vierailija
Tuo Torppa ja uskovaiset tutkijat ovat iso vitsi. Sen kykenee hyvin ymmärtämään. Ei se ihmiselo tietenkään ole alkanut tuosta vaan sormia napsauttamalla, vaan erittäin pitkän evoluutiokehityksen myötä apinoiden suvun tietystä haarasta. Muista laittaa lainausmerkit sinun "tieteellisille" julkaisuille.Annoin jo aiemmin yhden linkin tieteen ja uskonnon kohtaamisesta.
Jaksatko lukea? Kykenetkö ymmärtämään?
Jos sujuu hyvin, laitan tulemaan lisää tiedejulkaisuja.
Stephen Hawking: Jumalalla ei ole sijaa maailman synnyssä
Maailma on syntynyt ilman jumalan vaikutusta, sanoo maailman kuuluisin fyysikko, brittiläinen Stephen Hawking. Hän on kirjoittanut aiheesta kirjan, joka julkaistaan osissa sanomalehti The Timesissa.
Tiede
2.9.2010 klo 13:07päivitetty 2.9.2010 klo 14:54
Stephen Hawking luennoi Geneven yliopiston 450-vuotisjuhlassa syyskuussa 2009.Salvadore Di Nolfi / EPA
Jaa artikkeli Facebookissa2
Jaa artikkeli Twitterissä
Uusin fysiikan lakien tutkimus todistaa, että maailma on voinut ja sen on myös täytynyt syntyä tyhjästä. Ratkaiseva todiste tälle ilmiölle on painovoiman olemassaolo.
Hawking kertoo kirjoituksessaan, että fyysikot ovat erittäin lähellä saada valmiiksi teorian, joka kattaa koko maailmankaikkeuden fyysisen olemuksen.
Toistaiseksi vaikein osa kaikenselittävän teorian synnyttämisessä on yhdistää aineen pienimpien hiukkasten käyttäytymistä selittävä kvanttiteoria ja painovoimaa tutkiva Einsteinin suhteellisuusteoria. Hawkingin mukaan tavoitteeseen on pääsemässä ns. M-teoria.
Jo nyt voidaan kuitenkin nähdä, että alkuräjähdys on ollut johdonmukainen seuraamus fysiikan laeista.
Hawking on aiemmissa kirjoissaan antanut mahdollisuuden jumalan olemassaololle. Kirjassaan "Ajan lyhyt historia" hän kirjoitti, että "mikäli ihminen kykenee muodostamaan maailmankaikkeutta koostavan teorian, olisi se valtava voitto ihmisjärjelle, ymmärtäisimmehän silloin jumalan ajattelun".
Vuonna 1992 tapahtui kuitenkin asia, mikä sai Hawkingin tarkistamaan käsityksiään: löydettiin toisesta aurinkokunnasta ensimmäinen tähteä kiertävä planeetta. Tämä todisti Hawkingille, ettei oma aurinkokuntamme ole maailmankaikkeudessa kovin merkityksellinen. Maailmankaikkeutta ei ole luotu vain palvelemaan ihmistä.
Stephen Hawking jäi viime vuonna eläkkeelle Cambridgen yliopiston matematiikan kunniaprofessorin virasta, tehtävästä, jota häntä ennen on hoitanut vain Isaac Newton. Hän on vuosia kärsinyt vakavasta lihassairaudesta, joka on käytännössä halvaannuttanut hänet.
Hawkingin ajatukset herättävät luonnollisesti paljon väittelyä niin tiedepiireissä kuin kirkonkin parissa. Jumalan hylkäämistä on jo kritisoitu sillä perusteella, että Hawking asettaa vastakkain tieteen ja puhtaan uskon, mitä kriitikkojen mielestä ei voi verrata.
Lähteet: YLE UUTISET, REUTERS