En voi uskoa mitä luen.
Analyysi:
Olet niin munaton/pelkuri, ettet saa aikaiseksi lähteä tuollaisesta suhteesta, vaan haluaisit mieluummin leikkiä että et mitään tietäisi?? Ja arki rullaa mutta varsinaista suhdetta teillä ei ole enää?? Luuletko _todella_ että kaikki muutkin haluavat tyytyä elämään huonossa suhteessa koko elämänsä eikä ehkä haluaisi ITSE päättää korjaako suhdetta vai lähteekö etsimään vielä uutta mahdollisuutta onneen? Joillekin uskollisuus ja rakkaus yms merkitsee jotain. Vaikka sulla olisikin sun elämä täällä palstalla, niin toiset tarvitsevat sitä tervettä parisuhdetta. Sinuna en neuvoisi ketään.
Tietenkin voit vedota ehjään perheeseen ja lapsiin tässä mutta luuletko, että lapsille on parempi elää perheessä jossa isä on pettäjä, vanhemmat eivät osoita läheisyyttä eivätkä kunnioita toisiaan yms yms? Mietippä hieman. Älä pidä lapsia tyhminä.
Ihmeen vähän tässä keskustelussa on lapsista puhuttu siihen nähden, että heitä on kaksi kertaa enemmän kuin pariskunnan jäseniä. Nythän kun ap kertoo ystävälleen, niin jos eroa ei tulekaan siksi että mies on
halunnut pettää, lapset nimenomaan päätyvät tilanteeseen jossa vanhemmat eivät osoita läheisyyttä ja kunnioitusta. Kysymys ei ole lasten tyhmyydestä, vaan perustarpeista.
Minä en taitaisi ystävälleni kertoa, koska kokisin, että lojaalisuuteni koskee myös hänen lapsiaan. Petturikandidaatille laittaisin jotain lakonista viestiä siinä toivossa, että mies joutuu sitten miettimään toisenkin kerran tekemisiään. Ja keskustelisin hänen kanssaan. Ystävälle en kertoisi sitten koskaan.
Näen asian hiukan niin, että uskollisuus ja rakkaus merkitsevät kaikenlaista, mutta niin merkitsee myös perhe. Ja ennen kaikkea lapsilla on oikeus uskollisesti vanhempana pysyviin vanhempiin riippumatta heidän promiskuiteettitaipumuksistaan. Niin kauan kuin lapsia ei ole, kertoisin ystävälle suuremmin miettimättä, koska en haluaisi lapsia tehtävän tilanteeseen, jossa toinen on pihalla. Mutta kun ne lapset ovat olemassa, niin mielestäni vanhemman velvollisuuksiin kuuluukin haluta olla tietämättä. Se on sitä vanhemman rakkautta ja uskollisuutta, että omat oikeudet alistuvat lasten oikeuksille. Ero tulisi siksi, että puoliso ei enää olekaan se henkinen vanhempi joka hänen piti olla. Lapset kuitenkin menettävät salakavalasti ihan oikean vanhempansa erotessa.
Todella aikuinen ihminen ei menetä elämänsä arvoa vaikka se olisikin perustunut valheelle, koska suhde puolisoon ei enää ole henkinen riippuvuussuhde. Puolison viallisuus ja vajavaisuus on silloin toisella tapaa hänen oma ongelmansa eikä minun. Elämäni ei voi olla satunäytelmää jossa vain kyllin hyvä saa tapahtua. Se mitä on tapahtunut on realiteetti. Tosiasioita vastaan pullikoiminen sopii nuorelle ihmiselle, mutta jossain vaiheessa elämää syvempien arvojen pitäisi olla tärkeämpiä.
Ei ole muodikasta puhua lapsen oikeuksista vanhemman oikeuksia vastaan, mutta sitä tärkeämpää se on. Nykyisin ne on tapana sivuuttaa liittämällä ne vanhemman hyvinvointiin hymistelyn klemmarilla, ja väittämällä, että onnellinen äiti =onnellinen lapsi. Mielestäni perhesurma on sitten saman logiikan lopputuote. Koska minun elämäni ei ole elämisen arvoista, niin ei sitten ole lapsenkaan.
Tosiasia kuitenkin taitaa olla, että elämme itsekeskeisyyden kulta-aikaa, jolloin ei tarvitse edes kovin taitavasti teeskennellä piittaavansa lapsistaan enemmän kuin omista haaveistaan. Sillä haavettahan se on, että painetaan takaisinkelausnappia jos totuus alkaa erkaantua käsikirjoituksesta. Kuitenkin ne lapset kun on tehty, niin siitä napista pitäisi malttaa luopua. Ei olla enää nuoria aikuisia, eikä parisuhteen ole enää tarkoitus olla ratkaisevan virheen metsästystä.
