Keskustelua sikainfluenssasta

Status
Viestiketju on suljettu.
Alkuperäinen kirjoittaja Orion:
Mun on kuitenki vaikea uskoa että kukaan vastustais vain vastustamisen ilosta, varsinkaan tällaisessa terveyttä koskevassa asiassa.
Näin minäkin epäilen, ainakin ehdottomasti suurimman enemmistön kohdalla, mahdolliset yksittäistapaukset sitten asia erikseen.


Alkuperäinen kirjoittaja Orion:
Intuitio on tärkeä juttu varsinki tällaisissa asioissa mistä ei oo oikeen tutkimuksia. :) Se on valitettavaa, jos ratkaisu (suuntaan tai toiseen) tehdään vain pelon pohjalta.
Mutta mitä eroa on pelolla ja intuitiolla? Pelkohan on yksi intuition muoto?

 
Se, että jotkut eivät ota rokotetta, vaikuttaa kaikkien elämään. Laajan umaimmuniteetin muodostamiseen nopeasti tarvitaan sitä, että suunnilleen kaikki ottavat rokotteen.

Siksi toisekseen, mitä useampi ihminen sairastaa taudin, sitä todennäköisemmin virus muuntuu vaaralliseksi.
 
:(
Hei,

Sain yllättäen tietää, että meidän 8kk ikäinen vauva saa TÄNÄÄN sikainfluenssarokotteen. Siis apua, olen niin kahden vaiheilla asian suhteen, mutta en uskalla jättää rokottamattakaan. Ja samalla rokote pelottaa. Onko kellään rokotettu jo lasta ja erityisesti pientä vauvaa? Millaiset oireet vauva sai?

Yhtäkkiä saan tänään kahdelle lapsista rokotteen kun yksi kuuluu riskiryhmään. Minua oikeasti pelottaa Siis pelkään seuraamuksia pitkällä aikavälilä.
 
Alkuperäinen kirjoittaja pieras:
Se, että jotkut eivät ota rokotetta, vaikuttaa kaikkien elämään. Laajan umaimmuniteetin muodostamiseen nopeasti tarvitaan sitä, että suunnilleen kaikki ottavat rokotteen.
Noh, niin kauan kuin rokote on ylipäätään saatavilla vain murto-osalle suomalaisista, lienee turha puhua laumaimmuniteetista. Pohditaan sitä sitten kun rokotteita alkaa olla miljoonia jaossa.
 
Alkuperäinen kirjoittaja Koodi-:
Alkuperäinen kirjoittaja pieras:
Se, että jotkut eivät ota rokotetta, vaikuttaa kaikkien elämään. Laajan umaimmuniteetin muodostamiseen nopeasti tarvitaan sitä, että suunnilleen kaikki ottavat rokotteen.
Noh, niin kauan kuin rokote on ylipäätään saatavilla vain murto-osalle suomalaisista, lienee turha puhua laumaimmuniteetista. Pohditaan sitä sitten kun rokotteita alkaa olla miljoonia jaossa.
Totta. Mutta joku kysyi, että miten se muka muihin vaikutta, ettei joku ota rokotetta.

Ja lisäksi on vielä se pointti, että mitä useampi ihminen sen sairastaa, sitä todennäköisemmin virus mutaatioituu (?), jonka seurauksena rokotteen suojateho laskee ja virus saattaa muuttua todella vaaralliseksi.
 
Jenis
Alkuperäinen kirjoittaja Koodi-:
Mutta mitä eroa on pelolla ja intuitiolla? Pelkohan on yksi intuition muoto?
Niin. Ja muutenkaan mä en tolle intuitiolle kyllä noin paljoa painoarvoa pistäisi, on se sitten pelkopohjaista tai muunlaista. Fiilispohjalta voi tietysti tehdä elämässä monenlaisia päätöksiä, mutta ainakin sen fiiliksen toivoisi perustuvan ihan tietoon eikä pelkkään mutuun. Asioista kannattaa ottaa selvää ensin, ja antaa intuitiolle/vaistolle valta vasta sitten.
 
