Loppuraportti!
Ihan ensimmäiseksi aloin kirjoittamaan ohjetta näkyville, jotta kaikki kiinnostuneet palstalaiset tietäisivät että missä mennään
Kun olin kirjoittanut sörsseliin tulevat ruoka-aineet määrineen, niin pikkuneiti 11kk alkoi kitisemään yläkerrassa (olin siis laittanut hänet muutama minuutti aiemmin sänkyyn päiväunille) joka ei sinänsä ole hälle tyypillistä.
Menin sitten katsomaan mikä on homman nimi ja pääsinkin siitä sitten iloisesti paskavaipanvaihtopuuhiin, sillä vaipassa oli ns. lasti
Kunvaippa oltiin vaihdettu, likka oli valmis unille ja äiti jatkamaan ohjeen kirjoitusta.
Kirjoitin seuraavaksi siis työvaiheet ja muutamaan otteeseen sain ihmetellä ohjetta.
Alussa luki, että "Kuori ja hienonna sipulut. Kuori ja kuutioi porkkana ja selleri". Mikä hiton porkkana??? Ei siinä ohjeessa oltu mitään porkkanaa mainittu enkä mä ollut semmoista edes kauppalistaan kirjannut
Kyllä meillä onneksi kaapissa oli liki 3 kg porkkanoita mutta ei sitä kyllä tosiaan siinä ohjeessa lukenut.
Tarkistin ohjeen uudestaan ja kolmannella rivillä komeili teksti "1 porkkana". Oiskohan optikko Hakulalle mahdollisuus varata pikaisesti aika näöntarkistukseen?
Kun selailin ohjetta eteenpäin, niin törmäsin jälleen kummalliseen kohtaan. Ohjeessa luki, että "Lisää sipulisilppu sekä kasviskuutiot kattilaan ja paista niitä muutaman minuutin ajan."
Mitkä hiton kasviskuutiot??? Ohjeessa NIMENOMAAN luki, että laita siihen kanaliemikuutioita ja nyt sitten pitikin olla kasviskuutioita
Totesin tässä kohtaa että ohjehan on ihan paska. Pohdin asiaa kuitenkin uudemman kerran ja totesin, että niillä kasviskuutioilla tarkoitettaan vissiin niitä porkkana- ja sellerikuutioita :ashamed:
Sellerikuutioita mulle ei ollut, koska Prismasta oli moinen loppu, kun sitä metsästin, mutta porkkanakuutiot sentään siis löytyi
Seuraava kummastusta herättävä kohta oli sana "mortteli". En ollu ihan varma tiesinkö mikä se on, mutta ainakin luulin tietäväni. Eikä mulla kyllä mitään morttelia ollut. Mutta en mä mielestäni sellaista kaivannutkaan sillä miksi jo valmiiksi hienonnettuja mausteita pitää enää enempää hienontaa? En ymmärrä, en.
Seuraavaksi ohjeessa puhuttiin sienistä, mutta niitä en laita, koska sienet ovat pahoja. Tai en oikeastaan tiedä onko ne pahoja, mutta ne säilötyt purkkiherkkusienet mitä meillä on joskus lapsuudenkodissa ollut, niin ne ainakin on ihan ällölimaisia :$ Eli päätin jo alussa etten meinaa ruokaa sienillä pilata. Joskin pohdin kyllä, että ehkä ne olisivat pieneksi silputtuina tässä ruoassa menneet, mutta minkäs sille nyt sitten enää mahtaa, että sienet on kaupassa ja mä kotona.
Broilerit olivat seuraava päänvaivaa tuottava osuus. Mä en pidä koipireisistä koska niissä on se luu, joten ostin ohutfileepihvejä. En kuitenkaan tiennyt kauanko niitä pitää kyspytellä ja paljonko niitä grammamääräisesti tarvittiin, mutta pohdin, että kun palstalta kysyy, niin eiköhän se selviä
Ohjeessa mainittiin ruokaöljy kahteen kertaan, mikä mielestäni oli vähän hölmöä...mutta palsta kertoi tälle selityksen.
Ja lopuksi sitten piti vielä muistaa keittää riisi. Ohjeessa puhuttiin tummasta riisistä, mutta tumma riisi on pahaa, joten käytin ihan vaan perinteistä pitkäjyväistä ja vaaleaa versiota.
Itse ruoanlaitto alkoi ihan hyvin. Kaivoin kaapista esiin sipulin, valkosipulinkynnet ja porkkanat. Kuorin ne kaikki ja aloin pilkkomaan niitä. Pilkkomisen oheessa napsaisin levyn kutoselle ja laitoin öljyä lirauksen kattilan pohjalle. Öljy haisee mielestäni aika pahalle, mutta kestin sen pahan hajun, kuten mies. Kurkkaisin ohjeeseen ja sillä käskettiin laittamaan sipuli ja kasviskuutiot kattilaan. Kippasin sinne siis porkkanan ja puolet sipulista jonka olin jo ehtinyt pilkkomaan.
