kasviskeittoja

Minä teen näin ja hyvää tulee:
Muutama pottu ja porkkana, Lisäksi keittojuureksia. Keitetään kypsiksi. Soseutetaan sauvasekoittimella.Tilkka kermaa, keitinvedellä sopiva notkeus ja mausteeksi mustapippuria. NJAM!
 
Perunanokkoskeitto

10 perunaa
1,2 l vettä
1 dl kuivattua nokkosta (tai pkt pakastepinaattia)
yrttisuolaa
2-3 rkl rasvaa

1. Keitä kuoritut perunat aivan kypsiksi.
2. Soseuta, lisää nokkosjauhe (tai sulatettu pinaatti), mausta yrttisuolalla ja rasvalla.
3. Lisää vettä, jos keitto on kovin paksua.
4. Kiehauta.

Nokkos-/pinaattikeitto

11 (tai 50g pakasteena) nokkosenlehtiä tai pinaattia
1 l kasvislientä
1 tl muskottipähkinää

1. Silppua pinaatti kiehuvaan liemeen. (Tuoreet nokkoslehdet ryöpytetään).
2. Keitä hetki ja mausta.
3. Tarjoa liemikupeista.
4. Halutessasi voit suurustaa keiton vehnäjauhoilla lisäämällä keittoon puoli lasillista kylmää vettä, johon on sotkettu reilu lusikallinen vehnäjauhoja.

Kullankeltainen aurinkokeitto

porkkanaa haluamasi määrä
kasvisliemikuutio
yksi valkosipulin kynsi
sipuli (jos saat, niin kevätsipuli varsineen) tai pala purjoa
paprikamaustetta
aromisuolaa
koristeeksi vihanneskrassia tai persiljaa

1. Pese ja paloittele porkkanat.
2. Keitä ne kypsiksi ja loppuvaiheessa lisää kasvisliemikuutio liukenemaan veteen. (Ennen tätä poista osa vedestä, jos sitä on liikaa.)
3. Käännä levy pois päältä ja lisää keiton joukkoon muutamaan osaan leikattu sipuli ja valkosipuli.
4. Soseuta keitto sauva- tai tehosekoittimella.
5. Mausta keitto haluamillasi mausteilla ja tarkista, että se on edelleen sopivan lämpöistä.
6. Jos keitto on ehtinyt jäähtyä, kuumenna sitä hetkinen.

"Borsch"

1 sipuli silputtuna
450g raakaa punajuurta kuorittuna ja pienittynä
1 suuri hapan omena pienittynä
2 sellerinvartta pienittyinä
115 sieniä pienittynä
2 rkl kasvisöljyä
2 litraa kasvislientä
1 tls kuminen siemeniä
hyppysellinen kuivattua timjamia
1 suuri laakerinlehti
tuoretta sitruunamehua
suolaa, rouhittua mustapippuria
150 ml smetanaa

1. Laita silputut vihannekset isoon kattilaan voin ja öljyn kanssa.
2. Lisää 45ml kasvislientä.
3. Hauduta kannen alla n.15 min välillä kattilaa ravistellen.
4. Lisää kuminan siemenet, keitä minuutti.
5. Lisää loppu liemi, timjami, sitruunamehu, laakerinlehti ja mausteet.
6. Kuumenna kiehumispisteeseen.
7. Vähennä lämpöä.
8. Anna muhia hiljakseen kannen alla n. 30 min välillä sekoittaen.
9. Poista laakerinlehti ja valuta vihannekset (säästä liemi!).
10. Soseuta kasvikset pehmeäksi soseeksi.
11. Laita sose takaisin kattilaan.
12. Lisää liemi.
13. Kuumenna uudelleen ja tarkista maku.
14. Smetana sopii hyvin keittoon.