Mua harmittaa kun tuo tauti nyt on jo etelässäkin ja rokotteen saaminen lapsille kestää vielä parisen viikkoa. Ja epidemia-alueillakaan ei ole kaikkia riskiryhmiä vielä rokotettu.
 
Äitee
Eli 30% väestöstä sairastuu, suurin osa nuoria. Myös lapsia sairastuu. Kuolleista lapista 30% oli terveitä, lopuilla jokin terveydellinen ongelma.

The United States has published analyses concerning children based on the first 36 deaths. This found 10 children (28%) with no reported underlying condition. The age-span of these children was also surprising: four of the ten were two years of age or under (ages of 2-4 months and one and two years). However, the other six were between nine and fifteen years of age, indicating that older, healthy children are also at risk of death from this virus. Pathological reports on these children are awaited.

http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics/Documents/0908_Influenza_AH1N1_Risk_Assessment.pdf
 
jaanuska
Olisi kiva tietää missä paikkakunnilla eteläsuomessa kouluissa jo S-flunssaa on?? Kertokaa te, ketkä tiedätte kouluistanne sairastuneita, pliiiis. Päijät-Häme kiinnostaa erityisesti
 
lsl
Ja Tampereella ja Vaasasssa. Nämä löytyvät tietysti kaikki lehdistä. Tarkoitetaan varmaankin niitä ei virallisia tapauksia, eli lapsien kouluissa olevia tartuntoja, joista ei vielä tiedoteta
 
vieras

Sikainfluenssalla on kahdet kasvot - rokottaminen estää vakavan tautimuodon

Pandeemisella A(H1N1)-infektiolla on "kahdet kasvot", mikä on hämmentänyt monia. Useimmilla sairastuneilla tauti on ollut lievä, kausi-influenssan luokkaa. Lapsilla ja nuorilla aikuisilla sekä aivan erityisesti raskaana olevilla on ollut 2 - 7-kertainen riski vakavasta taudista ja sairaalahoitoon joutumisesta. Yli 60-vuotiailla taudin riskit ovat olleet vähäisempiä kuin kausi-influenssassa.
Kuolemat ovat johtuneet suoraan virusinfektiosta, ei jälkitaudeista kuten kausi-influenssassa. Antibioottihoidon mahdollisuudet ehkäistä vakavaa taudinkulkua ovat siten vähäisemmät. Nämä tekevät tästä pandeemisesta influenssasta väestölle kausi-influenssaa haavoittavamman.

Ensimmäinen rokote-erä saapui tällä viikolla
Suomeen on tällä viikolla saatu ensimmäinen erä sikainfluenssarokotetta. Valmiste on nimeltään Pandemrix, ja sen toimittaa GlaxoSmithKline Oy. Rokotetta tulee sairaanhoitopiireihin ja kuntiin viikoittain lisäeriä. Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on saanut 4 000 annosta. Niillä rokotetaan terveydenhoitohenkilökuntaa. Tavoitteena on työperäisten infektioiden estäminen ja potilasturvallisuus.

Pirkanmaan kunnat ovat saaneet väestöpohjaisesti jakaen yhteensä 7000 rokoteannosta. Ne suunnataan valtakunnallisen suosituksen mukaisesti ensimmäisenä terveyden- ja sosiaalihuollon työntekijöille sekä raskaana oleville.

Terveydenhuoltohenkilöstön rokottamisen perustelu
Hoitohenkilökunnalle rokotusta tarjotaan kahdesta eri syystä: Ensinnä rokotusta tarjotaan työturvallisuussyistä niille, jotka työtehtäviensä takia kohtaavat runsaasti influenssapotilaita. Toinen ryhmä ovat ne työntekijät, jotka hoitavat vakavan influenssan riskissä olevia potilaita. Tällöin peruste on potilasturvallisuus ja sairaalaepidemioiden ehkäisy.

