\
Alkuperäinen kirjoittaja 10.02.2006 klo 00:43 Texas Flame kirjoitti:
Mulle tuottaa ongelmia tuo kalan valmistus... Eli heitäppäs muutamia nopeita/helppoja kalajuttuja :wave:
Tässä jotain. Itse usein vain paistan pannulla ja syön sellasenaan 
Tai laitan uuniin (maustan, ja kermaa päälle)
Toivottavasti uskallat kokeilla näitä ja kysele, jos vielä jäi jotai.
mantelikala
1 pkt seitifilettä pakasteltaasta
2 dl kermaa
suolaa
sitruunapippuria
sitruunaa
pippuria
tilliä
juustoa
mantelilastuja
Kala vuokaan, mausta, kerma päälle ja juustot.. Itse olen lisännyt mantelit vasta myöhemmin, ettei ne ole ihan palaneita..
Helppo ja nopea..
AURA kastike kalalle
5 annosta
4,5 dl kuohukermaa
n. 1/2 dl appelsiinimarmeladia tai -hilloa
1/2 pussia (75 g) AURA murua
Sekoita kastikkeen ainekset ja keitä kastiketta kokoon noin 10 min, kunnes on sakeaa. Tarjoa paistetun lohen tai kirjolohen kastikkeena.
Ahven-lohirullat ja sitruunakastike
4-6 annosta
n. 600 g ruodottomia ahvenfileitä
suolaa
mustapippuria myllystä
150 g kylmäsavustettua kirjolohta hienonnettuna
1/2 prk (100 g) Hovi kevyt sinihome tuorejuustoa
1/2 dl tilliä hienonnettuna
Sitruunakastike
1/2 sipulia hienonnettuna
1 rkl Oivariinia
1/4 dl sitruunamehua
2 dl ruokakermaa
1 dl vettä
1/2 kalaliemikuutiota
1 1/2 rkl vehnäjauhoja
ripaus chilimaustetta
tilliä hienonnettuna
Levitä ruodottomat ahvenfileet työlaudalle nahkapuoli alaspäin. Mausta. Sekoita lohi ja juusto keskenään. Mausta tillillä. Levitä lohitahna ahvenfileille. Rääri fileet rulliksi tai käännä vastakkain. Nostele voideltuun uunivuokaan ja kypsennä 175 asteessa n. 35 min. Peitä kypsymisen puolessa välissä foliolla. Valmista kastike. Hauduta sipulia rasvassa. Lisää joukkoon sitruunamehu, ruokakerma, vesi ja liemikuutio. Suurusta kastike. Mausta ja viimeistele tillillä. Tarjoa rullia sitruunakastikkeen, keitettyjen perunoiden ja punajuuripyreen kanssa.
Hedelmäinen pähkinäkala
6 annosta
n.1 kg kirjolohifileetä, pakasteseitä tai muuta kalaa
Mausteliemi
2 dl appelsiinitäysmehua
2 tl korianteria
1/2 tl mustapippuria rouheena
2 rkl tuoretta inkivääriä hienonnettuna
2-3 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1/2 tl suolaa
Päälle
1 prk (2 dl) créme fraîchea, 15 %
1/2 dl cashewpähkinöitä tai muita pähkinöitä rouheena
1/2 dl rusinoita hienonnettuna
Leikkaa kirjolohifileen nahkaan viiltoja, jotta mausteliemi imeytyy hyvin. Nosta kala vuokaan, nahkapuoli alaspäin. Hieman sulaneen pakastekalan pinnalle voi tehdä myös muutamia viiltoja. Yhdistä mausteliemen aineet keskenään ja kaada vuokaan. Anna maustua jääkaapissa muutaman tunnin ajan. Kaada päälle kerma. Kypsennä 200 asteessa 30-40 min. Ripottele pinnalle pähkinät ja rusinat. Kypsennä vielä 15 min. Koristele halutessasi sitruunalla ja korianterilla. Tarjoa keitetyn riisin tai peruna-hernepihvien kanssa.
Hunajainen kalapata
5 annosta
500 g kirjolohta fileenä
1 tl sitruunapippuria
1/2 tl mustapippuria
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl voita sulatettuna
1/2 dl hunajaa
1 dl ruokakermaa, 15 %, HYLA
1/2 pkt (100 g) herkkusieniä
esikäsiteltyjä metsäsieniä
Kuutioi kala isoiksi kuutioiksi. Laita uunivuokaan. Mausta ja ripottele päälle vehnäjauhot. Kaada voi kalapalojen päälle. Kypsennä 200 asteessa noin 15 min eli kunnes kala alkaa ruskistua. Alenna lämpötila 175 asteeseen ja kaada päälle keskenään sekoitetut hunaja, kerma ja viipaloidut sienet. Jatka kypsentämistä vielä 20 min. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai riisin ja salaatin kanssa.
