3kk ikäinen vauva yökylään mummolaan

  • Viestiketjun aloittaja vierastelija
  • Ensimmäinen viesti
nauku
Alkuperäinen kirjoittaja suhmura-81:
Eipä ne lapset siitä kärsi jos ovat yötä silloin tällöin mummilassa vai ? Enemmän näköjään äidit ottavat asiasta stressiä.
No ton ikäiset kyllä kärsii, ainakin meidän lapset koska ovat olleet rintaruokinnalla...olis voinut olla hiljaisempaa saada mummin rinnoista mitään...
 
Kippuravarvas
Alkuperäinen kirjoittaja vieras:
joo ihan hirveesti kärsii! päästä lapsi ekaa kertaa yöksi kun on 15v kouluunki pitäis mennä mukaan ettei lapsi kärsi eroahdistuksesta!!!
Ihan sama asia vissiin 3kk ja koululainen...melkein :xmas:
 
Milja
Meillä oli isommat 6 viikkosena eka kertaa yökylässä. Ja aika säännöllisesti sitten kerran kuukaudessa. Isompia taraumoja ei vielä 15-vuotiaana näy... Niitä odotellessa.

Iltatähti taisi olla 5kk kun oli ensimmäistä kertaa tarve yökylälle. Aika harvakseltaan on ollut yökylässä, mutta on jo 1- vuotiaana ollut kaksikin yötä putkeen.

Ja itse olen ottanut serkkuni 4 kk ikäisen meille yökylään ja loistavasti meni.
 
Keittiönoita
Alkuperäinen kirjoittaja nauku:
No ton ikäiset kyllä kärsii, ainakin meidän lapset koska ovat olleet rintaruokinnalla...olis voinut olla hiljaisempaa saada mummin rinnoista mitään...
Teidän ehkä, mutta ei silti kaikki :) Mun likka sai pullosta maitoa jo alle 2 viikon iässä. Siihen maailman aikaan ei vanhemmat saaneet jäädä lapsen luokse sairaalaan yöksi, joten yöllä hoitsut sitten antoivat pullosta maitoa. Ja pullosta sai silloinkin, kun oli mummolassa yötä.

 
...
En ole raaskinu. Toisaalta ei ole ollu tarvettakaan kun ei ole ollu sellasia menoja ja toisaalta en luota mummoon niin paljon että lapsen sinne jättäisin yöksi hoitoon, päivällä ehkä menee pari tuntia jos mummo on skarpilla päällä.

Mutta meillä tämä onkin lähinnä kiinni mummosta. Jos olisi kunnollinen mummo niin voisin ehkä jättää. Kummille kyllä voisin viedä hoitoon yön ylikin.
 
vieras
Mua aina naurattaa näissä ketjuissa se, että monen mielestä on ihan ok laittaa pienikin vauva yökylään ja mahdollisesti jopa ihan viikoksi. Ja perään kommentoidaan, että "hengissä se on" jne jne. Mutta varrotkaas, jos 1v pitäisi laittaa hoitoon niin johan se traumatisoituu. Jostain syystä se, että äiti on "viihteellä" ja lapsi hoidossa = ei traumoja, mutta jos äiti on töissä = pilalla koko loppuelämä.

Ja vastauksena ap:n kysymykseen niin en todellakaan raaskisi!!! Kuopus on reilu 1v eikä ole ollut minusta erossa kuin kerralla 45min ja niitäkin kertoja taitaa olla ehkä viisi.... jos sitäkään. Ja nekin kerrat on ollut isänsä kanssa.

Ja mitä tulee siihen kaikkien hokemaan TUTTUUN mummoon niin mitä sen väliä, vaikka vanhemmat tuntisi miten hyvin sen mummon kun sille vauvalle se nyt tosissaan on vielä vieras väkisinkin. Harvalla taitaa mummo päivittäin olla hoitamassa vauvaa ja siltikin vauva oikein todella vielä luulee olevansa yhtä sen äidin kanssa. 3kk ei siis vielä tiedä olevansa erillinen olento äitinsä kanssa ja vaikka se nyt ei päälisin puolin näytäkään välttämättä sekoavan erosta niin itse en moista stressiä vauvalleni aiheuttaisi turhanpäiten. Ja tähän lisätään, että aina joskus on tapauksia, että äiti JOUTUU sairaalaan vaikkapa tms. ja ne on asia erikseen.
 
Juu, olisin imettänyt jos sitä maitoo olisi tullut ja poika olisi suostunut imemään. Pumppasin kyllä ekat 3 viikkoa käsikrampissa ja saaliina oli olematon määrä maitoa. Toivottavasti pystyisin tän seuraavan vauvan syntyessä imettämään.
 
ammattilainen...
http://kaksplus.fi/vastaanotto/vauvan-hoitoon-jattaminen

Vauva on biologisesti virittäytynyt luomaan alusta lähtien kiinteän suhteen häntä ensisijaisesti hoivaavaan vanhempaan, tässä tapauksessa ilmeisesti äitiin. Ensimmäinen puoli vuotta on tärkeää aikaa turvallisen perusmallin rakentamisen kannalta. Tällöin vauva oppii luottamaan siihen, että saa apua, kun sitä tarvitsee. Äidistä on tullut 5-6 kuukauden ikään mennessä vauvan mielessä korvaamaton, ja jopa pienetkin erot, kuten äidin katoaminen vessan oven taakse, voivat saada vauvan hälytyskellot soimaan. Isän merkitys kasvaa päivä päivältä, mutta ei edes työssäkäyvä isä, saati sitten harvemmin tapaava (myöhemmin varmasti rakas) mummo, pysty vauvan kokemusmaailmassa korvaamaan äitiä tässä ikävaiheessa pidempiä aikoja.
Vauva on vahvasti läsnä nykyhetkessä. "Menneisyys" (aiemmat kokemukset) rakentuu hiljalleen vauvan muistiksi, oletuksiksi siitä, millainen maailma on. Vauva ei kykene kuvittelemaan muuta kuin aiemmin kokemansa. Vauvaa ei kuvaannollisesti "ole olemassa yksin". Vauva on olemassa vain äidin kanssa jaetun kautta. Äiti on vauvan muisti ja kokemuksien välittäjä. Vauvan aivot pystyvät käsittelemään kiihtymystä hyvin rajallisesti. Jotta vauva selviäisi kiihtymystilojen yli, hän tarvitsee tuttua äitiä: tuoksua, ääntä, syliä, kaikkea mikä on vauvalle tuttua ja turvallista.
Kokemukset, jotka ovat liian intensiivisiä vauvan kestettäväksi, johtavat hetkelliseen olemassaolon jatkuvuuden katkeamiseen (tyhjyyden tunne, ahdistus, paniikki, putoamisen tunne). Tällaiset kokemukset voivat jäädä vauvan kehon mieleen traumamuistoiksi ja voivat johtaa välttämiskäyttäytymiseen, jonka avulla vauva pyrkii (ei tietoisesti) selviämään sietämättömien kokemuksien kanssa. Tällaista käyttäytymistä voi olla esimerkiksi lohdutuksen tarpeen tukahduttaminen tai sylistä kieltäytyminen.
Arjessa vauva joutuu kohtaamaan miltei päivittäin hänelle sietämättömiä kiihtymystiloja (vaikkapa istuminen auton turvaistuimessa nälän yllättäessä). Olennaista onkin, että vauva saa toistuvasti kokemuksia siitä, että yhteys vanhempaan palautuu uudelleen ja mieli rauhoittuu vanhemman avulla. Nämä arkiset kokemukset eivät ole traumaattisia, toisin kuin mitä pidemmät erot vanhemmasta saattavat olla. Joskus toki elämässä sattuu asioita (sairaalareissu, äidin vakava uupuminen), jolloin vanhempi joutuu jättämään imeväisikäisen vauvan pidemmäksi ajaksi hoitoon. Ideaalitapauksissa hoitajana toimii silloin toinen vanhempi, joka on vauvalle päivittäisestä arjesta tuttu.
Vielä matkaanne ajatellen, jo maiseman vaihdos, vaikkakin yhdessä vauvan kanssa, voi tuntua virkistävältä vastapainolta arjen rutiineille. Onnea ja jaksamista vauvan hoitoon ja parisuhteeseen!
 
vieras
Tiesithän, että tasan 3 kk ikäisillä on suurin riski kuolla kätkytkuolemaan? Äiti on luonnostaan herkistynyt öisin nukkuessaan myös vauvan hengityskatkoksiin ja äiti saattaa liikahtaa vaistomaisesti, joka aktivoi vauvan hengittämään. Vauvan paikka on öisin äidin vieressä. Jos vauva puklaa ja meinaa tukehtua oksennukseen, äiti on niin herkistynyt, että herää heti myös siihen. Synnytys ja hormonit herkistävät äidin uskomattomalla tavalla.

Ei mummos ole mihinkään herkistynyt. Ja varmaan nukkuis vauva ihan yksin?

Vastaus: mä en ikinä uskaltais antaa noin pientä kellekkään!! Haluan itse nukkua vauvani vieressä.
 
vieras
Eroahdistuksen kesto on yksilöllistä. Se saattaa kestää puolen vuoden iästä kahden vuoden ikään, ja yleensä se ajoittuu 7-9 kk iästä puolitoistavuotiaaksi, kertoo vauvaperhetyöntekijä, perheterapeutti Miika Tervo.

Pienet vauvat on biologisesti koodattu niin, että yksin jääminen ei ole suotuisaa. Siksi vauvat reagoivat siihen itkulla kutsuakseen hoitajansa takaisin.

7-9 kk iässä lapsi alkaa oivaltaa, että hän on oma erillinen yksilö ja että hänellä on oma kokemusmaailmansa ja äidillä tai isällä omansa. Lapsi alkaa vaatia ymmärrystäomalle kokemukselleen, eli pelkkä hoiva ei enää riitä. Läheinen hoitaja ymmärtää lapsen sisäistä kokemusta paremmin kuin vieras, ja lapsi tietää tämän. Lapsi saattaa protestoida rajusti erotilanteissa, eikä hän enää suostu vieraaseen hoitajaan. Silloin puhutaan eroahdistuksesta.

Miten sen tunnistaa?
Ehkä selvin merkki eroahdistustilanteesta on lapsen protestointi vanhemman kadotessa näkyvistä. Ensin protestointi voi olla vihamielestä, kovaäänistä itkua. Jos se ei auta, suuttumusta seuraa suruvaihe. Silloin lapsi saattaa nyyhkyttää yksinään eikä suostu ottamaan lohdutusta vieraalta. Hän ei myöskään halua syödä eikä nuku hyvin. Oireet ovat yksilöllisiä, mutta yhteinen tekijä on, että lopulta lapsi alistuu ja vetäytyy itseensä.
Jos erokokemus pitkittyy, lapsi saattaa kytkeä kiintymyskytkennän pois päältä: hän ei reagoi vanhemman tuloon eikä ota katsekontaktia. Lapsi on silloin kehittänyt suojamekanismin, jonka avulla hänen on helpompi selvitä ahdistuksesta. Usein tällainen "kiltteys" ja rauhallisuus tulkitaan aikuisen taholta positiiviseksi, koska lapsi on hoitajalleen helpompi. Lapsen sisäinen kokemus saattaa kuitenkin vastata suurta stressitilaa, ja erokokemuksen toistuessa ja pitkittyessä, lapsi saattaa masentua.

Lapsi saattaa olla myös tavallista itkuisempi ja ärtyisämpi päivisin ja yöt voivat muuttua levottomiksi, kun lapsi käsittelee päivällä kokemiaan asioita unissaan. Koska hän ei vielä pysty sanallisesti purkamaan kokemuksiaan, hän saattaa kokea unet erityisen voimakkaasti.
Vierastaminen on yleensä olennainen osa eroahdistusta. Vierastaminen on tärkeä kehityksellinen vaihe. Se, miten lapsen vierastamiseen suhtaudutaan, vaikuttaa siihen, miten kehitys etenee. On tärkeää, että lapsi saa ilmaista tunteensa ja että siihen vastataan. Lapsen pitää saada tuntea, että häntä ymmärretään ja lohdutetaan.

Aina ei ole mahdollista hoitaa tilannetta lapsentahtisesti. Joskus vanhempien on palattava töihin ja jätettävä lapsi hoitoon kesken pahimman eroahdistusajan. - Silloin on tärkeää, että vanhempi suhtautuu luottavaisesti hoitajaan ja hoitopaikkaan. Jos vanhempi on epävarma, pelokas tai vihainen, lapsi aistii sen ja silloin hänen on vaikeampi luottaa vieraaseen hoitajaan. Lapset ovat erilaisia siinä, miten he suhtautuvat uusiin asioihin. Vanhemman kyky lukea lapsensa viestejä on erityisen tärkeää, jotta lapsi voi "analysoida" kokemuksensa ja antaa sille riittävän merkityksen ja tulkinnan. Koska kiintymysjärjestelmä on kehittynyt lasta hoitavan ihmisen kanssa, vieraan syli ei lohduta niin hyvin kuin tutun.

Lasta ei voi eikä pidäkään loputtomasti suojella ahdistukselta ja pettymyksiltä, mutta eroahdistusta voi kuitenkin helpottaa. Esimerkiksi erohetkiä ei kannata tahallaan pitkittää. Yksittäinen eroahdistustilanne voi kestää 10 sekuntia tai koko päivän.

Nyrkkisääntönä voisi olla, että lapsen ikävuodet kertovat, kuinka monta vuorokautta hän voi olla erossa vanhemmistaan. Tilanteet kuitenkin vaihtelevat, ja mitä tutummat ja lapselle turvallisemmat hoitajat, sitä helpompi lapsen on sopeutua eroon.

Jääkö vauvalle traumoja? Vauvalle voi jäädä traumoja, mutta tähän on erittäin vaikea vastata mitään kovin yksiselitteistä. 10 kk vanha on aivan eri tilanteessa kehityksessään kuin puolitoistavuotias mennessään päivähoitoon. Jos päiväkodissa ei ole mahdolista saada yhtä pysyvää hoitajaa. jonka syliin voi hakeutua aina kun pelottaa, lapsen sisäinen järkytys voi olla suurikin.

Miten sitten me 1970-luvulla syntyneet olemme selvinneet - meidäthän vieroitettiin rinnasta parikuisina ja vietiin saman tien päiväkotiin? - Voin vain spekuloida, miten 1970-luvun sosiaalipoliittisten linjausten seuraukset vaikuttivat varhaiseen vuorovaikutukseen ja sitä kautta lasten kehitykseen. Periaatteessa voisi ajatella, että vauvat joutuivat itsenäistymään liian aikaisin ja sellainen voi aiheuttaa ongelmia tunteiden ilmaisussa. On myös spekulaatioita ahdistushäiriöiden, syömishäiriöiden, päihdeongelmien, väkivaltaisuuden ja erilaisten riippuvuuksien yhteydestä varhaisiin kokemuksiin, Tervo toteaa.
Onneksi Tervo näkee valoa tunnelin päässä: vaikka elämän ensimmäiset vuodet ovat hyvin merkittäviä perusturvallisuutemme ja itsetuntemuksemme kannalta, elämässä on kuitenkin monia korjaavien kokemusten paikkoja tai kriisitilanteita, jolloin kehityksen suunta saattaa muuttua. Esimerkiksi murrosikää kuvataan usein termillä "toinen mahdollisuus".

Turvallisessa kiintymyssuhteessa on normaalia, että lapsi reagoi erotilanteisiin näkyvästi, eli hän uskaltaa protestoida. Toisin sanoen, jos lapsesi uskaltaa meuhkata sinulle, teillä on mitä luultavimmin hyvä suhde.

Näin helpotat eroahdistusta:
Eroahdistusta tuskin voi poistaa, mutta on ratkaisevaa, miten vanhempi toimii ja suhtautuu siihen.

Ennakoi. Vauvojen ja pienten lasten mielenterveyden kannalta keskeinen tekijä on arkipäivän ennustettavuus. Jo vastasyntyneelle pitää kertoa, mitä tapahtuu seuraavaksi.

Tee pehmeä lasku päiväkotiin. Jätä lapsi aluksi vain lyhyeksi aikaa hoitoon, jolloin lapsi oppii, että tulet takaisin.

Kerro lapsen kuullen hoitajalle lapsesta ja siitä kuinka lasta hoidetaan. On hyvä varata riittävästi aikaa lämmittelyyn uuden hoitajan kanssa, ennen kuin vanhempi lähtee pois.

Omat tavarat, lelut, tutulta tuoksuva rätti tai valokuva vanhemmasta auttavat lasta muistamaan vanhempansa ja tuovat helpotusta ahdistukseen.
Pyydä hoitajaa kertomaan lapselle vanhemmasta ja siitä missä vanhempi on

Lapsella on hyvä olla vain yksi omahoitaja, jolloin lapsi tietää, kuka on hänen turvansa

Sanoita lapsen tunnetta eli kerro lapselle, että hän tuli vihaiseksi tai surulliseksi. Lisää vielä, että enää ei ole mitään hätää. Lapsen reaktiota ei saa mitätöidä, eikä ole hyödyllistä yrittää sivuuttaa sitä esim. kiinnittämällä huomio johonkin toiseen asiaan.

Älä venytä eroa lapsesta, jos ei ole pakko.
 
vieras
Hui mitä tekstiä!
Mun lapset on varmaan saanu kamalat traumat ku on ollu 2kk ikäisenä ekan kerran mummolla yökylässä. Ja oon silloin viel imettäny, eli joutunu viel lipittämään jotain outoa tuttipulloa! Mut nyt ku vanhin on jo 12v, niin en kyl huomaa et oisin aiheuttanu jotain traumaattisia kokemuksia hänelle=/.
 
Äityli kolmelle
Alkuperäinen kirjoittaja suhmura-81:
Ja meillä mummi kävi lähes joka päivä vauvaa katsomassa, et eipä kauheen vieras voinut olla.
Näin meilläkin, lähes päivittäin. Ja pumpattua rintamaitoa on vauvoilleni syöttänyt pullosta.
 
vieras
Alkuperäinen kirjoittaja voivoi:
Alkuperäinen kirjoittaja suhmura-81:
Meillä oli jo 3 viikkosena. Poika oli vaan nukkunut ja syönyt.
onhan se juu helpoo silloin jollei imetä =)
meilläkin oli kolme viikkoisena ekan kerran ja KYLLÄ imtein. Mitään muuta kuin rintamaitoa ei tyttö saanut, kovasti vaan pumppasin varastoon. Kyllä oli ihna imettää ja silti pääsi välillä itse huilaamaan kun tyttö joi myös pullosta. Se on ihan vaan siitä kiinni miten laspen hoidon haluaa itse hoitaa.
 

Yhteistyössä