Niin, miksei suomalaisille sitten ole tällaista palvelua?
Käsittääkseni noita harkinnanvaraisia myönnetään erilailla, kunta ja virkailija kohtaisesti. Siihenkin olisi fiksua saada jokin selkeys.
Ei se maahanmuuttajillekaan mistään toimeentulotukiyksiköstä tule, vaan kyseessä lienee jonkin muun tahon puolesta tuleva palvelu. Ja nämä ihmiset tuntevat paitsi lain (myös toimeentulotukilain!) sekä myös sen, että etuuskäsittelijä voi hyvinkin kysyttäessä sanoa, että johonkin tiettyyn asiaan ei saa tukea, mutta sitten siihen kuitenkin voi saada... Ihan samalla lailla toimeentulotuen pitkäaikaisasiakkaat saattavat tuntea oikeutensa, kun ovat riittävän monta kertaa saaneet virheellisen päätöksen ja ottaneet opikseen - ja tutustuneet asioihin. Lakia ja sosiaalialaaa tuntevat ja heidän kaverinsa ovat paremmassa asemassa kuin muut.
Tästä on ollut juttua mm. Hesarissa joskus, että toimeentulotukiasioissa pärjäävät koulutetut ihmiset, jotka tuntevat yhteiskunnan käytäntöjä, osaavat hakea tietoa ja ymmärtävät paitsi virastokieltä, myös lakikieltä. He myös uskaltavat ja osaavat vaatia oikeuksiaan ja osaavat kommunikoida virkailijoiden kanssa ja he osaavat laatia virallisia asiakirjoja, kuten muutoshakemuksia, valituksia, yms. Heikoiten toimeentulotukiviidakossa pärjäävät vanhukset, sairaat tai vaikeassa elämäntilanteessa olevat (jotka eivät vaan jaksa) ja heikosti koulutetut. Sekä tietysti arat ihmiset ihan kaikilla ihmisryhmissä
Siihen lienee syynsä, miksi asiakkaat eivät saa ohjeistusta sosiaalitoimistoista, miksi sosiaalitoimistojen nettisivuilla ei ole listaa asioista, joihin voi saada tukea, ja miksi esimerkiksi asiakkaille ei itse tarjota tukea tyyliin "tiesitkö että olet oikeutettu tähänkin, jos tarvitset". Siihenkin lienee syynsä, miksi tähän ongelmaan ei ole puututtu, vaikka ihan hyvin tiedetään, etteivät kaikki osaa hakea heille kuuluvia tukia - syynsä lienee siihenkin, miksi tällaiset hakematta jätetyt tuet nähdään säästöinä eikä epäkohtina.