Mukulat ja raparperi

Tää kysymys kuuluisi kyllä tuonne Taapero-palstalle mutta jotenkin tämä porukka on tullut tutummaksi joten kysyn nyt kuitenkin täältä. Eikös raparperin suhteen ole jotain rajoituksia että miten sitä saa lapsille antaa? Oliko siinä joku oksaalihappo tms mikä ei ole hyväksi pienille? Ja neutraloiko maito sen kokonaan vai pitääkö silti olla varovainen?

Meillä on pihalla hillittömän kokoinen raparperipuska ja olen siitä nyt tehnyt jo muutamia piirakoita. Niistä meidän poika (1v2kk) ei tykkää, joten ei huolta. Nyt meinaan kuitenkin keitellä raparperi-riisipuuroa ja ehkä raparperikiisseliä ja jos sattuu tulemaan makiata ja hyvää niin pojallekin voisi maistua. Mutta sopiiko sitä antaa?
 
Raparperissa on oksaalihappoa joka sitoo kalsiumia.Raparperin kanssa pitäis syödä aina maitotuotteota jotta se ei ota sitä kalsiumia luustosta vaa siitä maitotuotteesta vatsassa.Muuten voi tulla luukato.

Ei kai siinä muuta rajoitusta pitäis olla....
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 25.05.2007 klo 15:49 Marakatti kirjoitti:
Raparperissa on oksaalihappoa joka sitoo kalsiumia.Raparperin kanssa pitäis syödä aina maitotuotteota jotta se ei ota sitä kalsiumia luustosta vaa siitä maitotuotteesta vatsassa.Muuten voi tulla luukato.

Ei kai siinä muuta rajoitusta pitäis olla....
Kuulostaa tutulta, niin se varmaan sitten oli. Muistelin vain että lapsille olisi ollut jotain ihan omia raparperisuosituksia tai -rajoituksia. Mutta jos tuo on ainoa rajoitus niin koskee varmaan lähinnä suurkuluttajia. Meillä raparperi on tällainen perinteinen kevätherkku (ensimmäinen mitä puutarhasta saa) ja äkkiä siihen yleensä kyllästytään. Tänä vuonna kyllä meinaan sitä vähän pakastaakin että saadaan talvellakin piirakkaa. Ja varsinkin tuota raparperi-riisipuuroa. :)
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 25.05.2007 klo 17:11 Footballers Wife kirjoitti:
Siis joko teillä syödään tälle keväälle raparperia? Meillä vasta alle 10 sentin tyngät punkee ylös... :p
Kyllä vaan. Leikkasin juuri kolme käsivarren vahvuista kukkavartta pois. Piirakkaan riittää kaksi vartta, niin suuria ne on. Ja mä laitan raparperia piirakkaan tosi runsaasti. Googletin tuossa lapset ja raparperi -aihetta ja löysin tiedon että alle 1-vuotiaalle raparperia ei pitäisi antaa lainkaan ja että raparperin lehdet ovat suorastaan myrkyllisiä koska sisältävät niin paljon oksaalihappoa.

"Suomessa on noin 200 myrkyllistä luonnon- ja avomaan viljelykasvia. Tärkeintä on muistaa, että joidenkin hyötykasvien eräät osat ovat myrkyllisiä. Raparperin paljon oksaalihappoa sisältävien lehtilapojen runsas syöminen on jopa aiheuttanut kuolemantapauksen. Valossa pitkään olleet perunat ovat vihertyessään muuttuneet myrkyllisiksi. Perunakasvin, parsakasvin ja tomaatinkaikki vihreät osat ovat melko voimakkaasti myrkyllisiä. Omenan, kirsikan, luumun, päärynän, kriikunan ja ruusukvittenin siemenet ovat myrkyllisiä, kuten myös tarha-, ruusu- ja härkäpavun siemenet (ja palot) raakoina."
 
Meillä syödään kans nyt kovasti raparperiä eri muodoissa. Raparperikiisseliä maitoon tehtyyn puuron kanssa niin tulee sitä maitotuotetta, raparperipiirakkaa vaniljakastikkeen kanssa,ja muihinkin leivonnaisiin olen sitä laittanut.
Keväällä sitä aina tuleekin syötyä, sitten se jää kun muuttuu vähän puumaiseksi jos ei tuo meidän taistelija hävitä koko puskaa :)
ja suurista lehdistä saa ties mitä juttuja leikkiin...
 
Aloin googlettaa raparperireseptejä ja meinaan nyt kokeilla ainakin raparperimehua. Pitäisi vain valita noista monista resepteistä jokin. Ehkä tämä:

http://www.perhekerho.net/k/koti/2631.htm

Ja tätä pitää kokeilla:

http://www.perhekerho.net/leivonta/helppo_raparperipiirakka.htm

Ja täältä löytyy vaikka mitä:

http://puutarha.net/keskustelut/messages/433/1848.html?995222327

=)
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 26.05.2007 klo 10:34 Mspitz kirjoitti:
Aloin googlettaa raparperireseptejä ja meinaan nyt kokeilla ainakin raparperimehua.
=)
Mulla on tuolla just mehumaijassa raparperit mehustumassa :D
Pakkaseen mehut sitten laitan ja kun tulee muita mehuja ni sekotan sitte siihen :D
 
Tuossa yhdessä linkissä olikin paljon hyvän kuuloisia ohjeita. Ei oikein malta edes odottaa, että omamme kasvaa =)

Mulla on tapana leipoa raparperista piirakkaa. Laitan siihen päälle raparperin lisäksi omenalohkoja, kanelia ja fariinisokeria. Tulee tosi hyvää!
 
Tuosta perhekerhon mehusta tulikin tosi hyvää, mutta ei sitä laimentamattomana juo vaikka reseptissä niin sanotaan. On niin makeaa. Ollaan isännän kanssa virkistäydytty nyt saunan jälkeen kylmällä raparperimehulla laimennettuna kivennäisvedellä 1:1 ja lisäksi jääpaloja. On tosi raikas juoma! Tuosta reseptistä tuli vähän vajaa 2 litraa mehua.

Pyöräytin myös tuollaisen helpon raparperipiirakan. Se jäi kyllä vähän raa'aksi vaikka pidin uunissa 20 minuuttia pidempään kuin ohjeessa käsketään ja viimeisen vartin 200 asteessa. Ensi kerralla laitan piirakan uunin keskitasoon ja heti alusta asteita enemmän kuin tuon 175 mikä ohjeessa sanotaan. Piirakka on muuten kyllä niin hyvän makuinen että kokeilen kyllä uudestaan. Vaniljajäätelö on sen kanssa ihan must. :p

Sanokaas muuten miten raparperi pakastetaan? Heitetäänkö vain palaset purkkiin ja pakkaseen vai pitääkö se kiehauttaa tai sokeroida ensin?
 
Mä tein eilen piirakan ja se meni kuumille kiville. Esikko 6 v. sanoi ekaks et yök en syö, mut laitoin maistamaan ja taisi mennä monta palaa... tosin siinä oli sit mantelirouhetta ja vaniljakastiketta päälle. Tein riisiraparperipuuroa, mut se on vielä jääkaapissa odottamassa syöjiä. Meillä raparperissa jo kukkavarret ja jumalattoman kokoinen puska....

Maitotuotteiden kanssa raparperia eikä varmaankaan suurta annosta kerralla.
 

Yhteistyössä