Nuorena niitä virheitä pitää puolisokandidaatista etsiä suurennuslasin kanssa, se kuuluu asiaan. Ja niitä virheitä etsitään silloin niin tarkkaan juuri siksi, että loppuelämän ajan tarvitsisi katua mahdollisimman vähän valintaansa. Kun on valittu saada lapsia, idea vaihtuu vastakkaiseksi. Virheitä opetellaan sietämään ja pärjäämään niiden kanssa.
Jos ennen lapsia haluaa sulkea silmänsä, niin toimii epälojaalisti tulevia lapsia kohtaan, mutta lasten ilmestyttyä lojaalius tarkoittaa haluttomuutta tietää. Minun itsekunnioitukseni lähtee tuosta, että hyväksyn omien valintojeni seuraukset, elämän lopullisuuden, ja lasteni oikeudet. Heidän oikeutensa perheeseen on tärkeämpi kuin minun oikeuteni lähteä viuhtoen menemään reaaliajassa siksi että minua on loukattu.
Eikä tämä tarkoita sitä, että vanhemmalla ei olisi mitään oikeuksia. Ne oikeudet jotka vaikuttavat myös lapsiin myönteisesti, vahvistuvat entisestään. Äitinä tai isänä ihmisen on löydettävä itsestään alkuperäistä itsetuntoa vahvemmat kyvyt vaatia hyvää kohtelua, omaa aikaa, arvostusta jne. Koska silloin antaa lapsilleen myös paljon enemmän. Ja samasta syystä tietyissä tilanteissa on syytä myös ottaa ero, jos yhdessä eläminen ei vähitellenkään ala vastata niihin vaatimuksiin. Seksuaalisesti uskollinen puoliso ei kuitenkaan ole ehdoton oikeus. Luulenpa, että parissa sukupolvessa tässä asiassa on kehitytty huomattavan paljon keskenkasvuisempaan suuntaan. Eikä lopputuloksena olla onnellisemmiksi tultu. Moraalisesti voitolla mutta erakkona vanhenevat äidit eivät ole lapsilleen siunaus, eivätkä lopulta itselleenkään.
Jos Arne Nevanlinnaa ja muutamaa muutakin uskotaan, perinne on kai paremmissa piireissä ollut se, että rakkausasiansa sopii hoitaa päivisin siinä kuin muutkin harrastukset, mutta perhettä ei rikota ja yöksi tullaan kotiin. Lasten vanhempaa ei hylätä, koska se on suurin rikos. Ja tätä vastaanhan tuo 30 vuoden petturi rikkoi ja jätti uskollisen vaimon tyhjän päälle. Jos minulle tehtäisiin niin, taitaisin pitää pitkää petturuushistoriaa lieventävänä asianhaarana. Että jos äijälle oli niin vaikeaa olla uskollinen, niin ymmärtäähän sen sitten jos siitä ei lopulta mitään tullut, ja onpahan ollut ainakin huolellinen tutkimus kun näin pitkään on jaksanut vertailla. Pahempana pitäisin sitä, että siihen asti uskollinen mies yhtäkkiä toteaisikin, että eipä paljon paina ja tämä poika läks. Se uskollinen mies oli kuitenkin petollinen, koska teeskenteli tyytyväisyyttä.
Nykyisin eletään siinä illuusiossa, että kun laatuvaatimukset eivät täyty, kukin voi aloittaa alusta ja etsiä vapaasti onnensa. Mutta ne uudisliitot eivät sitä onnea tuo kuin taitavimmille ja onnekkaille. Lapsille vielä vähemmän. Menneisyys ei häviä minnekään vaikka sitä kuinka yritetään potkia sohvan alle. Mettänpeikko taitaa olla ainoita tässä keskustelussa, joka on myöntänyt, että maratonia on turha aloittaa alusta, ja että aika ja voimat ovat ehtyvä luonnonvara.
Jos nyt sitten joku on erehtynyt tekemään lapset liian nuorena ja sitten on muututtu vastakkaisiin suuntiin, niin sitäpä helpompi pitäisi olla sitten odotella lasten kasvamista ennen kuin omistaudutaan omille seikkailuille. Sittenhän on nelikymppisinä täysi vapaus lähteä sitä puhdasta onnea etsimään, kun ei tarvitse enää uusperheeksi ryhtyä vaan voi yhteisestä sopimuksesta lähteä liihottamaan sydämen kyllyydestä.