---mut esimerkiksi glutamaateissa on vehnästä tehtyjä valmisteita - ei kiinnosta? Oli ihan pakko sanoa, kun et niitä linkkejä aukaise.
Sun miehellä ON vehnäallergia ja annapa nyt se sun näyttö hänelle, ettei sun silmät rasitu turhaan:
Raholan sanastosta kopsattu
"
Tämä aine, glutamiinihapon natriumsuola, tuntuu olevan monien keittokirjankääntäjien ja muiden ruoasta kirjoittavien kielellinen kompastuskivi. Aine on englanniksi sodium glutamate tai täydellisemmin monosodium glutamate, mutta harvat kääntäjät vaivautuvat katsomaan sanakirjasta, että englannin sodium on suomeksi natrium. Kun nimi useimmiten esiintyy lyhenteenä MSG, ovat kääntäjät vielä enemmän ymmällään.
Kerrotaan, että eräs saksalainen kemisti olisi keksinyt tämän vaaralliselta kuulostavan aineen jo 1800-luvulla. Hän ei kuitenkaan tiennyt sille mitään käyttöä, kun ei ilmeisesti tullut maistaneeksi keksintöään, ja aine unohtui. Japanilainen yhtiö
Ajinomoto alkoi vuonna 1908 valmistaa glutamaattia, jonka Tokion yliopiston tutkija
Kikunae Ikeda oli samana vuonna onnistunut eristämään merilevästä – Japanissahan on kautta aikojen käytetty kuivattua
Laminaria-sukuista
kombu-merilevää mausteena.
Nykyisin glutamaatti valmistetaan bakteerikäymisen avulla juurikassokerimelassista tai vehnägluteenista. Yhtiön nimi tarkoittaa suunnilleen
maun esanssia tai
tiivistettyä makua ja nimestä muodostui nopeasti glutamaatin yleisnimi, usein yhdysviivoin kirjoitettuna
Aji-no-moto. Samalla nimellä on Japanissa myös myyty hyvin tulista chilimaustetta. Japanilaiset, samoin kuin useimmat muutkin, käyttävät nykyisin nimitystä
umami, joka tarkoittaa "herkullinen" (katso lisätietoa alempaa). Tällä nimellä on glutamaatilla maustettuja ruokia markkinoitu suomalaisissakin ravintoloissa. Indonesialaisella maustehyllyllä glutamaatti on nimellä
ve-tsin tai
vetsin, kiinalaisittain
wei-ch'in. Kiinalaiset käyttävät myös nimeä, joka englantilaisittain kirjoitetaan
mei yen tai
mei jing. Tämäkin nimi tarkoittaa
tiivistettyä makua. Länsimaissa yleinen mausteen nimi on
Accent. Useimmat
arominvahventeet eli "aromisuolat" ovat suurimmaksi osaksi glutamaattia.
Glutamaatista tuli Japanille tärkeä vientiartikkeli, kun amerikkalaiset perheenemännät huomasivat sen mahdollisuudet ruoanlaitossa. Myös Kiinaan ja sieltä edelleen Vietnamiin aine levisi hyvää vauhtia. Mutta vuonna
1948 onnistuivat amerikkalaiset pääsemään selville japanilaisten valmistusmenetelmästä ja tuonti Japanista väheni."
Ei tarvi vinkua sitten kun sun miehen henki ei kulje.