Herkkyyskausi saattaa mennä ohi, jos odottaa lapsen oppivan sanomaan millon on hätä. Mulle on neuvottu ja itekin ajattelen niin, että vanhemmat totuttaa pottarutiiniin ja sitä kautta lapsi oppii ennakoimaan.
Meillä on pottailtu 7kk iästä alkaen, leikin ja lukemisen kera. (alkuun muutaman kerran päivässä, myöhemmin tiheemmin) Potta on kuiten ollu aina vessassa eikä sitä o pidetty leikkikaluna. Potalle ei mennä leikkimäään, mut siinä samalla voi katella kirjaa tai jotain lelua. Nyt poika on oppinu sanomaan kakka ja tuleekin sanomaan, kun tarvii mennä potalle. Pissasta ilmotti vähän aikaa tuossa jonkin aika sitten, mut sit rupes pottalakkoon ja se tyssäs siihen. (olosuhteiden takia olin lipsunu vaipattomuudesta eli en pysyny johdonmukaisena ja siitä seurauksena tuo lakkoilu) Ite siis pyydetään potalle säännöllisesti ja siten pysyy aika kuivana... Vahinkoja tulee vähän, jos potalla on muistettu käyttää. Vaippaa käytetään nukkuessa ja ulkoillessa, mut monesti se säilyy kuivana. Kesällä meinaan viimestään napata päikkärivaipan pois.
Tapoja on toki monia ja ykslapsisessa perheessä aikanen kuivaks opettelu on helpompaa ku useemman lapsen kanssa. Ite ajattelen niin, että ajoissa alotettu pottaan totuttelu helpottaa kuivaks oppimista, koska pottailusta on muodostunu jo tuttu rutiini. Yhden lapsen kokemuksella en kuitenkaan väitä sen toimivan kaikkien kohdalla... Kaikki ei välttämättä suostu pikkusena potalle.
Ap:n ajatus vaippojen pois jättäminen kesällä kuulostaa ihan hyvälle idealle. Varmaan se kannustaa potalle, kun pikkarit jatkuvasti kastuu. Tuon ikäsen kanssa voi varmaan asiasta jutellakin ja sopia vaikka jonkun palkinnon pienistä edistysaskeleista... Ehkä se lisäsi motivaatiota ja tekis asian kivaks. Meillä poika on nyt 1v9kk ja on ylpee saadessaan pitää pikkareista. Pottalakosta päästiin, kun annettiin laittaa tarra vihkoon jokaisella pottakäynnillä tuli tulosta tai ei. (Myöhemmin oli tarkotus palkita tuotoksista, mut siihen ei tarvinnu siirtyä ja tarrat unohtu. Nyt niitä laitetaan satunnaisesti, esim. jos poika tulee ite pyytämään potalle ja tekee siihen jotain)
Vahinkopissojen siivoomisesta vielä... Joskus se käy hermoille, kun jatkuvasti pitää ollaa putsaamassa ja pyykkikone laulaa vähän väliä. Silti kantsii koittaa pysyä rauhallisena ja sanoo, että jaksaa kyllä siivoilla. Että vahingot ei haittaa, kun nyt opetellaan. Tms. Tässä niin ku muissakin asioissa uutta opetellessa edistyminen kannattaa huomioida kehuilla ja ehkä palkinollakin. Vahingoista / epäonnistumisista ei kantsi tehä numeroa.