Kävisittekö tällaisessa lounaspaikassa/kahvilassa?

  • Viestiketjun aloittaja "aapee"
  • Ensimmäinen viesti
"kkk"
[QUOTE="aapee";28958641]Joo, tietenkin saisin apua esim. mies kävisi mulle tukussa jne. En ole laskenut voisiko sillä elää 2.

Mutta teen muutenkin paljon ruokaa, tykkään siitä. Olen toisinaan apuna kaverini pitopalveluyrityksessä. Teen esim. sisarusteni, monien kavereiden ym. juhliin juurikin leivonnaisia, omatekoista leipää, piirakoita ym. Tein siskoni häihin ruuat. Olen ollut yhdessä kahvilassa töissä useana kesänä opiskeluaikoina.

Päivä menisi jokseenkin niin, että aamulla menisin sinne ennen aukioloaikaa ja paistaisin ekat leivät aamupalaa hakeville. Olisin miettinyt etukäteen, mitä leivonnaisia ym. on tarjolla tänään. Esim. korvapuustia, omenapiirakkaa ja tiikerikakkua. Taikinat tekoon ja vuokiin joissa paistetaan.

Tänään olisi mun tekemää kauraleipää ja reissumiehiä perustäytteillä. Ja omatekoista kaalipiirakkaa. Sen täytteen olen voinut tehdä jo eilen valmiiksi (vaatii pitkän haudutuksen).

Valmistelisin ne lounaat. Esim. listalla on tänään puikulamuusi ja kasvispihvit ja lohisalaatti. Kuorisin ja raastaisin niitä perunoita ja pihvien aineksia. Tekisin muusin ja pihvit. Samalla paistaisin leipiä ja leivonnaisia. Tekisin valmiiksi salaatteja, kunnes lounasbuumi on 11.30-13.30. Silloin vain myisin. Loppuaika olisi sen myyntiä mitä on, leipiä, leivonnaisia ym. Kun paikka on kiinni, huomisen valmisteluja ja loppusiivous.

Veikkaan ettei se paikka niin iso olisi, ehkä 20 henkeä mahtuu kerralla pöytiin.[/QUOTE]

Mietippä järjellä tuota koko systeemiä. Leipoisit samaan aikaan leipää, kakkutaikinoita ja kuorisit pottuja. Ja pesisit käsiä joka välissä, kun joku tulisi jotain ostamaan ja yht äkkiä sulla olisikin 20 asiakasta sisällä, samaan aikaan kakut uunissa ja pullat palamassa. Maitokeitto kiehuu yli ja asiakkaat vaatii erikoisleivän ilman suolakurkkua. Kahviikin pitäis keittää ja siinä kassalla olla. Noh, ne leivät paloi, samoin pullat. Maitokeitto kuohui yli ja potut jäi lounaalle kuorimatta.

Ehtisitkö kaiken, vaikka kyseessä olisikin vain pieni yritys?
 
"aapee"
[QUOTE="Lissu";28958578]Lounastarjoilu kuulostaa ihan hyvältä. :) Lastenvaatekirpparit yms jättäisin pois, lounastauolla ei kukaan ehdi mitään vaaterekkejä penkomaan, ruoka mukaan vaan ja pikainen lounas ja työt jatkuu. Ennemmin jotain keksiä, pullaa tms. mitä voisi ostaa toimistoon mukaan kahvitauolla tarjottavaksi. Tai jos tulee vaikka kokousvieraita, niin kokoustarjoilun saisi hoideltua samassa kuin oman lounaansa.

Tilausta voisi olla kuljetuspalvelulla, noissa pizzapaikoissa löytyy vaikka muille jakaa mutta salaattia on vaikeampi saada tilattua toimistolle.[/QUOTE]

Jotain kokoustarjottavaa voisi tosiaan olla, ja tilauspalvelu.

Kirpparit heitin jo pois :)
 
"..."
Mun mielestä alkuun kannattaa perustaa joko lounasravintola tai kahvila, yksin et voi hoitaa kovin montaa juttua, jos tilauspalvelu on niin kuja vie tilaukset perille? Iso riski jos sulla on kymmentä eri juttua tarjolla ja asiakkaat ei käykään.
 
