Jonestownin yli 900 ihmisen joukkoitsemurhasta 30 vuotta - katso video
Kansan Temppeli -lahkon perustamasta Jonestownin ihannekaupungista Guyanan viidakoista löytyi 30 vuotta sitten 909 joko itsensä tappaneen tai murhatun ihmisen ruumiit. (KUVA: AP)
Julkaistu: 18.11.2008 12:33
Eteläamerikkalaisen Guyanan viidakoiden keskelle rakennettu Jonestownin yhteisö nousi maailman otsikoihin tasan kolmekymmentä vuotta sitten 900 ihmisen joukkoitsemurhasta.
Pastori Jim Jonesin perustaman Kansan Temppeli -uskonlahkon oli 909 jäsentä tappoivat itsensä tai tapettiin joko lääkkeillä tai syanidilla myrkytetyllä Flavor-Aid-mehutiivisteellä.
Jonestown on jäänyt historiaan suurimpana yhdysvaltalaisia koskeneena joukkoitsemurhana. Tosin monet murhenäytelmässä kuolleista eivät nauttineet tappavaa myrkkyseosta vapaaehtoisesti, vaan heidät joko huumattiin ensin tai pakotettiin juomaa myrkkymehua.
Taustalla helluntailaisten
ja sosialismin ihanteet
Jonesin 1950-luvulla Indianassa perustama Kansan temppeli -lahko oli sekoitus helluntailaisuutta ja sosialistisia ihanteita.
Indianassa vaikeuksiin joutunut uskonlahko muutti 1965 vapaamieliseen Kaliforniaan, jossa helluntailaisuudella höystettyä sosialismia saarnannut Jonesin lahko voimistui siten, että San Franciscoon vuonna 1975 päämajansa muuttanut Kansan Temppeli auttoi demokraattipoliitikko George Mosconen voittoon kaupungin pormestarinvaaleissa.
Palkkioksi saamastaan vaalituesta Moscone nimitti pastori Jonesin kaupungin asuntolautakunnan puheenjohtajaksi.
Kun sanfranciscolaiset sanomalehdet ryhtyivät tutkimaan Jonesin väitettyjä taloudellisia väärinkäytöksiä, Jones kehotti lahkonsa jäseniä muuttamaan kanssaan Etelä-Amerikan Guayanaan, josta lahko oli ostanut jo vuonna 1974 viidakoiden keskeltä satoja hehtaareja maata.
Luoteis-Guayanaan perustetun Jonestownin ihannekaupungin oli määrä olla Kansan Temppelin "Luvattu maa".
Jonestownin asukkaat tekivät pitkiä työpäiviä ihannekaupungin rakennus- ja peltotöissä, minkä jälkeen oli vuorossa kahdeksan tuntia sosialististen aatteiden opiskelua.
Uutisnälkänsä Jonestownin asukkaat saivat tyydyttää Radio Moskovan ja Radio Havannan uutisilla.
Uutistoimisto AP:n haastattelema Yulanda Williams oli 12-vuotias, kun Jones kutsui hänen vanhempansa Jonestowniin. Olot ihannekaupungissa olivat kuitenkin Williamseille kauhistus, ja he kokivat tulleensa petetyiksi.
Kun Yulandan lakimies-isä pyysi parin viikon oleskelun jälkeen lupaa päästä palaamaan Yhdysvaltoihin, Jones suostui pyyntöön, koska lakimiehestä oli enemmän käyttöä ulkopuolella.
- Päästämällä meidät lähtemään, Jones halusi todistaa, että liikkeen seuraajat saattoivat toimia täysin vapaasti, Yulanda Williams arvioi.
Pelastusyritys
päättyi tragediaan
Kun uutiset Jonestownin omituisesta elämästä saavuttivat kaupungista paenneiden mukana Yhdysvallat, kalifornialainen kongressiedustaja Leo Ryan päätti marraskuun puolivälissä matkustaa Jonestowniin avustajiensa, Yhdysvaltain Guyanan lähetystön, Guyanan tiedotusministeriön, useiden toimittajien ja Jonestowniin muuttaneiden lahkolaisten tilanteesta huolestuneiden sukulaisten kanssa.
Kun Ryanin 18-hengen seurue saapui Jonestowniin, jotku lahkolaisista ottivat lähestyivät Ryania ja kertoivat haluavansa päästä pois keskitysleiriä muistuttavasta "ihannekaupungista".
Kongressiedustaja Ryanin seurue joutui hankkimaan toisen lentokoneen Jonestownista poistuvia lahkolaisia varten.
Ennen kuin koneet pääsivät nousemaan ilmaan Jonestownin lähistöllä sijainneelta Port Kaitamin lentokentältä, pastori Jonesille uskolliset lahkolaiset surmasivat kongressiedustaja Ryanin ja useita tämän seurueen jäseniä.
Lentokenttämurhien jälkeen pastori Jones kokosi lahkolaiset yhteisön paviljonkiin ja ilmoitti, että imperialistisen salaliiton kohteeksi joutuneen lahkon täytyy tehdä joukkoitsemurha.
Paikalta paenneiden silminnäkijöiden mukaan Jonesin perustaman Punaisen prikaatin -jäsenet ruiskuttivat syanidimehua pienten vauvojen ja muiden itsemurhaan haluttomien suihin.
Lentokenttämurhissa ja Jonestownissa kuoli kaikkiaan 918 ihmistä. Pastori Jim Jones löytyi Jonestownista luodinreikä kallossaan.
Nykyään viidakon valtaamasta Jonestownin "ihannekaupungista" ei ole jäljellä kuin kaatunut öljysäiliö ja muutamia ruostuneita maatalousajoneuvojen raatoja.