Monen kaalin keitto

1 sipuli
1/2 purjo
4 porkkanaa
pala juuriselleriä
pala palsternakkaa
lohko keräkaalia
1 kyssäkaali
1-2 lehtikaalin lehteä
1/2 kukka- ja/tai parsakaalia
loraus öljyä
4-5 viipaletta pekonia
150-200 g palvikinkkua
n. 1,2 l vettä
suolaa, mustapippuria
persiljaa ym yrttejä

1. Silppua pekoni ja kuutioi palviliha.
2. Hienonna sipuli ja/tai purjo.
3. Kuutioi porkkanat, selleri, palsternakka ja kyssäkaali.
4. Suikaloi kaali ja lohko kukka- ja/tai parsakaali ja silppua lehtikaali.
5. Lorauta kasariin vähän öljyä.
6. Kuullota pekonia ja palvikuutioita hetki.
7. Lisää sipulit , juurekset ja kaalisuikaleet ja kuullota hetki.
8. Kaada joukkoon kiehuva vesi.
9. Keitä miedolla lämmöllä n. 15 min.
10. Lisää kukka- ja parsakaalin nuput ja suikaloitu lehtikaali.
11. Hauduta vielä viitisen minuuttia eli kunnes kasvikset ovat kypsiä.
12. Mausta keitto mustapippurilla ja yrteillä sekä tarpeen mukaan suolalla

Nopea kaalikeitto
8 litraa

1 kaali
2 suurta sipulia
4 porkkanaa
1 sellerin varsi
2 tlk säilyketomaattia
2 tlk vihreitä papuja
2 vihreää paprikaa
2 kasvisliemikuutiota
tai (sipulikeittopussi)

1. Maustamiseen sopii esim. mineraalisuola, soijayrtit tai valkosipuli.

Vihannessosekeitto
4 annosta

2 pss sekavihanneksia
8-9 dl kasvis- tai kanalientä
2 rkl sulatejuustoa
ripaus suolaa

1. Keitä sekavihannekset kasvisliemessä kypsiksi.
2. Soseuta ne sauvasekoittimella.
3. Lisää sulatejuusto ja suola.

Kotoinen pinaattikeitto

300 g tuoretta pinaattia (tai pakastepinaattia)
2 rkl margariinia tai voita
½ dl vehnäjauhoja
1 l maitoa
suolaa, jauhettua valkopippuria
2 rkl tuoretta kirveli- tai timjamisilppua
4 keitettyä munaa

1. Kiehauta tuoreet pinaatinlehdet pienessä vesimäärässä, valuta vesi pois ja silppua veitsellä.
2. Jos käytät pakastepinaattia, sulata se ja valuta vesi pois.
3. Sulata rasva kattilassa, lisää jauhot ja kiehauta.
4. Vedä kattila levyltä, lisää maitoa vähän kerrallaan samalla voimakkaasti sekoittaen.
5. Pane kattila takaisin levylle, kuumenna kiehuvaksi ja lisää pinaatti.
6. Keitä kymmenisen minuuttia.
7. Mausta.
8. Leikkaa munat pituussuuntaan kahtia ja lisää keittoon.

Kukkakaalisosekeitto

1 kpl kukkakaalia
sipulia silputtuna
2 dl perunoita silputtuna
valkosipulia
mustapippuria
0,5 lihaliemikuutioita
ruokakermaa
tuorejuustoa
maitojauhetta

1. Pilko kukkakaali kukinnot nupuiksi ja varret kuutioiksi.
2. Keitä melko vähässä vedessä.
3. Lisää sipulit ja perunat sekä liemikuutio ja muut kuumentamista kestävät mausteet.
4. Anna kiehua noin 15 minuuttia ja soseuta esim. sauvasekoittimella.
5. Jos haluat oikein hienon sosekeiton, puserra se siivilän läpi.
6. Lisää lopuksi yrttimausteet ja esim. 0,5 dl ruokakermaa.
7. Kermaa tms. ei tarvita paljon, sillä sosekeitto on muutenkin hämmästyttävän pehmeän makuista.
8. Nauti hyvän leivän kera.

Peruna-purjokeitto

12 perunaa
1 kpl purjosipulia
1 prk sulatejuustoa
1 l vettä
5 rkl vehnäjauhoa

1. Kuori ja viipaloi perunat.
2. Laita kiehuvaan veteen, jossa on liemikuutio.
3. Pilko purjo ja laita purjopalat veteen.
4. Anna kiehua n. 15 minuuttia.
5. Lisää sulatejuusto ja anna sen sulaa keitinveteen.
6. Ota n. 1,5 dl vettä ja sekoita vehnäjauhot siihen.
7. Kaada keittoon.
8. Sekoita keittoa muutama minuutti.
9. Anna kiehua n. 10 minuuttia.

Purjoperunasosekeitto

1-2 kpl purjosipulia
4-5 kpl perunoita
1,25 l vettä
kasvisliemikuutio
yrttisuolaa
valkopippuria
persiljaa
kermaa

1. Kuori ja lohko perunat.
2. Huuhtele halkaistu purjo huolellisesti ja paloittele se.
3. Lisää liemikuutiot, peruna ja purjo keitinveteen.
4. Keitä kypsäksi.
5. Soseuta ja maista.

