Moikka! :flower:
Nyt on käyty
sokerirasistustestissä ja ihan ok meni, inhottavinta oli olla juomatta 12 tuntia, sen litkun juominen oli ihan ok. Nyt vaan jälkikäteen tuli kauhee päänsärky :|
Esimaidosta, ei mullakaan ole vielä tullut, toisesta tissistä sain yhen tipan tulemaan, kun vähän puristin...
Enterorokosta sen verran, että mun kummitytöllä oli se. Tässä tietoa:
"Enterorokko
(Stomatis vesiculosa epidemica)
Enterorokko on Coxsackie A -nimisen enteroviruksen aiheuttama tauti. Sen oireita ovat suussa, käsissä ja jaloissa esiintyvät rakkulat sekä lievä kuume, päänsärky ja flunssa. Tauti kestää noin viikon ja sihen ei ole olemassa erityistä hoitokeinoa.
Enterorokko on suhteellisen uusi tulokas lastentautien joukossa. Sitä kutsuttiin aluksi suu- ja sorkkataudiksi, mutta sillä ei ole mitään tekemistä eläinten suu- ja sorkkataudin kanssa. Enterorokkoa esiintyy vain ihmisillä.
Enterorokko ei ole kovin yleinen tauti. Sitä esiintyy eniten loppukesällä ja syksyllä, ja se vaivaa erityisesti pikkulapsia. Tauti ei ole vaarallinen, ja osalla lapsista oireet ovat niin lievät, että ne eivät häiritse lasta. Alkuoireina voi olla vähän kuumetta, päänsärkyä, flunssaa ja löysä vatsa. Parin päivän kuluessa suuhun, käsiin ja jalkoihin ilmaantuu rakkuloita.
Käsien ja jalkojen rakkulat ovat pitkulaisia; 2-4 mm pitkiä, ja niitä ympäröi punertava kehä. Rakkuloita on tavallisesti eniten kantapäissä ja kynsien ympärillä. Suussa olevat rakkulat puhkeavat parissa päivässä ja alta paljastuu verestävä haava. Suun rakkulat ovat kipeitä, ja syöminen ja juominen on kivuliasta. Joissakin tapauksissa rakkuloita esiintyy myös pakaroissa ja käsivarsissa.
Hoito kotona: Suuveden käyttö ei ole tarpeellista, vaikka rakkulat muuttuisivat kellertäviksi. Kellertävä väri on taudin luonnollista kulkua. Jos lapsella on kuumetta, hänet vaatetetaan kevyesti ja huoneen lämpötila pidetään viileänä. Lapselle voidaan antaa illalla kuumetta laskevaa lääkettä, että tämä saa nukutuksi. On tärkeää, että lapsi saa runsaasti nestettä. Lapsen ei tarvitse maata sängyssä, jos hän mieluummin leikkii."
ja vielä toisesta lähteestä:
"Enterorokko
Enterorokko ei ole uusi sairaus, mutta tautia aiheuttavan viruksen tunnistamisen jälkeen on opittu tuntemaan tauti paremmin. Ennen lääkärit sanoivat lievien oireiden perusteella, lapsen sairastavan vaaratonta virustautia sekä taudin paranevan ilman hoitoa. Suomen kielessä tautia on viime vuosina ruvettu nimeämään enterorokoksi.
Muissa kielissä vastaavaa nimitystä tietääkseni ei ole. Iho- ja limakalvomuutosten sijainnin vuoksi englanniksi puhutaan Hand-, Foot- and Mouth Diseasesta ja suomeksikin on ruvettu puhumaan leikillisesti, mutta myös lääketieteellisessä tekstissä, suu- ja sorkkataudista. Toivon, että tästä epäselvyyttä aiheuttavasta nimestä luovuttaisiin, koska enterorokolla ei ole mitään tekemistä vain karjassa esiintyvän suu- ja sorkkataudin kanssa.
Oireet ja hoito
Tauti alkaa usein tavallisen virusflunssan tavoin matalalla kuumeella, kurkkukivulla ja vatsaoireilla. Muutaman päivän kuluttua lapsen suuhun tulee rakkuloita. Näitä kannattaa etsiä poskien ja kielen limakalvoilta. Myös käsissä ja jaloissa on rakkuloita. Vauvoilla voi olla rakkuloita vaippa-alueella. Suun rakkulat näyttävät jossain määrin herpekseltä, mutta lääkärillä ei yleensä ole vaikeuksia erottaa näitä sairauksia toisistaan. Koska enterorokon taudinkuva on hyvin tyypillinen, laboratoriokokeita ei tarvita.
Suun rakkulat ovat usein niin kivuliaita, että lapsella on vaikeuksia syödä. Kipujen lieventämiseksi voidaan antaa särkylääkettä. Jäätelö ja jääkaappikylmä laimea mehu auttavat myös. Parantavaa hoitoa ei ole eikä tarvita. Lapset tulevat terveiksi muutamassa päivässä ja jälkitauteja ei tunneta.
Ei ole myöskään voitu osoittaa, että enterorokko aiheuttaisi sikiövauriota tai vaikuttaisi raskauden kulkuun.
Poissa päivähoidosta?
Itämisaika, siis aika tartunnasta taudin puhkeamiseen, on muutama vuorokausi. Virukset asustelevat suolistossa. Tartunta saadaan useimmiten siten, että lapsella on ulostejätettä sormissaan ja siitä nämä sitten joutuvat toisen lapsen suuhun. Lapset erittävät virusta jo ennen oireiden ilmaantumista, ja myös oireiden hävittyä. Siksi lasten eristämisestä ei ole hyötyä, vaan he voivat mennä päivähoitoon heti oireiden ollessa niin lieviä, että pärjäävät muiden lasten kanssa. Tietyillä lapsilla oireet ovat niin lieviä, ettei lapsen tarvitse lainkaan olla poissa päivähoidosta. "
Eipä sitten muuta kuin oikein kivaa Juhannusta kaikille!! =) B)
FPI+pepe rv 25+4 :heart: