nyt veikkaan, että suomalainen ruoka kallistuu hurjasti ja loppuu lopulta kokonaan

vierailija
Tosiaan näin on, mutta kuinka suurella prosentilla Suomen kansalaisista tuo toteutuu.
Meillä järjestelmä ollut käytössä jo 10 vuotta ja toimii hyvin. On sisäwct mutta ulkohyyskä rakennettiin ja on käytössä varsinkin kevät-kesä ja syksyllä. Biojäte päätyy "pikkuystäville" eli mikrobeille käsittelyyn ja lopuksi peltoon tai kasvihuoneeseen.
Puhdas puutuhka on hyvä kalkinlähde peltoon ja marjapesaille.
Ekologinen elämäntapa vaatii vähän viitseliäisyyttä ja mielenkiintoa mutta on palkitsevaa. Jännityksellä odotan kevättä ja sitä kuinka maa-artisokan istutus onnistui.
 
Meillä järjestelmä ollut käytössä jo 10 vuotta ja toimii hyvin. On sisäwct mutta ulkohyyskä rakennettiin ja on käytössä varsinkin kevät-kesä ja syksyllä. Biojäte päätyy "pikkuystäville" eli mikrobeille käsittelyyn ja lopuksi peltoon tai kasvihuoneeseen.
Puhdas puutuhka on hyvä kalkinlähde peltoon ja marjapesaille.
Ekologinen elämäntapa vaatii vähän viitseliäisyyttä ja mielenkiintoa mutta on palkitsevaa. Jännityksellä odotan kevättä ja sitä kuinka maa-artisokan istutus onnistui.
Kyllähän maa-artisokan istutus varmasti onnistui. Sitä nyt ei saa kuolemaan millään atomipommia tehottomammalla.
 
Ihminen viljeli silloin lähes kaiken itse. ihmisiä oli vähemmän. Taudit, nälkä ja sodat pitivät ihmiskunnan kasvua kurissa 1800- luvulle asti.
Vasta tämä toisen maailmansodan jälkeinen kaupungistuminen pakotti repimään maasta enemmän irti, mitä se noin luonnostaan olisi kasvanut.

Aika ihmeellistä sekin, että nykyään panostetaan mahdollisimman suureen satoon ja samaan aikaan ruokahävikn määrä senkun kasvaa.
 
  • Tykkää
Reactions: diogenes 57
vierailija
Kahvipaketin hintakin noussut jo 5 euroon. Siis nämä tavalliset Kultakatriinat ym. Kahvi oli ainoita syötäviä/juotavia, joiden hinta pysynyt edes jotenkin entisellään, mutta nyt jopa se kallistui prosentuaalisesti hurjasti.
Puan kannattaa maalta ostaa vanha maatalo ja kasvattaa itse ruokansa.
 
vierailija
Kahvipaketin hintakin noussut jo 5 euroon. Siis nämä tavalliset Kultakatriinat ym. Kahvi oli ainoita syötäviä/juotavia, joiden hinta pysynyt edes jotenkin entisellään, mutta nyt jopa se kallistui prosentuaalisesti hurjasti.
Puan kannattaa maalta ostaa vanha maatalo ja kasvattaa itse ruokansa.
Kahvi onkin hyvä esimerkki kotimaisesta ruuasta.
 
  • Tykkää
Reactions: -roosaruusa-
Hei mitä te teette nille? Nostatte syksyllä vai jätätte sijoilleen? Ku mä kyllä onnistuin tappamaan omani joskus kauan sitten. *huokaus*
Nostan ne syksyllä. Viimeksi kun jätin maa- artisokat maahan talven yli, ne oli aika näivettyneen näköisiä keväällä... Nyt jätin maahan vään juurakkoa ja pieniä paloja kasvista, jos se vaikka alkaisi taas keväällä kasvaa.
 
