Kuusihenkinen perhe pihistelee 11 kuukautta vuodessa päästäkseen unelmalomalle
Olisitko valmis säästämään asumalla puolet vuodesta pakettiautossa tai tekemään kolmea työtä, jotta voisit käyttää kaiken ylimääräisen rahan intohimoosi? Jotkut ovat.
"Miten teillä voi olla varaa tähän?"
Los Angelesin maahantuloviranomaiset tenttasivat Mari ja Peetri Jokea yhä uudelleen.
"Paljonko vartijat tienaavat Suomessa? Miten teillä voi olla rahaa matkustaa noin isolla porukalla Yhdysvaltoihin joka vuosi?"
Pihistelemällä 11 kuukautta vuodessa, Mari Joki, 40, yritti selittää. Se ei ollut rajavartijan mielestä uskottavaa. Miten kaksi aikuista ja neljä lasta muka voisivat säästää niin, että heillä oli varaa tulla kesäksi kuukauden unelmalomalle jo toista vuotta peräkkäin?
Ei se helppoa olekaan.
Joet asuvat Masalassa Kirkkonummella 80 neliön asunnossa. Sinne mahtuu kaksi aikuista, neljä lasta, kaksi koiraa ja neljä kissaa.
"Nukumme portaikon yläpuolelle rakennetulla parvella. Emme halunneet maksaa makuuhuoneesta. Panemme rahat mieluummin matkailuun", Peetri Joki, 37, sanoo.
Huonekalut he saavat tuttavilta lahjoituksina. Kaupassa he käyvät kerran viikossa, ja ruokalista määräytyy sen mukaan, mikä Lidlissä on tarjouksessa. Uusia vaatteita he eivät osta, eivätkä paljon muutakaan. Kaikki korjataan tai tehdään itse.
"Sisko nauraa, kun säästän kaikista rikkimenneistä vaatteista vetoketjut. Mutta ei koskaan tiedä, milloin jostain ihan hyvästä vaatteesta särkyy vetoketju ja se pitää vaihtaa", Mari Joki sanoo.
"Olemme puhuneet vuosia uuden sohvan ostamisesta, mutta emme ole raaskineet. 500 euroa, sillähän lentää jo yksi ihminen Miamiin!"
Vanhempien peruspalkka on 1 900 euroa kuussa per henkilö. He haalivat niin paljon yövuoroja ja ylitöitä kuin mahdollista. Peetri tekee lisäksi keikkoja järjestyksenvalvojana ja Mari leipoo kakkuja myyntiin.
"Joskus ei jaksaisi lähteä yöksi töihin. Mutta sitten ajattelen, että siitä saa 150 euroa käteen, ja se on jo yhden ihmisen ihana katamaraaniajelu", Mari sanoo.
Joka kesä Joet lähtevät kuukaudeksi ulkomaille. Siellä ei pihistellä.
"Reissussa elämme kuin kroisokset. Syömme ravintoloissa, shoppailemme koko vuoden edestä, käymme huvipuistoissa ja teemme mitä haluamme", Peetri Joki kertoo.
Tänä kesänä he kävivät Karibialla, hyppäsivät koneeseen ensimmäisenä lomapäivänä ja palasivat takaisin niin, että vanhemmat menivät töihin suoraan lentokentältä.
Reissun budjetti oli 12 000 euroa. Sillä sai kuuden ihmisen lennot Saint-Martinin saarelle, oman talon ja uima-altaan, auton sekä monenlaista ohjelmaa ja hyvää ruokaa koko porukalle.
Suomessa perheen vanhemmilla ei juuri ole yhteistä aikaa. Mari menee töihin, kun lapset käyvät nukkumaan ja tulee takaisin, kun nämä heräilevät. Kun lapset on passitettu kouluun, Peetri lähtee töihin ja Mari menee nukkumaan. Kun lapset palaavat, äiti herää ja auttaa läksyissä. Illalla Peetri tulee kotiin ja Mari lähtee taas töihin.
"Usein reissun jälkeen mietitään, että ensi vuonna ei lähdetä. Joskus tekisi mieli ostaa vaikkapa kamera tai uusi telkkari. Mutta viimeistään marraskuussa alkaa poltella. Mari katsoo joka päivä lentolippujen hintoja. Kun ne on ostettu, alkaa odotus. Mari laskee, että enää 270 päivää lähtöön, enää 269 päivää lähtöön. . .", Peetri Joki sanoo.
Kaverit ihmettelevät, miten perheellä voi olla varaa unelmamatkaan joka vuosi.
"He tienaavat tuplasti sen minkä me, mutta heillä ei muka ole varaa matkustaa. He käyvätkin baareissa ja ostelevat tavaraa. Olin viimeksi baareissa polttareissani vuonna 2000", Peetri Joki sanoo.
Mitä lapset järjestelystä tuumivat?
"He odottavat reissuja valtavasti. Joskus 16-vuotias tytär pyytää vaikkapa Michael Korsin laukkua. Sanomme että se käy, mutta sitten kesäreissusta tulee lyhyempi. Aina toistaiseksi he ovat valinneet matkan."
Joet haluavat tarjota lapsilleen elämyksiä ja muistoja loppuiäksi.
"Toivon, että isona he eivät sure sitä, ettei meillä ollut hienoa design-sohvaa, vaan muistelevat upeita seikkailuja Karibialla", Mari Joki sanoo.