Tervehdys,
Kysymys teille, jotka olette joutuneet vetämään
antibiootteja imetysaikana - onko imetys loppunut siihen kokonaan, oletteko osaimettäneet tai pitäneet taukoa ja jatkaneet sitten vai miten olette toimineet? Jos olette jatkaneet normaalisti, niin miten vauvat ovat reagoineet, tai mitä haittoja olette huomanneet?
Joudun pienimuotoiseen operaatioon 1kk päästä ja siitä seuraa viikon kuuri. Lääkäri olisi ollut valmis lykkäämään operaatiota siihen asti, että imetys on loppunut, jos olisin niin halunnut. Sanoi, että tämä ab-kuuri ei sinänsä estä imetystä, mutta että kuinka paljon haluaa sitten äidinmaidon kautta lapselle sitä kuuria "syöttää". Eikös rintatulehdustakin hoideta ab:lla? Ja silti imetys jatkuu? Kertokaahan kokemuksia
Sitten noista unista.
Mä rupesin miettimään oikein tarkemmin, että mitenkäs meillä menee nämä unet ja syömiset ja kyllä ne on aika hyvin noudatelleet sitä periaatetta, että kun vauva herää, niin syötän sen. Sitten tuo jaksaa olla hereillä yleensä semmoiset 1,5t ja joskus saattaa venyä 2t. Sen jälkeen vaan laitan nukkumaan tutin kanssa, ja yleensä nukahtaa siihen kyllä. Sisällä nukkuu päikkärinsä joko olohuoneen hälyssä äitiysboksissa tai alakerran pinniksessä. Nukahtaminen sisällä vaatii yleensä sitä tutin takaisinsyöttöä useampaan otteeseen, mutta kun nukahtaa niin nukkuu 45min-2t. Sitten kun herää alkaa sykli alusta eli ruokaa suuhun
JOS on ollut pitkään hereillä, niin saattaa tulla uudestaan nälkä tuossa 2t kohdalla, harvemmin kyllä enää. Selvästi vetää itsensä niin kunnolla täyteen aina 3t välein, että itkeskely n. 1,5t-2t heräämisestä tarkoittaa väsymystä, eikä tosissaan edes kaipaa ruokaa (puklaa aika paljon niin pidän pidempiä ruokailuvälejä tarkoituksella). Joskus käy niin, että herää, syö, nukahtaa heti uudestaan ja sitten kun herää niin en annakaan ruokaa, koska edellisesta ruoasta on niin vähän aikaa.
Näitä välitorkkuja tulee aina silloin tällöin, ja joskus hereilläolojaksot saattavat jäädä lyhyiksi siinä torkkujen välissä, mutta mä seuraan tuota rytmiä sen mukaan vähän, että ruokailuvälit olis n. 3t ja että ei ole hereillä enempää kuin 1,5t kerrallaan ja että ruokailu ja nukkuminen ei seurais toisiaan välittömästi.
Äh, vaikuttaa tosi sekavalta näin selitettynä mutta jotenkin mulle on iskostunut tietyt nyrkkisäännöt joiden mukaan pelaan ja näin asioiden toistumisjärjestys pysyy vauvallekin hyvin ennakoitavana. Kelloa en siis seuraa absoluuttisesti vaan noita välejä. Silloin pystyy aika hyvin tietämään mistä itkusta on kyse, mutta tämä tempperamentiltaan rauhallinen poika on kyllä muutenkin niin helppo lukea, että ei tässä ole tarvinnut ihmetellä. Joko on nälkä, väsy tai röyhtäyttää taikka haluaa seurustella (ei kyllä itke seuranpuutetta vaan enemmänkin huutelee "HÖÖ" "HÄYY"). Ja kaikki noi on aika helposti pääteltävistä kun vähän seuraa ajankulua. Iltaunille syötän vauvan yleensä vähän ennen nukkumista ja sen jälkeen yöpuvun ja vaipan vaihto, tuutulaulut ja sylissä hellittelyt, kunnes lasken sänkyyn.
Ehkä opettavaisin oivallus on ollut tuo ettei odota unille menoa liian pitkään, sitä en esikoisen kanssa tajunnut, vasta toka lapsi opetti. Siinä vaiheessa kun vauva alkaa kunnolla itse ilmoittaa, että nyt ei ole enää kivaa, niin ollaan jo vähän myöhässä. Eli kun tämänikäisen oikeasti laittaa suosiolla 1,5t hereilläolon jälkeen unille, niin uni tuleekin helposti sen sijaan, että pitäisi mahdollisimman pitkään hereillä että "toista varmasti väsyttää". Se ei vaan mene niin näiden pienten kanssa. Jostain 4kk iästä eteenpäin syklit voi alkaa pidentyä neljään tuntiin, mutta ei välttämättä. Kaksiin päivyreihin päästiin viimeksi vissiin puolen ikävuoden jälkeen ja yksiin joskus ennen 1v. Ehkä kymmenkuisena.
PH ja 9vkoa(?) pötkö