Kenen syy seksuaalirikos on?
12.4.2014 15:45 Marko Forss
Kotimaa
Nettipoliisi
Poliisi
Raiskaus
Seksuaalirikos
Syyllistäminen
67 kommenttia
ilmoita asiaton viesti
Laivoilla tapahtuneisiin raiskauksiin liittyen alkoi taas keskustelu uhrin syyllistämisestä. Sama aihe pomppaa esille aina silloin tällöin ja aiheuttaa eri asteista liikehdintään. Käydään keskustelua siitä, onko kyse uhrin syyllistämisestä vai ennalta estävästä rikoksia vähentävästä valistamisesta. Aihe ei rajoitu pelkästään naisuhrien syyllistämiseen ja pienikin vivahde-ero lausunnossa tai sen ajankohdassa voi kääntää lausuman asiallisesta asiattomaksi. Selvää kuitenkin pitäisi olla, että seksuaalirikos on aina tekijän syy.
Muutama vuosi sitten torontolainen poliisi sanoi raiskauksiin liittyen, ettei naisten kannattaisi pukeutua kuin lutkat, joka sai aikaan globaalin lutkaliikkeen mielenosoituksineen. Viitisen vuotta sitten kohistiin gradusta, jonka tekijän mukaan puolet raiskauksista voitaisiin välttää kohtuullisella alkoholin käytöllä. Tutkimuksessa oli käyty läpi 181 Helsingin poliisin tutkimaa raiskausta ja lähes kaikkiin tapauksiin liittyi uhrin kohtuuton alkoholinkäyttö. Uhri oli itse arvioinut olleensa tolkuttomassa tilassa tai poliisi oli kirjannut ilmoitukseen uhrin olleen sammunut tai lähes vetämätön.
On selvää, että jälkikäteen viisastelu uhrille ei helpota tilannetta millään tavalla, eivätkä ennalta estävät ohjeet kuulu tapauksen akuuttiin selvittelyyn. Näiden osalta mennään helposti uhrin syyllistämisen puolelle. Hyväksyttävyyteen vaikuttaa myös ohjeiden luonne. Jos esimerkiksi todetaan, että naisen pitäisi muuttaa pukeutumistaan uhriutumisen välttämiseksi, ollaan jo heikoilla jäillä. Jos taas neuvotaan välttämään vahvaa humalatilaa ja vieraan henkilön asunnolle lähtemistä, koska ne nostavat raiskauksen uhriksi joutumisen riskiä, voidaan neuvoa lähtökohtaisesti pitää hyväksyttävänä. Ennalta ehkäiseviä ohjeita tulee pystyä antamaan riippumatta siitä millaisesta rikoksesta on kyse.
Osa argumentoi edellisen neuvon hyväksyttävyyttä vastaan siten, että henkilöllä tulee olla vapaus valita kuinka humalassa hän on tai keitä hän vie asunnolleen. Tämä on täysin totta. On jokaisen oma valinta haluaako noudattaa näitä neuvoja vai ei ja missä suhteessa huomioi riskit. Emme kuitenkaan koskaan pääse siihen ideaalitilanteeseen, että esimerkiksi raiskaukset, perheväkivalta tai koulukiusaaminen loppuisi, joten miksei niihin liittyvistä riskitekijöistä voisi varoittaa jo etukäteen? Pelkkä ohje älä raiskaa! ei ole riittävä.
Seksuaalirikosten osalta naiset eivät ole ainoa ryhmä, jotka joutuvat uhreiksi. Lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosten osalta on melko harvinaista, että teko olisi sisältänyt väkivaltaa, koska lapsi on helpompi joku puhua ympäri tai painostaa tekoon pelkällä aikuisen käyttäytymisellä. Puhumattakaan netissä tapahtuvien seksuaalirikosten alhaisesta tekokynnyksestä. Ilmoittaessani vanhemmalle hänen lapseen kohdistuneesta seksuaalirikosepäilystä totean yleensä aina alkuun, että aikuinen ei alkaisi huutamaan tai syyllistämään lasta tapahtuneesta, koska vastuu on aina tekijällä. Riippumatta siitä, että jossain tapauksissa lapsi itse on ollut aloitteellinen osapuoli.
Valitettavasti näissä tapauksissa syyllistäminen tuntuu olevan yleistä ja lasta voidaan jopa rangaista seksuaalirikoksen uhriksi joutumisesta esimerkiksi antamalla kotiarestia tai ottamalla häneltä puhelin pois. Tästä syyllistämisestä harvemmin näkee otsikoita. Lapsi on esimerkiksi voinut lähettää alastonkuvansa aikuiselle tai on jopa tavannut hänet ja joutunut tilanteeseen, jossa aikuinen on yhdynnässä lapsen kanssa. Harvemmin näkee myöskään kenenkään suuttuvan siitä, jos neuvotaan kenen kanssa lapsi voi keskustella netissä tai keitä netistä tuttuja voi tavata. Ideaalimaailmassa näitäkään tekoja ei tapahtuisi ja lapsilla tulisi olla mahdollisuus liikkua netissä vapaana vaaroista.
Samoin voimme ajatella tilanteesta, jossa aikuinen mies tapaa aikuisen naisen netin kautta ja haluaa harrastaa hänen kanssaan nettiseksiä. Myöhemmin ilmeneekin, että teon takana oli rahaa kiristävä taho, joka uhkaa julkaista tapahtuneesta videon, jos mies ei maksa muutamaa sataa euroa. Ei voida väittää etteikö miehellä olisi oikeus harrastaa netissä kyseisiä touhuja, joten onko kyseisestä tekotavasta etukäteen varoittaminen miehen syyllistämistä? Melko herkästi voimme kuitenkin ajatella, että mitäs meni sinne esittelemään itseään.
On vaikea ymmärtää, miksei jonkun mielestä seksuaalirikoksista voitaisi tarjota ennalta estävää tietoa ja tuoda esille riskitekijöitä. Oli sitten kyse raiskauksista tai netin seksuaalirikoksista. Riskeistä yleisellä tasolla informoiminen ennalta estävänä toimenpiteenä on kuitenkin eri asia kuin jälkiviisastelu tai uhrin syyllistäminen akuutissa tilanteessa.
Hyvin kirjoitettu kannattaa miettiä riskien vähentämistä vaikka teillä oikeus onkin.