Sen verran mitä itse tiedän, niin suurin osa veteraaneista ja muista sodan tavalla tai toisella kokeneista ei halua puhua koko asiasta tai muistella sitä sen kummemmin. Tottakai se varmasti on loppuelämän ajatuksissa, mutta asian ruotiminen repii vanhoja haavoja auki.
Sodan jälkeenhän tilanne oli se, että sodassa olleita miehiä ja naisia alettiin melkein vainota, miehet olivat lahtareita ja murhaajia, lotat olivat kenttäpatjoja. Silloin sodassa olleisiin ihmisiin suhtauduttiin aivan toisin kuin nykyään, silloin oli parempi vaieta siitä että oli ollut sodassa, sotilaana tai lottana.
Sota vaikuttaa tietyllä tavalla vielä nykyäänkin, monet sodassa olleiden traumat on väkivallan tai tunnekylmyyden kautta siirretty jälkipolville. Sota muutti ihmiset loppuelämäksi.
Molemmat isoisäni olivat sodassa, molemmat joutuivat sinne 17 vuotiaana. Molemmat tulivat hengissä takaisin, äitini isä tosin kaksi kertaa haavoittuneena.
Isäni isä oli yksi niistä, joka ei koskaan halunnut puhua sodasta. Hän ei koko loppuelämänään ottanu asiaa esille. Ainut mitä hän oli asiasta suostunut sanomaan, oli että hän toivoo ettei kukaan joutuisi kulkemaan samaa tietä minkä hän on kulkenut. Hän oli ihan normaali sen ajan perheenisä.
Äitini isä taas oli yksi niistä monista, joiden elämän sota pilasi. Hän pilasi samalla myös vaimonsa ja lastensa elämän. Hän alkoi juoda heti sodasta palattuaan, hänestä tuli väkivaltainen. Hän itki öisin juovuspäissään sotamuistojaan. Äitini itkee usein kamalaa lapsuuttaan.
Suosittelisin kaikille katsomaan 2000-luvun alussa tulleen tv-sarjan kun taivas repeää ja sen jatko-osan taivas sinivalkoinen, se kertoo jatkosodan viimeisistä vuosista ja vuosista sodan jälkeen. Toki se on vahvasti romantisoitu versio siitä ajasta, mutta siitä saa jo käsityksen.