Alkuperäinen kirjoittaja Mörköäiti;28894208:
Eivät nuo mainitut 12790 työpaikkaa tule jäämään ilman työntekijää. Se, että jokin työpaikka on avoinna vaikka tänään, ei suinkaan tarkoita sitä, että se ei kelpaisi kenellekään. Jos sama työpaikka on avoinna vielä viikon kuluttua, se ei tarkoita, etteikö kukaan ole hakenut. Joskus hakuaika voi olla vaikka kuukauden. Kaikkiin töihin katsos kun ei oteta ensimmäistä pipopäätä, joka soittaa, vaan rekrytointiprosessi voi olla hyvinkin pitkä.
Valitettavasti olet väärässä, tiedän tämän oman ammattini puolesta. Ongelma on
rakenteellinen työttömyys, eli potentiaalisten työntekijöiden ja työpaikkojen kohtaanto ongelma. Se tarkoittaa että jollain toimialoilla on krooninen työvoimapula, mutta työntekijöitä ei löydetä - työttömyydestä huolimatta.
Klassinen esimerkki on siivoustyö. Suomessa on valtavasti kysyntää erityisesti suomea puhuvista siivoojista (joita useat asiakkaat toivovat), mutta jopa suomea taitamattomia tekijöitäkin on vaikea löytää. Toinen esimerkki on erilaiset myyntityöt ja sairaanhoitajat.
On totta että esimerkiksi sairaanhoitajaksi ei voi työllistyä ilman koulutusta ja myyntitykin persoonaa ei saa toivomalla. Silti esimerkiksi siivoustyö koulutetaan ja opetetaan työn ohessa ja aikaisempaa kokemustakaan ei tarvita. Samoin useat asiakaspalveluammatit marketin kassasta ravintolan tarjoilijaan/blokkariin.
Näihin töihin ei siis löydy tarpeeksi tekijöitä. Palkkaus ei ole monen mielestä tarpeeksi korkea, työ koetaan ehkä raskaaksi/epämiellyttäväksi ja työpaikka saattaa olla hakijan mielestä "väärällä paikkakunnalla". Totuus kuitenkin on, kuten Vapaavuori totesikin, se ettei Suomella ole varaa elättää tällaisia vapaamatkustajia. Terveen aikuisen tulee olla pakko tehdä töitä ja elättää itse itsensä. Tätä vastuuta ei saa, eikä pidä kaataa toisten työtätekevien harteille. Keppiä ja porkkanaa on kyllä kokeiltu, mutta ehkä aika tässä maailmantilanteessa vaatii entistäkin kovempia otteita, esim. työttömyyskorvauksen leikkaamisen muodossa.