Juustoinen kalavuoka
3 - 4 annosta
1 pak (400 g) pakastekalaa, esim. seitiä
1/2 tl sitruunapippuria
1/2 dl hienonnettua tilliä
1 prk (2 1/2 dl) maustettua ruokakermaa (3 juustoa tai lisää juustoa itse )
Leikkaa kohmeiseksi sulatettu pakastekala neljään osaan. Lado palat voideltuun uunivuokaan. Ripota päälle sitruunapippuri ja tilli. Lisää juustokerma. Paista 200 asteessa n. 45 minuuttia. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.
Juustoinen kasvis-kalakeitto
8 annosta
1,2 l vettä
2 kasvis- tai kalaliemikuutiota
3 pussia (à 250 g) kasvissuikaleita
tai tuoreita kasviksia suikaloituna
1 rasia (200 g) Olympia kevyt tilliä
1 pak (400 g) pakastekalaa
tai tuoretta, ruodotonta kalafileetä
suolaa, valkopippuria
hienonnettua tilliä
Kuumenna vesi. Lisää joukkoon liemikuutiot ja kasvissuikaleet. Anna kypsyä hiljalleen kannen alla. Lisää juusto ja sekoita, kunnes se on sukanut. Lisää paloiteltu kala. Anna hautua kannen alla noin 10 min, kunnes kala on kypsynyt. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Ripota pinnalle hienonnettua tilliä. VINKKI Voit myös soseuttaa keiton, jos haluat.
Kala-kasvisnyytit
5 annosta
800 g ruodotonta kalaa esim. kirjolohta
2 rkl sitruunamehua
1/2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 prk (180 g) fetaa
2 pussia (á 250 g) kasvissuikaleita
3 valkosipulin kynttä hienonnettuna
mustapippuria myllystä
1 dl ruohosipulia hienonnettuna
5 rkl voita
Leikkaa kirjolohi annospaloiksi nahkoineen. Nosta palat reilun kokoisten foliopalojen päälle. Mausta sitruunalla, suolalla ja pippurilla. Murentele fetaa kerroksittain sulaneiden kasvissuikaleiden, valkosipulin, pippurin ja ruohosipulin kanssa kaloille. Laita lopuksi jokaiseen nyyttiin voinokareita. Sulje nyytit tiiviiksi ja kypsennä grillissä, muurinpohjapannulla tai uunissa 225 asteessa 30-40 min. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin kanssa.
Vinkki
Jos käytät ohutta foliota, laita foliopalan päälle pala leivinpaperia. Paketista tulee vahvempi eikä se repeä kypsennyksen aikana.
Kala-kasvisnyytit
6 annosta
1 pussi (500 g) peruna-sipulisekoitusta tai keitettyjä uusia perunoita
1/2 tl suolaa
1 pak (300 g) marinoitua kirjolohisuikaletta tai
2 pientä tlk (à 185 g) tonnikalafileepaloja tomaatissa
1 pieni (250 g) kesäkurpitsa kuutioina
4 (350 g) tomaattia kuutioina
1/2 tl suolaa
1 prk (200 g) fraîchea 5% Välimeren maut
1 1/2 dl tuoretta tilliä tai kevätsipulia hienonnettuna
Repäise alumiinifoliosta ja leivinpaperista reiluja paloja (n. 25 x 25 cm). Laita leivinpaperipalat foliopalojen päälle ja jaa niille peruna-sipulisekoitus. Jos käytät uusia perunoita, kuutioi ne. Ripota perunoille suolaa. Lisää kirjolohisuikaleet tai hienonnettu tonnikala kastikkeineen.Lisää kalan päälle puolet fraîchesta sekä kesäkurpitsa- ja tomaattikuutiot. Ripota päälle suolaa. Lisää loput fraîchesta ja sulje nyytit. Kypsennä grillissä tai uunissa 225 asteessa n. 25 min. Avaa nyytit ja ripota niille tilli- tai kevätsipulisilppua juuri ennen tarjoilua. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.