Rokote on kaikille vapaaehtoinen. Kukin tekee päätöksensä parhaan saatavissa olevan tiedon valossa.

Rokotuksen teho
Rokotteen tehoa todellisessa tilanteessa ei ole voitu testata, koska sitä ei ole ollut käytettävissä niissä maissa, joissa epidemia on jo ollut. Toistaiseksi Pandemrixistä on tiedot sekä vasta-aineen tuotosta että turvallisuudesta noin 11 000 rokotetusta. Reilusti yli 90 prosenttia saa yhdestä rokoteannoksesta suojaavaksi tunnetun vasta-ainetason, titteri yli 40.

Vuosittaisissa kausi-influenssoissa rokote on suojannut sairastumiselta 80 prosenttisesti silloin kun epidemian aiheuttanut virus on ollut hyvin samankaltainen kuin rokotevirus. Tässä pandeemisessa rokotteessa virus on käytännössä identtinen nyt leviävän pandemiaviruksen kanssa. Tästä syytä Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos odottaa 90 prosenttista suojatehoa.

Rokotuksen haitat
Suurin osa rokotetuista, joista turvallisuustieto on käytettävissä, on ollut terveitä aikuisia. Alle 3-vuotiaiden lasten ja raskaana olevien rokottamisesta on hyvin vähän kokemusta.

Virusperäinen antigeeniosa on ainoa, joka on aivan uusi. Se on kuitenkin rakenteeltaan ja hyvin samankaltainen kuin kausi-influenssarokotteessa. Rokotusten haittavaikutusreaktiot liittyvät yleensä lisäaineisiin, ei itse antigeeniin.

Kaikki Pandemrixin osat ovat käytössä muissakin rokotteissa, eikä aineosista niiden kohdalla ole todettu turvallisuusriskiä. Kuitenkaan aivan samanlaisena sekoituksena tehosteaineita ei ole ollut missään laajasti käytetyssä rokotteessa. Ei ole kuitenkaan teoreettista perustetta ajatella että niiden aiheuttamat haitat olisivat enemmän kuin osiensa summa, ja erityisesti, että jokin yllättävä vakava haitta uhkaisi tästä koostumuksesta. Tällä perusteella rokotusta pidetään turvallisena.

Yleisimmät haittavaikutukset ovat paikallinen kipu, jota tulee noin puolelle rokotetuista. Vain muutamalla prosentilla se kestää vähintään kolme päivää. Yleisreaktioista tavallisin on päänsärky. Pandemrixin siedettävyys näyttää olevan hyvin samankaltainen kuin kausi-influenssarokotteen siedettävyys.

Raskauden aikainen rokottaminen
Koska rokotteessa ei ole elävää virusta, rokote ei voi aiheuttaa infektiota rokotettavalle eikä raskaana olevien kohdalla sikiölle.

Euroopan lääkevirasto on myöntänyt Pandemrixille luvan annettavaksi raskauden kaikissa vaiheissa. Käytännön kokemukset raskauden aikaisesta käytöstä ovat hyvin vähäisiä. Luvan myöntäminen perustuu saavutettujen hyötyjen - sikainfluenssa on vakavampi raskauden aikana - ja haitta-arvioiden punnitsemiseen. Esimerkiksi Englanti ja Ruotsi ovat Suomen ohella päättäneet tarjota Pandemirixiä kaikissa raskauden kolmanneksissa. Myös Yhdysvalloissa rokotetaan kaikkia raskaana olevia, mutta siellä on käytössä eri valmistajan rokote.

Pandemrixin lisäaineista
Rokotusten haittavaikutusreaktiot liittyvät yleensä lisäaineisiin, ei itse antigeeniin. Kaikki tämän uuden rokotteen osat ovat siis käytössä muissakin rokotteissa, eikä niistä niiden kohdalla ole todettu turvallisuusriskiä. Juuri tällaisena sekoituksena tehosteaineita ei ole ollut missään laajasti käytetyssä rokotteessa. Ei ole teoreettista perustetta ajatella, että niiden aiheuttamat haitat olisivat enemmän kuin osiensa summa ja erityisesti että jokin yllättävä vakava haitta uhkaisi tästä koostumuksesta.

