A
ABD
Vieras
Itsekin olen ollut lähes kasvissyöjä yläasteelta lähtien (nyt 32-vuotias nainen), tarkoittaen kohdallani, että maitotuotteita ja kananmunaa käytän ehkäpä joka toinen päivä, kalaa syön pari kertaa vuodessa, katkarapuja ehkäpä kerran kuussa. Olen kartoittanut tarvittavien ravintoaineiden saantia netissä sivustolla, jonne syötetään kaikki päivän aikana syödyt ruuat ja sivusto näyttää, montako prosenttia päivittäisestä vitamiinin tai kivennäisaineet tarpeesta on täyttynyt.
Minulla on jatkuvasti puutetta A- ja D-vitamiinista, niasiinista (B3). Päivinä, jolloin en syö maitoa tai munia, en saa myöskään tarpeeksi B12:ta. Hyvin usein en saa tarpeeksi myöskään useita muita ravintoaineita (yleisimpinä rauta, sinkki, seleeni, kalium, kalsium).
Miten siis käytännössä voin pysyä terveenä tällä kasvisruokavaliolla (ahdistusta, masennusta, pahoinvointia ja väsymystä ollut jo pitkään)? Esimerkkinä nyt vaikkapa A-vitamiini. Jotta saisin tarpeeksi A-vitamiinia (tai tässä tapauksessa sen esiastetta), pitäisi kiinnittää huomiota siihen, että söisin joka päivä 100 grammaa porkkanaa tai bataattia. Tai vastaavasti monta sataa grammaa tomaattia (en viitsinyt laskea, paljonko tarkalleen). Sekasyöjänä saisin tarvittavan A-vitamiiniannoksen muutamasta maksamakkaraviipaleesta.
Samaten D-vitamiinin kanssa, vaikka olen juonut tänään n. 4 dl soijajuomaa, johon D:tä lisätty, olen saanut ruokavaliosta vasta surkeat parisenkymmentä prosenttia päivittäisestä tarpeesta.
Vielä yhtenä esimerkkinä omega-3-rasvahapot. Chia-siemeniä ylistetään hyvänä lähteenä, mutta suositeltuun n. 10 gramman päiväannokseen nyt ei kovin kummoisesti ravintoaineita mahdu.
Ongelmana on siis se, että olen kasvissyöjä mieltymyssyistä. En kertakaikkiaan ole koskaan pitänyt lihasta. Kanasta pidin joskus, mutta siihenkin on syntynyt kuvotus, kun en ole sitä vuosikausiin syönyt.
Haluan tällä siis samanaikaisesti sanoa, että vaikka itse olen kasvissyöjä, en sitä muille suosittele; ja että ihmettelen, miten kasvis- tai vegaaniruokavaliosta voi _rennosti_ ravintoaineita laskematta saada kaiken tarvittavan. (Ymmärrän, että D-vitamiinilisää suositellaan kaikille ja että etenkin vegaanien tulisi ottaa B:t purkista.)
Minulla on jatkuvasti puutetta A- ja D-vitamiinista, niasiinista (B3). Päivinä, jolloin en syö maitoa tai munia, en saa myöskään tarpeeksi B12:ta. Hyvin usein en saa tarpeeksi myöskään useita muita ravintoaineita (yleisimpinä rauta, sinkki, seleeni, kalium, kalsium).
Miten siis käytännössä voin pysyä terveenä tällä kasvisruokavaliolla (ahdistusta, masennusta, pahoinvointia ja väsymystä ollut jo pitkään)? Esimerkkinä nyt vaikkapa A-vitamiini. Jotta saisin tarpeeksi A-vitamiinia (tai tässä tapauksessa sen esiastetta), pitäisi kiinnittää huomiota siihen, että söisin joka päivä 100 grammaa porkkanaa tai bataattia. Tai vastaavasti monta sataa grammaa tomaattia (en viitsinyt laskea, paljonko tarkalleen). Sekasyöjänä saisin tarvittavan A-vitamiiniannoksen muutamasta maksamakkaraviipaleesta.
Samaten D-vitamiinin kanssa, vaikka olen juonut tänään n. 4 dl soijajuomaa, johon D:tä lisätty, olen saanut ruokavaliosta vasta surkeat parisenkymmentä prosenttia päivittäisestä tarpeesta.
Vielä yhtenä esimerkkinä omega-3-rasvahapot. Chia-siemeniä ylistetään hyvänä lähteenä, mutta suositeltuun n. 10 gramman päiväannokseen nyt ei kovin kummoisesti ravintoaineita mahdu.
Ongelmana on siis se, että olen kasvissyöjä mieltymyssyistä. En kertakaikkiaan ole koskaan pitänyt lihasta. Kanasta pidin joskus, mutta siihenkin on syntynyt kuvotus, kun en ole sitä vuosikausiin syönyt.
Haluan tällä siis samanaikaisesti sanoa, että vaikka itse olen kasvissyöjä, en sitä muille suosittele; ja että ihmettelen, miten kasvis- tai vegaaniruokavaliosta voi _rennosti_ ravintoaineita laskematta saada kaiken tarvittavan. (Ymmärrän, että D-vitamiinilisää suositellaan kaikille ja että etenkin vegaanien tulisi ottaa B:t purkista.)