THL:n sivuilta kopsasin:
Raskausaikana vältettävät elintarvikkeet:
Inkivääri
Osa inkiväärin kemiallisista ainesosista saattaa olla haitallisia sikiön kehitykselle. Inkivääriä sisältävissä valmisteissa on oltava merkintä Ei suositella raskaana oleville.
Kahvi ja kofeiinipitoiset juomat kuten kola- ja energiajuomat
Kofeiinin saanti tulee rajoittaa 300 mg:aan/päivä, mikä vastaa kolmea 1,5 dl:n kupillista kahvia. Kolajuomia voi käyttää rajoitetusti. Energiajuomia ei suositella.
Raskaana oleville kofeiini voi aiheuttaa jo pieninä määrinä sydämentykytystä, vapinaa ja närästystä. Suuret annokset (yli 300 mg/päivä) voivat lisätä keskenmenon ja lapsen pienen syntymäpainon riskiä.
Kala
Haukea on vältettävä kokonaan korkean elohopeapitoisuuden vuoksi. Muita petokaloja suositellaan rajoitetusti: sisävesialueen isokokoisen ahvenen, kuhan ja mateen runsasta ja yksipuolista syöntiä on vältettävä elohopeapitoisuuksien vuoksi. Itämeren isoa silakkaa, lohta ja meritaimenta voi syödä enintään 12 kertaa kuukaudessa.
Tyhjiö- ja suojakaasupakatut, kylmäsavustetut ja graavisuolatut kalatuotteet ja mäti
Ks. listeria
Lisätyt kasvisterolit, kasvisteroliesterit, kasvistanolit ja kasvistanoliesterit elintarvikkeissa tai niiden ainesosissa
Raskauden aikana ei suositella elintarvikkeita, jotka sisältävät kolesterolia alentamaan tarkoitettuja kasvistanoleita. Kolesteroli on tärkeää sikiön kehitykselle, eikä tiedetä, vaikuttaako näiden tuotteiden syöminen sikiön kolesterolipitoisuuksia alentavasti.
Keinotekoiset makeutusaineet
Asesulfaamia E950, aspartaamia E951 ja sukraloosia E955 voi käyttää. Syklamaattia E952 ja sakariinia E954 ei suositella. Aspartaamin turvalliseksi arvioitu enimmäiskäyttömäärä ei ylity tavanomaisessa ruokavaliossa. Syklamaatin ja sakariinin on todettu suurina annoksina aiheuttavan koe-eläimille syöpää, ja niiden enimmäiskäyttömäärät ovat huomattavasti pienemmät.
Korvasieni
Ei suositella. Sisältää gyromitriini-nimistä myrkkyä, joka ei poistu täysin millään käsittelyllä.
Lakritsi ja salmiakki
Säännöllistä käyttöä ei suositella. Kerta-annoksen tulee olla kohtuullinen, korkeintaan 50 g/päivä. Lakritsikasvin korkea glykyrritsiinipitoisuus voi aiheuttaa turvotusta ja nostaa verenpainetta.
Listeria
Listeriavaaran takia vältettäviä ovat tyhjiö- ja suojakaasupakatut, graavisuolatut ja kylmäsavustetut kalatuotteet, pateet ja mäti;
pastöroimaton maito (esim. tilamaito) ja siitä valmistetut juustot; pehmeät juustot (home-, kitti- ja tuorejuustot, kuten brie, gorgonzola ja chévre). Kuplivan kuumiksi kuumennettuina juustot ovat turvallisia. Kovissa juustoissa, kuten edamissa, emmentalissa ja oltermannissa listeriabakteeri ei pysty lisääntymään.
Listeriabakteeri tuhoutuu yli 70 asteen kuumennuksessa, mutta ei pakastettaessa eikä suolattaessa.
Listeriabakteerin aiheuttama listerioosi voi johtaa keskenmenoon ja ennenaikaiseen synnytykseen ja aiheuttaa lapselle vaikeita yleisinfektioita.
Maksa, maksaruoat ja maksamakkara
Maksaruokia (jauhemaksa- ja maksapihvi, maksakastike, maksalaatikko) tulee välttää koko raskauden ajan korkean A-vitamiini- ja raskasmetallipitoisuuden lisäämän epämuodostuma- ja keskenmenoriskin vuoksi. Maksamakkaraa ja -pasteijaa voi halutessaan käyttää 2 viipaletta (n. 30 g)/päivä, enintään 200 g/viikko ja enintään 100 g/kerta.
Pellavansiemenet ja pellavarouhe
Pellavansiemeniä ja pellavarouhetta ei suositella niiden sisältämän kadmiumin ja syaanivedyn vuoksi. Pellavansiemenöljyä voi käyttää.
Raaka liha
Tartarpihvejä, raakaa jauhelihataikinaa, riimilihaa, parmankinkkua ja muuta raakaa lihaa ei suositella edes pieniä määriä, mutta niitä voi käyttää kuumennettuna. Raaka liha voi aiheuttaa toksoplasmainfektion, joka saattaa johtaa keskenmenoon tai aiheuttaa sikiölle vakavan infektion. Raakalihassa on myös EHEC-riski.
Rohdosvalmisteet (teet, yrttiteet, yrtit, ravintolisinä käytettävät yrttivalmisteet)
Teen lehdistä (musta, vihreä, valkoinen, keltainen), marjoista ja hedelmistä tehdyt juomat käyvät. Muut ovat yrttijuomia (myös rooibos), eikä niitä suositella. Yrttijuomien turvallisuutta ja mahdollisia luontaisia haitta-aineita ei ole tutkittu. Yrttejä voi käyttää mausteenomaisesti.
Luontaistuotteita ja luontaisravintolisiä kapseleina, pillereinä, puristeina, uutteina jne. on vältettävä. A-vitamiinia sisältäviä monivitamiinivalmisteita ei suositella. Kasvirohdosvalmisteet (mm. orapihlaja, auringonhattu, punahattu, neidonhiuspuu, valeriaana, senna, mäkikuisma ja sahapalmu) ovat lääkelain alaisia, ja niitä tulee käyttää vain lääkärin määräämänä. Merilevävalmisteita ei suositella lainkaan, jos tuotteen jodipitoisuus ei ole tiedossa. Jodin liikasaanti on haitallista kilpirauhasen toiminnalle ja sikiön kasvulle.
Ulkomaiset pakastemarjat
Ulkomaiset pakastevadelmat on kuumennettava ennen käyttöä vähintään 2 minuuttia 90 asteessa. Myös muiden ulkomaisten pakastemarjojen kuumennusta suositellaan. Ulkomaiset pakastevadelmat saattavat sisältää norovirusta, joka voi aiheuttaa ruokamyrkytyksen.
Muita huomioita
Raakana syötävät vihannekset on pestävä ja kuorittava huolellisesti. Pakastevihannekset, kertaalleen jäähdytetyt ruoat ja valmisruoat on kuumennettava ennen syömistä höyryävän kuumiksi listeriavaaran takia. Liha tulee kypsentää huolellisesti (kauttaaltaan >70 astetta) EHEC-, salmonella- ja kampylobakteerivaaran vuoksi.
p.s. Suosittelen kyllä käyttämään maalaisjärkeäkin näissä asioissa, esim. Suomessa tehtyjä juustoja voi syödä huoletta, koska täällä maito pastöroidaan aina.