistä on viedä vauva unilleen ulos niin kauan kuin hän mahtuu vaunuihin. Tourulan mukaan joku saattaa nukuttaa ulkona vielä kaksivuotiastakin lastaan.

Vanhemmat eivät koe lapsen nukuttamista ulkona turvattomaksi.

- Vauvoja seurataan tiheästi ja vaunuissa pidetään itkuhälyttimiä. Pelkona on, että kissat ja oravat menevät vaunuihin. Vähemmän on tullut esille sitä, että ympäristö olisi muuten turvaton.

 
Meillä nukutaan sisällä tai sit lenkin aikana. Mä en o koskaan oikein tajunnu tota et muksu vaunuihin ja ulos nukkumaan vaikka mon kuulemma nukkuukin sillai paremmin. Meillä ei ollu kyl vauva-aikana oikein mitään hyvää paikkaakaan jossa olis voinu vaunuja pitää, joten meillä näin.
Tiedä sit mikä on oikein ja hyväks, pääasia kai et nukkuu vauvana edes jossain
 
vieras
Muistan tapauksen muutaman vuoden takaa. Äiti tuli lapsen ja vaunujen kanssa sisään kauppaan. Henkilökunta sitten ihailemaan tätä imeisesti tutun vauvaa ja joku myyjistä sanoi, että sehän on ihan hikinen ja punainen, ettei tulisi lämpöhalvaus. Olisiko sillä kuuma. Vällyjä ja haalaria oli vauvalla päällä aika kasa. Äiti tempaisi kiukuissaan vaunuista lämpömittarin ja sanoi , että näyttää 37 astetta, ei voi olla kuuma , kun on normaali kehon lämpötila vaunuissa. Että sellainen tapaus.

En ulkomaillakin asuneena ole koskaan nukuttanut vauvoja ulkona, enkä sitä pidä tarpeellisenakaan. Ulkoilu sitten tapahtuu erikseen ja silloin saa kyllä vaunuihinkin nukahtaa, mutta ei tuntitolkulla pakkasessa.
 
Meillä poika nukkui 2v. asti neljäntunnin päiväunet ulkona säällä kuin säällä. Jos nukkui sisällä ei nukkunut tarpeeksi eikä niin hyvin ja oli paremmalla tuulellakin iltaan asti. Miks aina pitää alkaa kaikista ihme turhanpäiväsistä asioista tekemään kaikkia tutkimuksia, kun maalaisjärkeäkin voi käyttää. Laittasvat noikin tutkimusrahat johonkin hyödylliseen jos niitä nyt on edes tässä tapauksessa käytetty.
 
possu
Meillä on ollut alusta asti periaatteena, et vauva nukkuu vaunuissa silloin jos ollaan menossa johonkin, muuten nukkuu sisällä. Kahden tuttavaperheen lapset ei osaa nukkua päikkäreitä ollenkaan sisällä, koska on alusta asti nukutettu ulkona.
 
Kyy
Meillä on myös aina nukuttu päikkärit sisällä. Vauvuissa nukuttu vain silloin, jos ollaan oltu matkalla johonkin tai vaikka lenkillä.
Eiköhän se ole enemmän mihinkä tottuu. Tuskin kummastakaan tavasta nyt mitää älytöntä haittaa/hyötyä olisi. :D
 
-H
Alkuperäinen kirjoittaja Villivadelma:
Alkuperäinen kirjoittaja ?:
Alkuperäinen kirjoittaja Villivadelma:
Jaa-a.Meidän tyttö 11,5kk on nukkunut kohta 2 tuntia tuolla ulkona ja pakkasta -19 astetta. :xmas: Sisällä nukkuu maksimissaan 20minuuttia.
Oiskohan jo kohmeessa????
Tyttö just heräs.Ei ollut kohmeessa,kiitos kysymästä! :) Lämmin ja hyväntuulinen tyttö.
Meillä on likka(10kk) nukkunut kaikki pakkaset ulkona vaunuissa. Aina lämmin ja pirteä herättyään. Harsoa ollaan pidetty vaunun suuaukon edessä. Ennemmin ne posket jäätyvät jos näillä pakkasilla ulkoilee.
 
dfdf
Ei Keski-Euroopassakaan nukuteta lapsia ulkona. Tämä on vain joku ihmeellinen tapa Suomessa. Ja tottumiskysymys. Jos vauvaa nukutetaan alusta asti sisällä, niin varmasti nukkuu sielläkin yhtä hyvin kuin ulkona. Näin on käynyt omien lasteni kanssa.
 
"vieras"
Mun mielestä myös on omituista pistää lapsi olus nukkumaan ihan vartavasten.Itse tiedän monia tapauksia,joissa lapsi on tähän ihan totutettu ja sitten pähkäillään kuinka lapsen saisikaan iltaisin nukahtamaan omaan sänkyynsä kun vaunuihin vain haluaa.Menee mun makuuni liian vaikeaksi.Ja tämä tosiaan on ihan suomalainen tapa.Ollaan me jännää väkeä. :)
 
No eiköhän se ole lapsikohtaista. Meillä eskoinen nukkui sekä ulkona että sisällä yhtä huonosti.

Kuopus taas veteli onnesta polleanan 3 tunnin unia sisällä, mutta ulkona taas ei nukkunut juuri lain. Häthätää vajaan tunnin aamu-unet.
 
"vieras"
On tällaista ulkona nukuttamista muuten mm. Tanskassa ja Hollannissakin. Mutta siellä enemmän ehkä ns vaihtoehtoihmisillä. Olen mm. joskus nähnyt Hollannissa pihaan rakenentun nukkumiskopin lapselle. Sellainen vähän kanikoppityyppinen. SE jo vähän hämmästytti jopa suomalaiseen ulkonanukuttamistapaan tottunutta :)
 
"vieras"
[QUOTE="vieras";22405553]On tällaista ulkona nukuttamista muuten mm. Tanskassa ja Hollannissakin. Mutta siellä enemmän ehkä ns vaihtoehtoihmisillä. Olen mm. joskus nähnyt Hollannissa pihaan rakenentun nukkumiskopin lapselle. Sellainen vähän kanikoppityyppinen. SE jo vähän hämmästytti jopa suomalaiseen ulkonanukuttamistapaan tottunutta :)[/QUOTE]

Tällaisia (tekstit vain hollanniksi, mutta on ymmärtääkseni jonkun paikallisen arvoylpön idea jostain 30-luvulta).
Lutje Potje
 

Yhteistyössä