se oli Leena Palosaari, jonka haastattelun kuulin kauan sitten
SORI
"Yhteishyvässä 3/2002 Leena Palosaari kirjoittaa magnesiumista:
"magnesiumin puute voi olla edessä, jos jatkuvasti syö pitkälle jalostettua länsimaista ruokaa, laihduttaa, käyttää
nestettä poistavia lääkkeitä tai alkoholia
runsaasti tai potee
jotain suolistokanavan sairautta. Myös imettävät äidit ja raskaana olevat ovat vaarassa jäädä liian vähälle magnesiumille."
"Elimistössämme on magnesiumia 25 grammaa. Yli puolet piilee luustossamme, loput veri- ja lihassoluissa, sydämessä, selkäytimessä, aivoissa ja hermoissa sekä sisäelimissä.
Monipuolisesti syövä ihminen saa päivittäisen magnesiumannoksensa täysviljasta, pähkinöistä vihreistä vihanneksista lohikaloista ja hedelmistä"
..hmm, ei maininnut mantelia? Manteli ei ole pähkinää, mutta siinähän magnesiumia on myös paljon!
"Magnesium osallistuu noin 300 eri entsyymin tuottamiseen ja toimintaan, joten sen puute aiheuttaa monenlaisia oireita. Lievää huimausta, hermostuneisuutta ja keskittymiskyvyn puutetta sen enempää kuin migreeniäkään ei ole ensisilmäyksellä kovin helppo yhdistää liian vähäiseen magnesiumin saantiin. Paremmin tunnetaan magnesiumin puutteen aiheuttamat lihaskrampit. Niitä esiintyy tavallisimmin pohkeissa, mutta myös kasvo-, hartia- ja käsivarsilihakset saattavat kouristella.
Myös sydämen rytmihäiriöiden takana saattaa olla niukka magnesiumin saanti. Sydänlihaksen täystehoiseen toimintaan tarvitaan tasapaino magnesiumin, kalsiumin, natriumin ja kaliumin välillä. Meillä Suomessa tasapainoa horjuttaa natriumin runsaus, sillä ravintotottumuksien muuttumisesta huolimatta käytämme edelleen runsaasti suolaa. (Natriumia on myös
arominvahventeessa E621,
natriumglutamaatissa - mun oma kommentti)
Monen stressi ja masennus on helpottunut lisämagnesiumilla, sillä se vaikuttaa aivojen välittäjäaineisiin ja niistä erityisesti dopamiiniin."