"aapee"
[QUOTE="Vieras";28958608]Täll periaatteella toimivia paikkoja on jo yllin kyllin.
Ei kannata nähdä vaivaa. Tuossa ajassa et saa palkkaa itsellesi.
Jos pelkäät jotain niin jatka työtäsi muualla.[/QUOTE]

Höpö höpö. Se kahvila missä olin 3 kesää töissä, oli vain 6-14 auki, elätti 2 sisarusta ja talvisin 2 muuta työntekijää, toukokuusta elokuun loppuun 5-6 työntekijää... myivät vain kahvilatavaraa eli kahvi, tee, limsat, mehut, muutamaa valmista pullaa ja lihapiirakkaa jotka tulivat samasta leipomosta. Omistajien mukaan suurin kate tulee kahvista, vaikka kupin hinta oli varsin maltillinen 1,50 e.
 
hyvä idea mutta..

kotimaiset ja tuoreet raaka-aineet on kalliita, saadaksesi edes vuokrarahat kasaan on tehtävä julmetusti voittoa.
pelkän leivän ja kakkujen ym leipomiseen menee paljon aikaa, samoin ruokien esivalmisteluun, tarjolle laittamiseen jne.

on helppo ajatella et noi kaikki ehtii tehdä ennen aukeamista, mut jos avaat esim 7 niin sun pitäis mennä töihin jo 5 et ehdit kaiken saada valmiiksi ennen kun avaat ovet.Yksin jos olet töissä, niin jos sulla on paljon asiakkaita, missä vaiheessa huolehdit lounaan valmiiksi? muistathan (tiedäthän ) et ruoka saa olla vain tietyn ajan valmiina, eli jos sulla lounas alkais 11, et voi ruokia kuumentaa/valmistaa tarjoiltavaksi kuin juuri ennen 11, jotta ne voi olla tarjolla koko lounaan ajan.

laitteet maksavat myös paljon, ihan normi vatkaimella ja yhdellä liedellä et kovin pitkälle pärjää.
 
"aapee"
Lounasravintolasta on tosi vaikea saada tuottavaa ja sä haluisit saada voittoa heti. Sun pitää kuitenkin olla siellä tarjolla joka päivä ne leivät ja sämpylät ja kolme ruokavaihtoehtoa, vaikka yhtään asiakasta ei kävisi. Ja huomenna et voi tarjota enää niitä samoja. Ainakin alkuun hävikki on suuri ja rahaa palaa.
Kotona on perhe joka syö ne :).

En tietenkään tekisi sataa salaattia tai leipää valmiiksi, vaan vähän sen mukaan mitä tulee asiakkaita. Jos ainekset on valmiina, niin kauan ei mene kun täyttää leivän ja antaa asiakkaalle. Teen sen varmaan siinä ajassa kun se asiakas ottaa kahvia.

Toki alussa tulee arviovirheitä. Varmaan äkkiä oppii todellisen menekin. Alussahan saisin starttirahaakin.
 
"..."
Jos ajattelet että haluisit itsellesi palkkaa vaikka 2000 kuussa, sun pitäisi saada myytyä tosi paljon. Jos lounas n. 8 euroa kpl ja paikan vuokra joku 2500/kk, sun pitäisi saada myytyä 28 lounasta joka arkipäivä jos ajatellaan ettei ainekset maksa mitään. Todellisuushan on ihan toinen. Jos annoksen aineet maksaa vaikka 2 euroa, sun pitäisi myydä 37,5 lounasta joka arkipäivä että saisit vuokran jälkeen itsellesi 2000 euroa.
 
"vieras"
Mun mielestä sun täytyy selkeyttää tuota ideaa vielä, mutta sanoitkin vielä meneväsi kurssille. :)

Mitä sä haluat tarjota sille asiakkaalle, jos tiivistät muutamaan lauseeseen?
Maittavaa yksinkertaista kotiruokaa, kuten äiti sen teki? Entäs hinta?
Myytkö halvemmalla vai kalliimmalla kuin naapurilounaspaikat?

Lounaspaikoissa tärkeimpiä asioita hyvän ruuan jälkeen on sisustus ja tunnelma. Todella moni kahvila pikkukaupungissa kaatuu kun aliarvioidaan tämä, vedetään maali pintaan ja kalusteita jotka on omasta mielestä kivoja. Paikat on kolkkoja ja kylmiä.

Luo selkeä teema sun paikalle, joka erottuu ja muistetaan ja tee päätökset sen mukaan.
Haluatko että asiakas tuntee teille tullessaan että tuntuu kuin tulisi kotiin?
 
"Vieras"
[QUOTE="aapee";28958705]Höpö höpö. Se kahvila missä olin 3 kesää töissä, oli vain 6-14 auki, elätti 2 sisarusta ja talvisin 2 muuta työntekijää, toukokuusta elokuun loppuun 5-6 työntekijää... myivät vain kahvilatavaraa eli kahvi, tee, limsat, mehut, muutamaa valmista pullaa ja lihapiirakkaa jotka tulivat samasta leipomosta. Omistajien mukaan suurin kate tulee kahvista, vaikka kupin hinta oli varsin maltillinen 1,50 e.[/QUOTE]

Huoneiston vuokra yli 100€ hesassa. Saat monta kuppia keittää kahvia.
Jos vuokra edullinen, 300-450€ niin tuottoa syntyy.
 
"Vieras"
[QUOTE="Vieras";28958771]Huoneiston vuokra yli 100€ hesassa. Saat monta kuppia keittää kahvia.
Jos vuokra edullinen, 300-450€ niin tuottoa syntyy.[/QUOTE]

Siis yli 1000€ jäi nolla pois.
 
[QUOTE="aapee";28958727]Kotona on perhe joka syö ne :).

En tietenkään tekisi sataa salaattia tai leipää valmiiksi, vaan vähän sen mukaan mitä tulee asiakkaita. Jos ainekset on valmiina, niin kauan ei mene kun täyttää leivän ja antaa asiakkaalle. Teen sen varmaan siinä ajassa kun se asiakas ottaa kahvia.

Toki alussa tulee arviovirheitä. Varmaan äkkiä oppii todellisen menekin. Alussahan saisin starttirahaakin.[/QUOTE]

asikas tilaa sämpylän, sun pitää pestä kädet, laittaa kertakäyttöhanskat käteen, halkaista leipä,voidella se, ottaa kylmästä salaatti, kinkku, juusto, tomaatti ja kurkkusiivut, laittaa leipä lautaselle, ja antaa se asiakkaalle.Ideana se on nopea, mut todellisuudessa kun joka asiakkaan kohdalla toistat tota, se ei enää olekkaan ihan niin helppoa.Samaan aikaan joku sanoo et keitto on loppu, samoin salaatinkastike, tiskikärry on täys, uuni piippaa et kakut on valmiit, joku kaataa kahvit pöydälle, puhelin soi, ja kahvia pitäis keittää lisää..se ei enää olekkaan ihan niin yksinkertaista.

edelleen idea on hyvä, mut älä tee sitä virhettä et kuvittelet ehtiväsi kaiken tehdä yksin.Tai ehdit, jos asiakkaita on vähän, mut silloin taas toi kuvio ei kannata.
 
"ookoo"
Aloita ennemmin laskelmista (liiketoimintasuunnitelma) kuin resepteistä ja sisustuksesta. Selvitä ALV-asiat, sivukulut, vuokrataso, arviot sähkölaskujen suuruudesta, tilojen ylläpitoon ja siivoukseen liittyvistä kuluista, vakuutuskuluista, laitteisiin ja raaka-aineisiin menevistä kuluista, hävikin määrästä jne. Tuottoja pitää olla aika reippaastikin alusta asti, jos meinaat pystyä kulujen lisäksi maksamaan jopa palkkaa itsellesi (saatika että tarvitset avuksi toisen!). Miten paljon potentiaalisia asiakkaita alueella on? Miten tavoitat heidät, miten he saavat edes tietää yrityksestäsi? Monessa firmassa on oma työpaikkaruokala, jossa firma sponssaa x eurolla lounasta työntekijöilleen. Minkälaista hintatasoa korkealaatuiset raaka-aineet ja itse tekeminen tarkoittavat ja kuinka moni on oikeasti (ei vain puheissaan) valmis maksamaan sen?

Miksi niin moni naisyrittäjä tekee saman virheen, että lähdetään tavoittelemaan jotain unelmaa (joo hieno juttu), mutta realismi ja erityisesti yrittäjän realismi on aivan kateissa siksi "kun niitä euroja on niinqu tylsää ja ahdistavaa laskeskella". Mutta kun niitä euroja pitäisi laskea tarkkaan alusta asti, jos sillä työllä meinaa elääkin. Liian monta tarinaa on kuultu ja nähty, jossa nainen ajaa itsensä piippuun "unelmaa" eläessään ja yllättyy jokaisesta uudesta isosta kuluerästä, joita yrittäjän elämään kuuluu. Niin ja yllättyy siitä, että ei sillä sitten eläkään, vaikka tekee ympäripyöreää päivää.

Tsemppiä vain, mutta tee ensin kotiläksyt kunnolla!
 
"vieras"
[QUOTE="ookoo";28958785]Aloita ennemmin laskelmista (liiketoimintasuunnitelma) kuin resepteistä ja sisustuksesta. Selvitä ALV-asiat, sivukulut, vuokrataso, arviot sähkölaskujen suuruudesta, tilojen ylläpitoon ja siivoukseen liittyvistä kuluista, vakuutuskuluista, laitteisiin ja raaka-aineisiin menevistä kuluista, hävikin määrästä jne. Tuottoja pitää olla aika reippaastikin alusta asti, jos meinaat pystyä kulujen lisäksi maksamaan jopa palkkaa itsellesi (saatika että tarvitset avuksi toisen!). Miten paljon potentiaalisia asiakkaita alueella on? Miten tavoitat heidät, miten he saavat edes tietää yrityksestäsi? Monessa firmassa on oma työpaikkaruokala, jossa firma sponssaa x eurolla lounasta työntekijöilleen. Minkälaista hintatasoa korkealaatuiset raaka-aineet ja itse tekeminen tarkoittavat ja kuinka moni on oikeasti (ei vain puheissaan) valmis maksamaan sen?

Miksi niin moni naisyrittäjä tekee saman virheen, että lähdetään tavoittelemaan jotain unelmaa (joo hieno juttu), mutta realismi ja erityisesti yrittäjän realismi on aivan kateissa siksi "kun niitä euroja on niinqu tylsää ja ahdistavaa laskeskella". Mutta kun niitä euroja pitäisi laskea tarkkaan alusta asti, jos sillä työllä meinaa elääkin. Liian monta tarinaa on kuultu ja nähty, jossa nainen ajaa itsensä piippuun "unelmaa" eläessään ja yllättyy jokaisesta uudesta isosta kuluerästä, joita yrittäjän elämään kuuluu. Niin ja yllättyy siitä, että ei sillä sitten eläkään, vaikka tekee ympäripyöreää päivää.

Tsemppiä vain, mutta tee ensin kotiläksyt kunnolla![/QUOTE]

Ap kirjoitti selkeästi menevänsä vielä koulunpenkille opiskelemaan yrittäjyyttä.
 
"..."
Mä keskittyisin joko kahvilaan tai lounaspaikkaan. Ehkä fiksuinta olisi lounaspaikka buffetperiaatteella. Sun ei tarttisi tehdä jokaista annosta erikseen ja asiakkaat saisi ruuan nopeasti (tärkeää!!! Lounastauko rajallinen). Lounaspaikat taas harvemmin on viihtyisiä kahviloita. Mietin että miten ehdit yksin valmistaa asiakkaan annoksen ja rahastaa kassalla ja vielä myydä ja leipoa niitä kahvilatuotteita.
 