En kuitenkaan löytänyt selitystä siitä, että mitä niille valkosipulinkynsille tehtiin, joten totesin, että SITTENKIN taitaa ohje olla ihan paska. Kävin ohjetta läpi löytääkseni selityksen niille valkosipuleille, mutten sitä löytänyt...paitsi siinä kohtaa kun tarkistin sen sanan sipuli. Siinä luki sipuliT!.
Mä olin jo menossa palstalle pörhistelemään siitä miten hyvä mä olen, kun moisen puutteen ohjeessa huomasin mutta onneksi pidin suuni kiinni
Mulla oli siis mennyt tovi tuon valkosipuliasian selvittelyyn ja sitten SE tapahtui TAAS! Mulla oli se hiton levy kutosella ja siellä oli ne saakelin sipulit ja porkkanat. Ne sipulit rupesivat jo vähän kärtsäämään, mutta mustaa en niissä onneksi nähnyt. Laitoin levyn neloselle ja otin kattilan liedeltä pois. Jatkoin sipulin silppumista ja laitoin kattilan takaisin liedelle. Liesi oli kuitenkin vieläkin niin kuuma että sain hetken kuluttua ottaa sen taas pois. Pilkoin vielä valkosipulit ja vekslasin sitä kattilaa liedelle ja pois.
Kun sain laitettua joukkoon myös valkosipulit, sekoittelin sörsseliä kiivaasti jottei se pala pohjaan. Huomattavan helpotuksen toi se hetki, kun sinne sai lisätä sen 4 dl vettä. Enää ei ollut pelkoa palamisesta
Seuraavaksi aloin aukomaan tomattipyrepurkkeja ja se tomattipyre haisi pahalta :x En ole siis moista koskaan ennen käyttänyt, eikä tämä ensivaikutelma ollut järin positiivinen. Kaadoin pyreet kattilaan ja avasin tomaattimurskapaketin. En tykkää tomaattimurskastakaan, mutta valitsin tällä kertaa selliasen version jossa on valkosipulia (kun sitä kerran lisättiin ruokaankin) josko se vaikka olisi vähän parempaa.
Kuumensin keiton kiehuvaksi ja kaivoin liheliemikuutiot esiin. Tässä kohtaa neiti 11kk heräsi. Unta oli takana vasta 25 min joten likka oli vielä aivan väsynyt. Kipitin yläkertaan ja yritin nukuttaa likkaa siinä onnistumatta. Jouduin keskeyttämään nukutuspuuhat, sillä keitos oli edelleen liedellä. Kävin laittamassa lieden pois päältä ja juoksi takaisin yläkertaan.
Valitettavasti en saanut likkaa vieläkään nukkumaan joten toin sitten alakertaan huutavan hirviöläisen :kieh:
Likka oli kuin takapuoleen ammuttu karhu eikä äidinkään fiilikset olleet katossa. Kun kerrankin oli kaikki mennyt ruoanlaitossa suht hyvin, niin sitten tuli "ulkopuolinen" häiriö, jos omaa lasta nyt voi ulkopuoliseksi sanoa...häiriöksi kyllä voin likkaa ihan helpostikin tuossa kohtaa sanoa
Otin neidin syliin johon hän rauhottui...kun laskin hänet lattialle, alkoi kritinä, mutta se loppui onneksi aika lyhyeen ja pääsin jatkamaan ruoan valmistusta. Eli keitto takaisin liedelle, levy neloselle ja ei kun odottamaan että keitos kiehuu. Kauaa ei tarvinnut odotella jotta sain laittaa sinne joukkoon ne kanaliemikuutiot.
Seuraavaksi oli mausteiden aika. Olin kyllä kuullut jokaisen mausteen nimen aikaisemmin, mutten ole niitä koskaan käyttänyt. Yhdellä sanalla voin kuvailla niistä jokaista...YÖK! Ne haisi ihan hirveälle
:x :$ Mutta koska ohjeessa luki että niitä pitää laittaa ja olin ne varta vasten tätä ruokaa varten ostanut, niin toimin sitten ohjeen mukaan.
Palstalta olin saanut neuvoja joiden mukaan niitä piti vähän käsissä pyöritellä, jotta niistä lähtee aromit tjtn. liikeelle ja näin tein ennen kuin ne sörsselin joukkoon nakkasin.
Ohjeessa luki, että anna liemen kiehua hiljalleen, joten napsaisin levyn kolmoselle. Tämän jälkeen oli aika painua broiskujen kimppuun.
Pohdin tosiaan sitä broilerien määrää ja kyselin apua palstalta. Ostamani määrä oli ihan hyvä kaikin puolin. Pohdin tuota maustamispuolta ja kysyin siihenkin neuvoa. En siis tiennyt että pitikö ne broilerit maustaa ennen vai jälkeen pannulle laiton ja sain vastaukseksi että ennen. En kyllä vieläkään käsitä että MITÄ VÄLIÄ SEN ON, milloin ne maustetaan, mutta sainpahan leikkiä hienoa kokkia, sillä kokkiohjelmissakin lihat maustetaan etukäteen.
