miten kananmunat keitetään?

  • Viestiketjun aloittaja nakki
  • Ensimmäinen viesti
Tarvikkeet:
kananmunia
kylmää vettä
kattila
munakello

Laske jääkaapista otetut kananmunat varovasti kattilaan. Täytä kattila kylmällä vedellä siten, että vesi peittää munat. Aseta kattila hellan levylle ja käännä levy päälle. Kun vesi kattilassa alkaa kiehua eli poreilla, väännä levy pienemmälle. Laske keittoaika siitä, kun vesi alkaa kiehua. Jos haluat löysiä munia, keittoaika on 4 minuuttia, puolikoville munille 8 minuuttia ja koville munille 10 -12 minuuttia.

Kun munat ovat kypsyneet hiljalleen porisevassa vedessä haluamasi ajan, nosta kattila levyltä ja kaada kuuma vesi varovasti kattilasta lavuaariin. Anna munien kuivahtaa hetki kattilassa ja laske sitten hanasta kylmää vettä niiden päälle. Anna munien jäähtyä muutama minuutti kylmässä vedessä, kaada vesi pois ja kuori munat.
 
Hajna
Munat kattilaan päälle vettä että peittyy, kattila levylle ja levy kutoselle, kun alkaa poreilla ni siitä aikaa jos haluaa löysiä ni n. 3min. jos kovia niin n. 10 min siitä kun siis vesi poreilee. Kaada kuuma vesi pois ja päälle hanasta kylmää. Kuori ja syö :D
 
Kananmunat laitetaan suunnilleen samanlämpöiseen veteen, missä ovat olleet säilytyksessä eli jääkappimunat kylmään veteen ja huoneen lämmössä olleet haaleaan veteen.

Munat laitetaan varovasti kattilaan ja vettä sen verran päälle että munat peittyvät. Laitetaan kattila levylle ja levy 6, kun alkaa kiehumaan, pienennetään lämpö 4. Kiehumisesta aletaan katsoa aikaa:
3 minuutin muna on keskeltä ihan höttöä, reunoilta kypsä.
8min muna on täysin kypsä.
10 min muna on hyvä esim. munavoihin, kun on ns. ylikypsää eli murenee helposti.

Kattilaan kannattaa keittämisen ajaksi laittaa suolaa noin ½-1 tl. Se estää sisällön valumisen ulos kuoresta, jos muna rikkoutuu keittämisen aikana.

Kun munat ovat olleet haluamasi ajan kattilassa, kaada kuuma vesi pois ja laita pariin otteeseen kylmää vettä, jotta munat jäähtyvät ja saat kuoret pois helpommin!
 

Yhteistyössä