"ookoo"
[QUOTE="vieras";28958793]Ap kirjoitti selkeästi menevänsä vielä koulunpenkille opiskelemaan yrittäjyyttä.[/QUOTE]

Niin missä oli niin selkeästi ja varmasti menossa? Minä luin tämän ja bongasin sanan VARMAAN:

"..varmaan kävisin jonkun yrittäjäkurssinkin ekana. En ole vielä tehnyt laskelmia.. "
 
"Kokki"
Ap:lle suosittelisin aikuiskoulutuksena suoritettua ravintola-alan pt. Alan koulutus on aina plussaa, varsinkin alalla, jossa on hitosti kilpailua. Oppisit oikeasti tekemään ruokaa, laskemaan annosmäärät, hävikit yms. On täysin eri asia vääntää muutama kakku sukulaisen juhliin kuin pyörittää lounaskuppilaa
 
  • Tykkää
Reactions: Phoebsi
"aapee"
[QUOTE="kkk";28958684]Mietippä järjellä tuota koko systeemiä. Leipoisit samaan aikaan leipää, kakkutaikinoita ja kuorisit pottuja. Ja pesisit käsiä joka välissä, kun joku tulisi jotain ostamaan ja yht äkkiä sulla olisikin 20 asiakasta sisällä, samaan aikaan kakut uunissa ja pullat palamassa. Maitokeitto kiehuu yli ja asiakkaat vaatii erikoisleivän ilman suolakurkkua. Kahviikin pitäis keittää ja siinä kassalla olla. Noh, ne leivät paloi, samoin pullat. Maitokeitto kuohui yli ja potut jäi lounaalle kuorimatta.

Ehtisitkö kaiken, vaikka kyseessä olisikin vain pieni yritys?[/QUOTE]

Ei yhtäaikaa, vaan järjestelmällisesti, ja munakellohälytyksillä :)

Tosin hyvä toki olisi, jos ei tarvisi olla yksin.
 
"vieras"
[QUOTE="ookoo";28958825]Niin missä oli niin selkeästi ja varmasti menossa? Minä luin tämän ja bongasin sanan VARMAAN:

"..varmaan kävisin jonkun yrittäjäkurssinkin ekana. En ole vielä tehnyt laskelmia.. "[/QUOTE]

No tietenkin se on "varmaan", kun koko juttu on vielä idea-asteella. :D
Eikä tiedä vielä edes varmaksi että ryhtyykö edes yrittäjäksi.

Lopeta nyt jo ennen kuin nolaat itsesi pahemmin. :D

Ap:lla tuntuu olevan ihan fiksu pää hartioilla, lakkaa sä paasaamasta kuin pahaselle lapselle. :)
 
"aapee"
[QUOTE="...";28958685]Kannattaa ihan laskea: liiketilan vuokra x/kk ?
Ainekset
Sähkö
Mahdollinen remontti
sisustus
Kodinkoneet

lounaan hinta?[/QUOTE]

Joo, laskut on laskematta vielä, pyörittelen vaan tätä ideaa.

Isäni on sähkömies, voi tehdä sähkötyöt ilmaiseksi. Remonttitaitoisia on, ja itsekin olen. Sisustus onnistuu kyllä.
 
"aapee"
[QUOTE="...";28958701]Mun mielestä alkuun kannattaa perustaa joko lounasravintola tai kahvila, yksin et voi hoitaa kovin montaa juttua, jos tilauspalvelu on niin kuja vie tilaukset perille? Iso riski jos sulla on kymmentä eri juttua tarjolla ja asiakkaat ei käykään.[/QUOTE]

Ei kuljetuspalvelua, vaan että Liisa toimistosta x tilaa huomenaamuksi yhden marjapiirakan ja 12 sämpylää ja hakee ne töihin tullessa klo 7.30.

Mutta varmaan täytyy laskea ja miettiä, karsiiko kahvilaksi jossa max. jotain salaattia vai miten.
 
"vieras"
[QUOTE="...";28958740]Jos ajattelet että haluisit itsellesi palkkaa vaikka 2000 kuussa, sun pitäisi saada myytyä tosi paljon. Jos lounas n. 8 euroa kpl ja paikan vuokra joku 2500/kk, sun pitäisi saada myytyä 28 lounasta joka arkipäivä jos ajatellaan ettei ainekset maksa mitään. Todellisuushan on ihan toinen. Jos annoksen aineet maksaa vaikka 2 euroa, sun pitäisi myydä 37,5 lounasta joka arkipäivä että saisit vuokran jälkeen itsellesi 2000 euroa.[/QUOTE]
Plus alvit, sähköt, vakuutukset, kahvilan siivoustarvikkeet jne jne
 

Yhteistyössä