  • Tykkää
Reactions: -roosaruusa-
Nostan ne syksyllä. Viimeksi kun jätin maa- artisokat maahan talven yli, ne oli aika näivettyneen näköisiä keväällä... Nyt jätin maahan vään juurakkoa ja pieniä paloja kasvista, jos se vaikka alkaisi taas keväällä kasvaa.

Kiitos. Yritänpä ensi keväällä uudelleen.

Mä nostin silloin ne pääosin ylös, maahan jääneet todella kituiat seuraavana vuonna ja joku vesirotta söi kaiken kellarista joten... Vika ei ollutkaan mun tarhurintaidoissani vaan ahneessa jyrsijässä!
 
  • Tykkää
Reactions: AivanSama
Hei mitä te teette nille? Nostatte syksyllä vai jätätte sijoilleen? Ku mä kyllä onnistuin tappamaan omani joskus kauan sitten. *huokaus*
Meille tuli kyseinen kasvi emännän tarhurikouluaikana, kanta on lähtöisin jostakin Lohjan seudulta.
Ensimmäiset kolme vuosikymmentä se sai olla, ettei sille tehty mitään, sitten kun siitä tuli myyntiartikkeli, sitä istutettiin peltoon.
Viljely on hyvin yksinkertaista. Keväällä ajan artisokkamaahan penkit perunakoneella, jolloin talvehtineet mukulat asettuvat suurinpiirtein riveihin.
Kukinnan jälkeen aloitan sitten noston.
Koska kaikkea ei nosteta, pienet mukulat jätän maahan, sinne jää aina siemen seuraavaksi vuodeksi.
Vasta kolmantena vuonna palaan uudelleen jo nostetulle riville, että kasvusto ehtii vahvistua.
Tämä ei kelpaa edes myyrille kuin hätätilassa, joten säilyminen on varminta maassa.
 
  • Tykkää
Reactions: -roosaruusa-
Jos on biokompostori ja jatkokomposti+ulkohyyskä sekä puulämmiteiset uunit, joista tuhka niin lannoitteet tulee kuin itsestään.
no kuinkas ison alan arvelit lannoittaa tuolla. tämä asiahan kolahtaa enemmän nyt pelkän viljankasvattajan niskaan, kuin esim. sellaisen, jolla on siihen karjaa lisäksi. koska paskaa syntyy tooosi paljon
 
no kuinkas ison alan arvelit lannoittaa tuolla. tämä asiahan kolahtaa enemmän nyt pelkän viljankasvattajan niskaan, kuin esim. sellaisen, jolla on siihen karjaa lisäksi. koska paskaa syntyy tooosi paljon

Pitää kentis ryhtyä toimimaan kuten luomuviljelijä. Viljelykierto ja typensitojakasveja.

Tietenkään siten ei tuoteta yhtä edulisesti mutta eipä vehnäjauopussi nykyäänkään luomuna hirmusti maksa. Sillä rahalla, mikä nyt menee hävikkinä roskikseen, ostaisi yksi jos toinenkin pelkkää luomua ja silti taitaisi jäädä rahapussiin kokonaisuudessa ekstraa.
 
Pitää kentis ryhtyä toimimaan kuten luomuviljelijä. Viljelykierto ja typensitojakasveja.

Tietenkään siten ei tuoteta yhtä edulisesti mutta eipä vehnäjauopussi nykyäänkään luomuna hirmusti maksa. Sillä rahalla, mikä nyt menee hävikkinä roskikseen, ostaisi yksi jos toinenkin pelkkää luomua ja silti taitaisi jäädä rahapussiin kokonaisuudessa ekstraa.
naapuri lopetti juuri, kun ei sillä luomulla saanut edes omalle karjalle tarpeeksi ruokaa. ehkä tämä toimii jollain tavalla pelkille viljanviljeliöille, kun siitähän saa myydessä paremman hinnan ja sitten tuetkin on isommat
 

Yhteistyössä