Leikkikeittiön kasvissosekeitto

Pehmeä sosekeitto maistuu koko perheelle. Itse asiassa ennen mausteiden ja juuston lisäämistä siitä saa maittavan vauvansoseen!

1/2 l vettä tai kasvislientä
2 perunaa
1 porkkana
pala kukkakaalia
1 purjo
ripaus currya
1/2 tl paprikajauhetta
170 g valkosipulituorejuustoa
(yrttisuolaa)

1. Kuori ja paloittele kasvikset ja kypsennä ne pehmeiksi kasvisliemessä.
2. Valuta kasvikset, mutta säästä keitinliemi.
3. Soseuta kasvikset monitoimikoneessa ja lisää keitinliemi niin, että saat sopivan paksun sosekeiton. Kaada keitto takaisin kattilaan, lisää tuorejuusto ja mausteet.
4. Kuumenna kiehumispisteeseen.
5. Koristele keitto herneenversoilla ja porkkanasta perunankuorimaveitsellä leikatuilla ohuilla suikaleilla.
6. Vaihda kasviksia ja keitto maistuu aina uudelta. Esimerkiksi tuoreesta punajuuresta saa ihanan ja värikkään sosekeiton.

Kasvisosekeitto

1 l vettä
1,5 kasvisliemikuutiota
3-4 perunaa
3 porkkanaa
1 palsternakka
1 purjo
1 purkki juustoa (esim. Bel-ami)

1. Kasvikset kuoritaan ja raastetaan.
2. Kiehuvaan veteen laitetaan liemikuutiot ja kasvikset.
3. Keitetään kypsäksi ja hienonnetaan sauvasekoittimella.
4. Tarkistetaan maku.
5. Lisätään persiljaa.
6. Lopuksi lisätään juusto.

Kesäkeitto 1
(4 annosta)

2 kpl porkkanaa
3 kpl perunaa
1 kpl kukkakaalia
1 l Vettä
1 kpl Knorr Kasvisliemikuutiota
0,5 pss pakastepapuja
0,5 kpl purjosipulia
100 g Crème Bonjour Mustapippuri-tilliä
3 rkl persiljasilppua

1. Pese, kuori ja paloittele kasvikset.
2. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää kasvisliemivalmiste.
3. Lisää veteen porkkana- ja perunakuutiot.
4. Keitä ne puolikypsiksi noin 15 minuuttia.
5. Lisää kukkakaalinpalat, pavut sekä purjoviipaleet.
6. Keitä vielä 5 minuuttia.
7. Lisää tuorejuusto ja sulata se keiton joukkoon.
8. Ripottele keiton pinnalle persiljasilppua.

Kesäkeitto 2
5 annosta

1 kg kasviksia ( perunoita, porkkanoita, herneitä, kukkakaalia, retiisejä)
7 ½ dl kasvislientä
½ l maitoa
1 ½ rkl Ohrakasta
suolaa
persiljaa, ruohosipulia

1. Lisää kasvikset kasvisliemeen kypsymisjärjestyksessä ja keitä kypsiksi.
2. Lisää maito ja kylmään maitoon liuotettu Ohrakas.
3. Keitä 2 minuuttia.
4. Mausta tarvittaessa suolalla.
5. Ripottele pinnalle persiljaa tai ruohosipulia.
6. Tarjoa tuoreen leivän kanssa.

Espanjalainen kesäkeitto (gazpacho)
(2-3 annosta)

4-5 kypsää tomaattia kannat poistettuna
½ kurkkua "huolimattomasti" kuorittuna
1 vihreä paprika paloina
4-5 viipaletta vaaleaa leipää paloina (saa olla eilistä)
1 pieni sipuli paloina
1 valkosipulinkynsi
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl viinietikkaa
½ l kylmää vettä
1 rkl tomaattisosetta
mustapippuria, suolaa

1. Hienonna kasvikset monitoimikoneessa.
2. Lisää leipä, öljy, etikka ja vesi.
3. Hienonna tasaiseksi keitoksi.
4. Viimeistele väri ja maku tomaattisoseella, suolalla ja mustapippurilla.
a. Kasvisten ainesuhteet voivat vaihdella maun ja saatavuuden mukaan: myös alkuperämaassa jokaisella kokilla on oma reseptinsä.
5. Vaalealla leivällä on tärkeä rooli, se saostaa keiton ja tekee siitä sileää.
6. Tarjoa maalaishiivaleivän tai paahtoleivän kera.
a. Kylmä keitto on mainiota ruokaa kesähelteillä.