Kuinka perusteltuja ovat harvinaiset uhkakuvat?
Kirjoittelu rokotetta vastaan on ollut vilkasta, kuten oli odotettavissa. Niissä kirjoituksissa ei ole juuri ollut asiallista kritiikkiä. Väitteet ovat olleet lähinnä asenteellisia. Kritiikissä on mielikuvituksellisiakin piirteitä. Esiin on nostettu mm. rokotefirmojen masinoima pandemia ja salaliittoteoria.
Esillä on ollut myös vuoden 1976 Yhdysvaltojen sikainfluenssarokotuskampanjassa epäillyt terveysriskit ja rokotuksen lisäaineiden tuomat riskit. 1970-luvun Yhdysvaltain sikainfluenssarokotteeseen epäiltiin liittyvän Guillain-Barrén halvauksen riski kun 45 henkilöä oli ehditty rokottaa. Tämä rokote oli koostumukseltaan aivan erilainen kuin nyt tarjottava rokote. Jälkeenpäin siinä kampanjassa neurologisia haittoja on eniten arveltu epäpuhtauksien, sen sisältämien bakteerien osien, laukaisemiksi, jos tuota yhteyttä lainkaan oli.

Kymmenistä miljoonista kausi-influenssarokotteella rokotetuista tiedetään, että rokotetuilla on vähemmän Guillain-Barrén halvausta kuin rokottamattomilla. Riski on ollut rokotuksen ottaneilla neljänneksen pienempi. Sen sijaan influenssan sairastaminen lisää kahden kuukauden ajaksi riskin tästä oireyhtymästä yli seitsenkertaiseksi. Nämä tiedot selvästi puoltavat rokotuksen ottamista.

Rokotuksen lisäaineita on myös esitetty uhkaaviksi. Nyt käytettävässä rokotteessa on kolme ainetta rokotusvasteen tehostamiseksi. Kaikkia näitä on käytetty miljoonien rokotuksissa muissa rokotteissa ilman että turvallisuusriskiä olisi havaittu. Lisäksi kaikkia saadaan lähes päivittäin ravintoaineista.

Kohua on aiheuttanut tiomersaalin (elohopeayhdisteen) yhteen aikaan esitetty yhteys lasten autismiin. Tutkimukset ovat osoittaneet, että tällaista yhteyttä ei todellisuudessa ole, ja epäily syntyi yksittäisen kohun seurauksena. Tiomersaali on välttämätön turvallisuustekijä silloin kun rokote on usean annoksen pullossa, kuten Pandemrix. Se estää bakteerikasvua rokotteessa.

Päivitetty 23.10.2009 17:39

Lähde: Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
http://www.pshp.fi//default.aspx?contentid=4552&nodeid=9469&contentlan=1
 
vieras
Mielenkiintoista tuo että kuolemat johtuvatkin suoraan virusinfektiosta eivätkä jälkitaudeista. Se varmaan selittää miksi joitain sairastuneita on kuollut tosi äkillisesti.
 
kannattaa lukea
http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/etusivu?p_p_id=dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku&p_p_action=1&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-1&p_p_col_count=1&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku__spage=%2Fportlet_action%2Fdlehtihakuartikkeli%2Fviewarticle%2Faction&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_tunnus=dlv00138
 
Mää vain taas...
..lakatkaa jo parjaamasta rokotteen vastustajia tai rokotteen ottajia. Kuten moneen kertaan on todettu, se on jokaisen oma päätös mitä taudin kanssa tekee. Käyttäkää mielummin tuo parjaamisenergia oman ja läheisten terveyden hoitamiseen, sikainfluenssan mahdollisen välttämisen edesauttamiseksi jne. Jos se on rokote, niin se on, jos toinen luottaa Antti Heikkilään ja vaihtoehtohoitoon, niin sitten luottaa. Tää vaikenee ja vaihtaa palstaa....
 
tavallinen äiti
Huolestuttaa kun tämä tuorein kuolemantapaus tuli julki, että vaikuttaa kyseessä olevan sellainen tauti, että lähtö voi tulla ihan siltä seisomalta. Ei siis välttämättä mitään oireita tilan pahenemisesta.
 
