Sydän ja verisuonitaudit
Ravinnolla on todettu olevan muiden tekijöiden ohella osuutta sydän- ja verisuonitautien synnyssä.
Ravinnon suuren rasvamäärän ja erityisesti tyydyttyneitä rasvahappoja sisältävän eli pääasiassa eläinkunnasta peräisin olevan rasvan on todettu nostavan veren kolesterolipitoisuutta.
Veren toiseen rasvaosaan, triglyserideihin, vaikuttaa suuri sokerin määrä.
Tyydyttymättömiä rasvahappoja sisältävillä, kasvikunnasta peräisin olevilla öljymäisillä rasvoilla on todettu olevan verisuonten rasvoittumista ehkäisevä vaikutus. Sydän- ja verisuonitauteja ehkäisevä ruokavalio tulisi koostaa siten, että eläinkunnasta peräisin olevien rasvojen saanti olisi mahdollisimman vähäinen. Tällöin on maidosta, maitovalmisteista, lihasta ja lihavalmisteista valittava vähärasvaisia vaihtoehtoja. Lihasta voi poistaa näkyvän rasvan ruoanvalmistuksen yhteydessä. Sen sijaan ruokavaliossa tulisi suosia monityydyttymättömiä rasvahappoja sisältäviä ruoka-aineita, kuten kalaa, kanaa, öljyjä ja pehmeitä jääkaappi-margariineja. Mitä pehmeämpi margariini on, sitä enemmän se sisältää tyydyttymättömiä rasvahappoja.
Ruokavalion tulisi sisältää myös runsaasti kuitupitoisia vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja täysjyväviljaa, koska niillä on todettu olevan kolesterolia alentavia vaikutuksia. Kasvikset ovat suositeltavia myös vähän energiaa tuottavina, koska painon pitäminen normaalina on tärkeää sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä ja hoidossa.
Sokerin käyttöön tulee luonnollisesti kiinnittää huomiota, sillä se tuottaa pelkkää energiaa ja vaikuttaa myös veren triglyserideihin.
Ruoanvalmistuksessa tulisi suosia keittämistä, grillausta ja uunissa kypsentämistä. Näillä ruoanvalmistusmenetelmillä vältetään rasvan tarpeeton lisäys.
Suolan käytön ja verenpainetaudin välillä on todettu selvä yhteys. Erityisesti niillä, joilla on alttiutta sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, voi runsas suolan käyttö kohottaa verenpainetta. Suolan käyttöön on siis syytä kiinnittää erityistä huomiota.
Ruokavalio on vain osa sydän- ja verisuonitautien hoitoa ja ehkäisyä. Säännöllisten liikunnan ja terveellisten elintapojen merkitys on myös suuri.