Kesäkeitto 3

½-3/4 l vettä
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
1-2 dl herneitä
2-3 porkkanaa
pieni kukkakaali
½ l perunoita
½-3/4 dl maitoa
1 rkl vehnäjauhoja
2 rkl voita
persiljaa

1. Juurekset lisätään kiehuvaan sokerilla ja suolalla maustettuun veteen yo. järjestyksessä lyhyin väliajoin.
2. Kypsien kasviksien joukkoon lisätään maito, johon on sekoitettu vehnäjauhot.
3. Keitetään 10 minuuttia.
4. Lisätään voi.
5. Maustetaan ja koristellaan persiljalla.

Keitto kaalista

1 iso porkkana
(100 g selleriä)
1 sipuli
1 purjo
300 g keräkaalia
1 l vettä tai kasvislientä
1 ½ tl yrttisuolaa

1. Pese ja kuori porkkana (ja selleri).
2. Leikkaa ne suikaleiksi.
3. Huuhtele purjo ja kuori sipuli.
4. Leikkaa ne ja keräkaali suikaleiksi.
5. Kiehauta vesi ja lisää kasvikset.
6. Mausta yrttisuolalla.
7. Anna keiton kiehua noin 20 minuuttia, kunnes juurekset ovat pehmeitä.

· Voit lisätä keittoon noin 300 g jauhelihaa pieniksi palleroiksi pyöritettyinä. Liemi säilyy kirkkaana, jos keität lihapyörykät erikseen lihaliemessä.
· Keitosta saat nopeasti ruokaisamman lisäämällä siihen makkaraa, kinkkua tai tölkillisen valkeita papuja tomaattiliemessä.
· Voit lisätä ruokaan pienen tölkillisen tomaattisosetta tai, valkosipulia ja makaronia. Tarjoa keitto juustoraasteen kanssa.
· Vaihda keitossa oleva keräkaali paketilliseen pakastekalaa ja mausta keitto tomaattisoseella ja valkosipulilla.

Punajuurikeitto

8 dl kasvislientä
2 sipulia
200 g säilykepunajuuria
ripaus aromisuolaa
tuoretta persiljaa
piparjuurta tuubista
smetanaa tai maustamatonta jogurttia

1. Kuumenna kasvisliemi kattilassa.
2. Lisää pilkottu sipuli.
3. Keitä kunnes sipulit ovat pehmeitä.
4. Lisää punajuurikuutiot ja keitä vielä hetki.
5. Mausta ja lisää piparjuurta makusi mukaan.
6. Kauho lautaselle.
7. Lisää päälle kruunuksi nokare smetanaa tai maustamatonta jogurttia makua pyöristämään.

Kukkakaalikeitto

1 l kasvislientä
1 reilun kokoinen kukkakaali
puoli tuubia Kavlin kanttarelli- sulatejuustoa
½ rkl rakuunaa tai kirveliä

1. Keitä pilkottu kukkakaali pehmeäksi kasvisliemessä.
2. Kaada liemi toiseen astiaan ja soseuta kaali perunasurvimella tai haarukalla
3. Kaada liemi takaisin kattilaan.
4. Lisää sulatejuusto ja yrtit.
5. Kuumenna ja tarkista maku.
6. Voit myös paseerata kukkakaalin eli pusertaa sen siivilän läpi jolloin keitosta tulee tasaista.

Nokkoskeitto (hylasta)

1 l tuoreita nokkosia
3 rkl vehnäjauhoja
1 l hyla maitoa
aromisuolaa
ripaus valkopippuria

1. Huuhtele nokkoset ja ryöppää vedessä noin 2 minuuttia.
2. Valuta ja pilko ryöpätyt nokkoset pieniksi.
3. Kuumenna maito kattilassa.
4. Lisää vehnäjauhot, jotka on sekoitettu tilkkaan vettä.
5. Lisää nokkoset.
6. Anna kiehua noin 10 minuuttia, sekoitellen niin, ettei pala pohjaan.
7. Tarjoa keitettyjen munien kanssa.

 

Yhteistyössä