Mua pelottaa, että noi tamiflut tulee reseptivapaiksi, kun ihmiset ovat näin peloissaan, niin takuulla ostavat ja syövät kuurin ihan tavan flunssaankin ja sikavirus muuntuu näin ollen vastustuskykyiseksi nykylääkkeille ja vaikeammaksi taudiksi.
 
vieras
Alkuperäinen kirjoittaja tavallinen äiti:
Huolestuttaa kun tämä tuorein kuolemantapaus tuli julki, että vaikuttaa kyseessä olevan sellainen tauti, että lähtö voi tulla ihan siltä seisomalta. Ei siis välttämättä mitään oireita tilan pahenemisesta.
Joo. Tämä on se asia jonka vuoksi itse pelkään lasten puolesta. Mistä voi tietää onko heidän tautinsa lievää vai ei. Tässä 8-vuotiaan tapauksessa sitä ei tienneet edes ne päivystystyöntekijät jotka passittivat tytön kotiin. Kuolemaan. Järkyttävää.
 
tavallinen äiti
Alkuperäinen kirjoittaja vieras:
Alkuperäinen kirjoittaja tavallinen äiti:
Huolestuttaa kun tämä tuorein kuolemantapaus tuli julki, että vaikuttaa kyseessä olevan sellainen tauti, että lähtö voi tulla ihan siltä seisomalta. Ei siis välttämättä mitään oireita tilan pahenemisesta.
Joo. Tämä on se asia jonka vuoksi itse pelkään lasten puolesta. Mistä voi tietää onko heidän tautinsa lievää vai ei. Tässä 8-vuotiaan tapauksessa sitä ei tienneet edes ne päivystystyöntekijät jotka passittivat tytön kotiin. Kuolemaan. Järkyttävää.
Miten sitä voi vaatia hoitoa, jos ammattilainen tai useampikin on sitä mieltä että lapsi on kotihoitokunnossa? Eivätkä suostu osastolle ottamaan...
 
Jenis
Mä laitoin tän viestin jo tonne toiseen ketjuun, mutta kopsaan myös tänne - moderaattorit poistakoot jos näin ei saa tehdä :)

eli:

Hei, te raskaanaolevat jotka ootte saaneet tosta rokotteesta oireita - soittakaapa teratologiseen tietopalveluun ja kertokaa mitä, ne siellä kerää tästä infoa. Itsekin soitin kun tuli aika napakoita suppareita rokotuksen jälkeen (rv34), eikä ne olleet siellä vielä kovinkaan montaa puhelua saaneet.

Tiedon kerääminen ei enää tietysti niitä auta, joille on jo köpelösti käynyt, mutta tosi paljon tälläkin palstalla on ollut näitä suppari- ja ennenaikainen synnytys-juttuja rokotteen jälkeen...
 
Keskustelua
Tänään keskiviikkona mtv3 klo 20.00 45 minuuttia: Kysykää sikainfluenssasta.
http://www.mtv3.fi/uutiset/45min/jaksot.shtml?985397

Katsojat voivat lähettää omia kysymyksiä!!
 
iiii

UP!!!


Amerikassa rokotteesta ollaan tekemässä kovalla vauhdilla pakollista, ja vanhempia pelotellaan lastensa menettämisellä jos he eivät alistu rokotuksiin.
Viranomaiset tulevat syyllistämään ihmisiä jotka eivät suostu ottamaan rokotetta, tyyliin: "Saatat muutkin kuin itsesi vaaraan..." "Saatat tartuttaa minun lapseni...".
 
Status
Viestiketju on suljettu.

Yhteistyössä