niinhän se menee että ensin treenataan lantionpohjan lihaksisto kuntoon ja sitten vatsalihakset. näin sano mulle neuvolassaki kun kysyin asiasta ekan synnytyksen jälkeen. ja vatsalihasten treenaamisen alotin aika ajoissa kevyesti ja vähitellen muutin niitä rankemmiksi eikä mitään pömppöjä jääny. tosin mulla ei oo ikinä sellasta ollukkaa. raskauden jälkeen sain kyllä oman litteen mahan takas kuhan jakso vaan treenata. en vois kuvitellakkaa et puoleen vuoteen en tekis vatsalihasliikkeitä
tossa jotain ohjetta:
Liikunta synnytyksen jälkeen
Kotiuduttuasi synnytyksen jälkeen voit aloittaa liikunnan kävelyllä ja hyötyliikunnalla. Liiku päivittäin. Kävele ilman vaunuja reippaasti kädet vapaina, hyväryhtisenä. Kevyt hypytön jumppa ja lihasvoimaharjoittelu sopivat, kun lantionpohjan lihaksistossa on riittävä kontrolli. Tämän jälkeen voit palata oman harrastuksesi pariin lisäten sen rasittavuutta asteittain. Muista, että jokainen raskaus ja synnytys ovat yksilöllisiä, samoin niistä kuntoutuminen!
Aloita lantionpohjan lihasten tunnistamisharjoitukset 24 tunnin kuluessa synnytyksestä. Tunnistamisharjoituksilla etsit mahdollisesti kadonneen hermoyhteyden toimintaa. Mahdolliset pintahermojen vauriot tarvitsevat stimulaatioita. Hermovaurioiden paraneminen vie yksilöllisesti aikaa.
Kun lantionpohjan lihasten tunnistaminen alkaa sujua, aloita maksimi-, nopeus- ja kestävyysvoimaharjoitukset määrää vähitellen lisäten. Aloita harjoitukset makuuasennossa ja voiman lisääntyessä siirry toiminnallisiin harjoituksiin (seisten, kävellessä, istuen, kyykyssä, nostaessa, hyppiessä, jumpatessa yms.) Hakeudu fysioterapiaan, mikäli lantionpohjan lihaksissasi harjoittelustasi huolimatta ilmenee heikkoutta tai tunnottomuutta.
Vatsalihasharjoitukset voit aloittaa koontoina eli selinmakuulla polvet koukussa vedät napaa selkärankaan päin, painat ristiselkää alustaan ja jännität vatsalihakset. Supista samalla lantionpohjan lihakset. Voimakkaampiin vatsalihasliikkeisiin voit ryhtyä, kun "sormitestissä" tunnet sormissasi emättimen lihasten puristuksen ja liikkeen ylöspäin. Tätä ennen lantionpohjan lihakset eivät kykene kumoamaan voimakasta vatsaontelon paineen kohoamista ja seurauksen voi olla lantionpohjan lihasten venyminen.
Selkälihasharjoitukset voit aloittaa heti synnytyksen jälkeen. Supista niidenkin yhteydessä lantionpohjan lihaksia. Lantion alueen stabiilius palautuu harjoittelun myötä parin kuukauden kuluessa synnytyksestä.
Vältä aluksi: hölkkä, aerobic, raskas painoharjoittelu, rajut vatsalihasliikkeet
Lantionpohjan lihasten harjoittelu
Lantionpohjanlihakset kannattavat lantion elimiä ja tukevat selkää. Heikot lantionpohjan lihakset saattavat aiheuttaa virtsanpidätys-vaikeuksia, virtsarakon ja kohdun laskeumaa sekä yhdyntä-ongelmia. Lantionpohjan lihakset ovat tahdonalaisia lihaksia, joten voit itse vaikuttaa niiden kunnon ylläpitämiseen ja parantamiseen.
Tunnistusharjoitus: löydät lantionpohjan lihaksesi, kun ikään kuin suljet peräaukon, virtsaputken ja emättimen ja imaiset ne sisäänpäin. Pidä pakarat, vatsa ja reidet rentoina.
Kestovoimaharjoitteluna: pidä kevyt supistus 10-20 sekuntia. Rentouta välillä. Toista 10 kertaa.
Nopeusharjoitteluna: supista ja rentouta lantionpohjaa niin nopeasti ja voimakkaasti kuin pystyt 10-20 kertaa.
Maksimivoimaharjoitteluna: pidä voimakas supistus 5-10 sekuntia. Rentoudu 10-20 sekuntia. Toista 5 kertaa.
Kun olet saanut tuntuman lihaksiin, jumppaa niitä päivittäin. Tuloksia huomaat 6-8 viikon kuluttua. Voit jumpata lantionpohjan lihaksia maatessa, istuessa tai seistessä. Liitä harjoittelu vähitellen osaksi päivittäisiä toimintoja ja aktivoi lihakset esim. nostojen ja yskimisen yhteydessä.