Kala-kasvisvuoka
3-4 annosta
2 pussia (à 250 g) kasvissuikaleita
1 1/2 tl sitruunapippuria
1 prk (2 dl) ruokakermaa
2 dl emmental raastetta
500 g kirjolohifileetä tai
1-2 pak (à 400 g) pakastekalaa
Levitä kasvissuikaleet uunivuokaan, sekoita joukkoon puolet sitruunapippurista ja ruokakermaKypsennä 200 asteessa 30 min. Poista sillä aikaa kirjolohifileestä kaikki ruodot, jätä nahka. Paloittele filee annospaloiksi. (Jos käytät pakastekalaa, ota se sulamaan ja leikkaa jähmeänä annospaloiksi.) Mausta kalapalat lopulla sitruunapippurilla. Ota vuoka uunista, ripota päälle juustoraastetta ja nosta kalapalat vihannesten päälle nahkapuoli ylöspäin. Jatka kypsentämistä 15 min. Tarjoa salaatin kanssa.
Kala-pinaattilasagne
5 annosta
9 lasagnelevyä
Kala-pinaattiseos
1 rkl Oivariinia
1 iso sipuli hienonnettuna
1 pak (400 g) pakasteseitiä tai muuta ruodotonta kalaa
1/2 tl sitruunapippuria
3/4 - 1 tl suolaa
1 pak (150 g) pakastepinaattia
Juustokastike
3/4 dl vehnäjauhoja
1 tlk (1 l) kevytmaitoa
1 kasvisliemikuutio
1/2 tl sitruunapippuria
1 pussi (150 g) emmental raastetta
Kuullota sipuli Oivariinissa pehmeäksi. Lisää joukkoon kohmeinen, paloiteltu kala. Ripota kalalle pippuri ja suola. Lisää pinaatti. Anna kypsyä hieman. Yhdistä toisessa kattilassa vatkaten vehnäjauhot ja maito. Anna kiehua 2 - 3 min samalla sekoittaen. Mausta ja lisää joukkoon 2 dl juustoraastetta. Säästä loppu raasteesta vuoan pinnalle. Sekoita, kunnes kastike on tasaista ja juusto on sulanut. Levitä juustokastiketta ja kala-pinaattiseosta kerros vuoan pohjalle. Lado päälle kerros lasagnelevyjä. Tee loput kerrokset samoin, laita päällimmäiseksi kerros kastiketta. Ripota pinnalle loput juustoraasteesta. Kypsennä 175 asteessa 50 min. Peitä kypsennyksen puolivälissä leivinpaperilla, ettei ruoan pinta tummu liikaa. Tarjoa salaatin kanssa.
Kalakeitto
5 annosta
8 dl vettä
10 maustepippuria
10 valkopippuria
1-2 laakerinlehteä
2 (200 g) sipulia
4 (400 g) perunaa
1 (reilu 1 kg) made TAI hauki
2 prk (à 2 dl) ruokakermaa, 15 %
2 tl suolaa
1 dl hienonnettua tilliä
Laita kylmään veteen perattu/nyljetty kala reiluina paloina. Kun vesi kiehuu, poista vaahto pinnalta. Lisää pippurit ja laakerinlehti. Keitä noin 20 min. Kun kalapalat ovat kypsiä, nosta ne kattilasta ja poista ruodot. Siivilöi liemi. Lisää liemeen kuoritut ja lohkotut sipulit. Keitä noin 5 min. Lisää perunat kuutioina. Keitä keitto kypsäksi. Lisää kalapalat, kerma ja suola. Anna hautua kannen alla noin 5 min. Lisää pinnalle hienonnettu tilli vähän ennen tarjoilua.
VINKKI Halutessasi voit lisätä keittoon vanhan tavan mukaisesti jälkiuunileivän palan valmistuksen loppuvaiheessa.
Kalaseljanka
6 annosta
1 l kalalientä kuutioista tai fondista
1 tlk (70 g) vahvaa tomaattisosetta
2 sipulia
4 perunaa, esim. Bintje
500 g kalafileetä, esim. ahventa ja/tai kirjolohta
1 prk (2 dl) Valio ruokakermaa
2 dl Valio kevytmaitoa
1-2 mauste- tai suolakurkkua
1/2 dl tilliä
ripaus valkopippuria, suolaa
Kuumenna liemi. Lisää joukkoon tomaattisose ja paloitellut sipulit sekä perunat. Anna kiehua kannen alla alhaisella lämmöllä, kunnes perunat ovat kypsät. Lisää kuutioidut kalafileet, ruokakerma, maito, kuutioidut kurkut ja hienonnettu tilli. Kuumenna kiehuvaksi. Ota kattila levyltä ja anna hautua muutama minuutti kannen alla, kunnes kala on kypsää. Mausta tarvittaessa valkopippurilla ja suolalla. Tarjoa esim. hapankorppujen ja juuston kanssa. Valitse juustoksi esim. Oltermanni 17 %.