Otin sitten suola- ja pippurimyllyt esiin ja sirottelin niistä mausteita leikkuulaudalle. Ajattelin käännellä niitä broiskuja siinä...ei toiminut. Ensimmiäinen broileri jota siinä kääntelin, vei ne kaikki mausteet :/ Koitin sitten keksiä paremman idean ja sen keksinkin. Niissä kokkiohjelmissahan tehdään niin että löydään lihat riviin ja sitten niillä myllyillä rouhitaan niiden pihvien päälle mausteet. Kokeilin tätä keinoa ja se oli paljon parempi. Vähän kyllä jännitti kääntää ene broiskut kun ajattelin että ne mausteet sitten tippuu pois niiden päältä, mutta ei ne mihinkään tippuneet, kun se broiskun pinta oli kuitenkin aika kostea.
Seuraavaksi oli aika kaivaa esiin paistinpannu...ja se tietenkin oli tiskikoneessa likasena :| Ja niin oli myös meidän toinenkin pannumme, joten ei muuta kun käsintiskaushommiin.
Sitten levy kutoselle ja öljyt pannuun. Jäin vielä ihailemaan niitä broiskuja kunnes hetken kuluttua huomasin, että pannu savuttaa aika pahasti. Mieleeni tuli kauhukuva siitä, että kohta se öljy leimahtaa tuleen, joten nappasin sen pian pois levyltä ja sammutin levyn. Kun sauhuaminen loppui, laitoin pannun takaisin levylle ja levyn päälle. Heitin pannuun ne broiskut ja käänsin. Ihmettelin, kun ohjeessa luki että RUSKISTA, mutta ei ne kyllä mitään ruskistuneet vaa muuttuivat vain valkoisiksi. Kun niitä siinä sitten käääntelin noin 5min, niin niihin alkoi tulla hentoa ruskistumista. Näinollen totesin niiden olevan valmiit.
Kippasin broilerit keitoksen joukkoon ja sen jälkeen pääsin taas palstailemaan. Sain samalla ihan kuningasidean. Mulla oli kaapissa siitä lappisopasta jäänyttä kermaa ja kysyin jotta voiko sen tuohon ruokaan lisätä ja kuulemma voi. Sitä pohdittiin sitten vielä erikseen, että laitanko sen heti vai vasta ihan lopuksi ja päädyin laittaman sen lopuksi. Ihmettelin kovasti, että miten se broiskusörsseli voi kiehua niin pirun lujaa vaikka ohjeessa luki että ANNA KIEHUA HILJALLEEN ja levynkin olin laittanut nelosesta kolmoselle...syy selvisi, kun menin keitosta hämmentämään. Olinkin napsaissut levyn nelosesta vitoselle, enkä kolmoselle
Pienensin sitä lämpöä tällä kertaa ihan oikeasti kolmoselle jotta sain kiehumisen rauhoittumaan.
Jatkoin palstailua ja sain myös vinkin siitä, ettei noiden mun broiskujen kestä kypsyä yhtä kauan, kuin niiden koipireisien, eli ei kannata sitä 50 min pitää. Sain ohjeistukseksi kypsytellä pataa 30 min. Eli nyt tulikin sitten hoppu, jotta saisin riisit valmiiksi samaan aikaan, kuin itse sen bropilerisörsselin. Ei muuta, kuin kattila liedelle, liesi kutoselle ja vettä perään. Kun vesi kiehui, lisäsin riisit. Hämmensin muutaman kerran kiehumisen aikana, laskin lämmön neloselle ja parinkymmenen minuutin kuluttua riisit olivat ONNISTUNEESTI valmiit.
Samoihin aikoihin oli myös sörsseli valmis. Kaivoin sieltä laakerinlehdet pois...hetken se vei, kun niitä metsästin, mutta lopulta onnistuin. Tässä kohtaa tajusin, että en ollut suolannut riisejä ohjeen mukaan, mutta myöhästä se taisi nyt olla. Samalla tjusin myös, että olin unohtanut siitä sörsselistä sen kerman! Äkkiä siis levy päälle, kerma sörsseliin ja muutaman minuutin odotus että se kermakin lämpenee.
Seuraavaksi oli sitten aika ottaa sapuskaa lautaselle ja maistaa sitä. Ensimmäisessä haarukallisessa ne pahanhajuiset mausteet ja tomaattioyree maistuivat todella vahvana, mutta kun muutaman haarukallisen olin lapannut naamaan, niin maku pehmeni. Totesin sapuskan olevan ihan syötävää.
Porkkanat olivat ehkä hieman al dente, kuten pastasta sanotaan, mutta ei häiritsevästi.
Tämä ei välttämättä kuulu suosikkiruokiini, mutta kyllä tätä voin toistekin tehdä, jos vaan muu perhe tästä tykkää