Jostakin se lähti. Ei se lähtenyt siitä, että porvarit ja oikeistolaiset alkoivat vaan ykskaks äänestää Deutche Arpeiterparteita tai kansallissosialistisita puoluetta. Yhtä hyvin voisimme väittää, että Stalin oli äärioikeistolainen kansalliskommunisti ja että hänta kannatti neuvostoäärioikeisto.
Meille on valmiiksi lanseerattu käsitteet "äärioikeisto" ja "äärivasemmisto", jota mielikuvaa halutaan ylläpitää kuin se selittäisi jotakin. Mm. perussuomalaiset ryhmitellään mielellään äärioikeistomarginaaliin, niinkuin se selittäisi jotakin ilmiöstä "perussuomalaiset" tai tuottaisi jotakin käsitystä ao. puolueen demokratiavastaisista vaikuttamishaluista. En kuulu peruslaiskannattajiin, mutta mielestäni puolue on hyvä esimerkki Suomalaisen demokratian toimivuudesta.
Mielikuvilla on tarkoitus hämärryttää se, että totalitaaristen hirmuliikkeiden takana ovat olleet yleensä tavalliset ihmiset ja tavalliset kansanryhmät. Me!!! Ei siis mikään äärioikeisto, -vasemmisto, kapitalisti tms. Tavalliset kansalaiset ovat todella uskoneet sekasortoisessa tilanteessa sellaiseen johtamistapaan, joka on avannut tien totalitarismille. Syyllisiä ovat siis yhtäältä ne, jotka ovat tämänkaltaisia johtamismalleja ajautuneet kannattamaan, ja toisaalta myös ne, jotka ovat myötävaikuttaneet sellaisen yhteiskunnallisen tilanteen syntymiseen, jossa demokraattisen johtamistavan sijasta totalitaarinen johtamistapa tuntuu useiden kansalaisten mielestä paremmalta.
Kun demokraattinen päätöksenteko ei toimi eikä riitelyn sijasta välttämättömiä ja hyödyllisiä päätöksiä synny, syntyy aina tilaa ja kannatusta totalitaarisuudelle ja sitten diktatuurivallan väärinkäytöksille. "Tulis diktaattori ja päättäis, mitä tehdään". Eikä siinä ole kysymys oikeistolaisuudesta, vasemmistolaisuudesta eikä keskustalaisuudestakaan.
Uskon täysin teoriaan, että I maailmansodan kohtuuttomat rauhanehdot olivat myötävaikuttamassa totalitaaristen voimien menestykseen Saksassa. Rauhanehdoissa Saksa nujerrettiin sotilaallisesti mutta myös taloudellisesti totaalisti. Aikaisemmat auktoriteettinsä menettäneenä ja demokraattisen päätös- ja toimintakyvyn saamattomuuden vuoksi syntyi tilaus totalitaariselle johtajuudelle, joka tuotti tulosta ja hurmasi laajat!!! kansanosat. Totalitaarisen Hitlerin kanssa valtaan pyrki saksassa totalitaarinen kommunismi.