Keväiset kalamurekepihvit
12 kpl
500 g tuoreita, nahattomia ahven- tai haukifileitä
1 prk (2 dl) Valio ruokakermaa, HYLA
3 vaaleaa paahtoleipäviipaletta, reunat poistettuna
1 sipuli
1 dl tilliä tai ruohosipulia
2 munaa
3/4 tl suolaa
1 rkl sitruunamehua
1/4 tl valkopippuria
Paistamiseen
Oivariinia, HYLA
Jauha kalafileet hyvin hienoksi tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa. Lisää muut ainekset ja sekoita tasaiseksi massaksi. Paista pieni koepala ja tarkista maku. Lisää mausteita tarvittaessa. Muotoile taikinasta 12 kpl pihvejä ja paista Oivariinissa kypsiksi ja kauniin ruskeiksi. Tarjoa esim. curry-ananasdipin tai pirteän parsakastikkeen (ks. ohjeet nimihaulla) ja perunasoseen tai keitettyjen perunoiden kanssa.
Lohikeitto
6 annosta
2 porkkanaa
2 (250 g) lehtisellerin vartta
1 sipuli
1 rkl Oivariinia 60 %
n. 5 dl kalalientä tai vettä
5 perunaa
400 g perattua kalaa, esim. kirjolohta fileenä
100 g kylmäsavustettua kirjolohta
1 l ykkösmaitoa
1 rkl vehnäjauhoja
(suolaa)
1 dl tuoretta hienonnettua tilliä
Leikkaa porkkanat ohuiksi suikaleiksi ja viipaloi lehtiselleri. Hienonna sipuli. Sulata rasva kattilassa. Lisää kasvikset ja sipuli kattilaan. Kuumenna sekoittaen muutaman minuutin ajan, älä ruskista. Lisää kalaliemi tai vesi. Kun liemi on kiehunut hetken aikaa, lisää pienet perunakuutiot. Anna kiehua n.15 min. Poista kalafileestä nahka. Leikkaa filee kuutioiksi ja savukirjolohi ohuiksi suikaleiksi. Lisää kattilaan kalat ja maito, johon on sekoitettu vehnäjauhot. Anna hautua, kunnes keitto on kypsää (n. 10 min).
Paistettua kalaa maustevoin kera
5 annosta
Valio voita tai Oivariinia
n. 800 g kuha- tai ahvenfileitä tai 1 kpl / ruokailija lohimedaljonkeja
suolaa
(mustapippuria myllystä)
Ruskista voi pannulla vaalean ruskeaksi. Paista kalat kypsiksi kummaltakin puolelta. Mausta paistopinta suolalla ja halutessasi mustapippurilla. Tarjoa maustevoinappien kanssa.
Värikäs lohi-kasviswokki
4 annosta
1 rkl Oivariinia
1 tl currya tai
2 tl currytahnaa
300 g nahatonta lohifileetä
1 pussi (500 g) wokkivihanneksia, esim. Thai
1 dl vettä
1/2 kalaliemikuutiota
1 prk (2 dl) Valio ruokakermaa
1/2 tl suolaa
Kuumenna Oivariini pannulla ja lisää curry tai currytahna. Lisää kuutioitu lohi. Paista varovasti lastalla käännellen. Lisää wokkivihannekset ja kääntele seosta kevyesti. Lisää vesi, liemikuutiopuolikas, ruokakerma ja suola. Anna kypsyä kannen alla muutama minuutti. Lisää kastikkeeseen tarvittaessa hiukan vettä.Tarjoa basmati- tai jasmiiniriisin tai nuudelien kanssa.
HÖYRYSTÄMINEN
Mausta kalafilee tai -pala kevyesti, pane se paistopussiin, lisää tilkka vettä tai valkoviiniä ja sulje pussi huolellisesti.
Pane uunivuokaan vettä sentin verran, kuumenna se, pane pussi veteen ja vuoka 200-220-asteiseen uuniin.
Kun pussi on pullistunut, sen sisään on muodostunut höyryä. Kypsyminen tapahtuu nopeasti, noin 5 minuutissa.
Voit tehdä paketin samaan tapaan myös foliosta saumaamalla. Pane foliopaketti veteen, mutta nyt 250-asteiseen uuniin. Kypsymisaika on 12 minuuttia.
Uunivuoassa: voitele vuoka ohuelti rasvalla, pane pohjalle tilkka vettä, valkoviiniä tai kalalientä. Lisää kevyesti maustettu kalafilee ja peitä lopuksi tiiviisti foliolla.
Pane 200-asteiseen uuniin. Pohjalla oleva neste ja kalassa itsessään oleva kosteus synnyttävät vuokaan höyryä ja kypsennys tapahtuu nopeasti.