Onko outoa ja erikoista että meillä on ruoka-ajat?

  • Viestiketjun aloittaja monen äiti
  • Ensimmäinen viesti
monen äiti
Ei ole suotavaa mennä milloin tahansa ottamaan syömistä. Eikä mitä tahansa ole lupa ottaa ruoka-aikoinakaan eikä välipalalla. Talossa teinäjä ja nuorimmainen vasta vauva. :)
 
vieraskin.
Meillä nykyisin syödään miten sattuu ja välttämättä ei laiteta lämmintä ruokaa, jos lapset on koulussa syöneet päivällä. Usein tällaiset päivät on ne meidän kauppapäivät n. 1-2 kertaa viikossa eli pitää käydä kaupassa ja sen jälkeen ei huvita laittaa ruokaa tai sitten se on pakastepitsaa ym. Leipä-leikkele-kasvislinjalla ollaan myös välillä. Lämmin ruoka ei ole henki ja elämä. Ruokaa meillä saa otta miten vain, mutta ottaa sitten kunnolla eikä yhtä voileipää ja puolen tunnin päästä taas uutta leipää.

Viikonloppuna meillä on yksi lämmin ruoka klo 12-14 aikaan.
 
vviiev
Minusta on ihan normaalia, että ruokaa syödään niille tarkoitettuna aikoina. Nytkin olen lasten kanssa syömässä lounasta.. välipala sitten päikkäreiden jälkeen. Ei meillä napostella ruoka-aikojen välissä. Jos ei ruoka/välipala maistu niin seuraavan kerran saa ruokaa sitten seuraavalla ruokailuhetkellä.. näin on tehty minun lapsuuden kodissa ja kaikki me viisi lasta ja meidän vanhemmat ollaan normaalipainoisia. Miehen perheessä on ollut napostelukulttuuri ja siellä kaikki on ylipainoisia (miehellä kaksi siskoa ja myös heidän perheet ovat ylipainoisia. Minun mieheni on myös ylipainoinen, sillä hän napostelee töissä ja iltaisin lasten mentyä nukkumaan. Ei siis varmaan ihme, että suosin meidän perheessä naposteluruokakulttuurin sijaan säännöllisiä ruoka-aikoja ja sitä ettei herkkuja ole aina tarjolla. :) En halua yhdistää lapsille ruokaan tunteita eli sitä, että pahaa mieltä parannetaan syömällä tai hyvää mieltä juhlistetaan jollain hyvällä herkulla. Kyllä meillä juhlapäivinä syödään parempaa ruokaa ja välillä syödään jäätelöä, lapsilla on suklaakalenteri jne.. mutta tunnesyömisen tapaa yritän välttää. Toivottavasti ymmärrätte mitä ajan takaa. :)
 
  • Tykkää
Reactions: hunajapuu
"vieras1"
Ruoka-ajoissa ei ole mitään outoa. Se on outoa jos lapsi ei saa muina aikoina ottaa syötävää.
Näin. Meilläkin on ruoka- ajat, mutta jos lapsella on nälkä niiden välillä, toki voi ottaa syötävää.

Meillä koko perhe on normaalipainossa, eikä painonhallintaa uhkaa lainkaan esimerkiksi satunnainen voileipä.

Onko myös aikuisilta kielletty syöminen ruoka- aikojen ulkopuolella?
 
  • Tykkää
Reactions: Bella@
"Jenis"
[QUOTE="vieras1";30497642]Näin. Meilläkin on ruoka- ajat, mutta jos lapsella on nälkä niiden välillä, toki voi ottaa syötävää.

Meillä koko perhe on normaalipainossa, eikä painonhallintaa uhkaa lainkaan esimerkiksi satunnainen voileipä.

Onko myös aikuisilta kielletty syöminen ruoka- aikojen ulkopuolella?[/QUOTE]

Mä en tajua miten ruoka-aikojen välissä edes voi tulla nälkä, jos syö sen 5krt/päivä :D Mutta ei ole "kiellettyä", jos tulee nälkä aikaisemmin niin sitten lyödään se oikea ruoka pöytään aikaisemmin.
 
No empä voi väittää että olis.

Meillä saa hakea keittiöstä tosin aina hetelmiä, mutta jos ei ruoka maistu ruoka-aikana niin eipä jatkossa tartte enää ottaa niitä hetelmiäkään.
 
[QUOTE="Jenis";30497644]Mä en tajua miten ruoka-aikojen välissä edes voi tulla nälkä, jos syö sen 5krt/päivä :D Mutta ei ole "kiellettyä", jos tulee nälkä aikaisemmin niin sitten lyödään se oikea ruoka pöytään aikaisemmin.[/QUOTE]
3-4 tunnin välein kai sinne läpeen olis hyvä tunkea jotakin jotta pysyy verensokeri tasasena.
 
viera.s
[QUOTE="a.p";30497553]Miksi pitäisi muina aikoina saada ottaa syötävää?[/QUOTE]

Teinin syömisiä en enää rajoittaisi, muuta kuin siltä osin, ettei syö kaapeista muihin tarkoituksiin varattuja juttuja. Eikä vapaasti syötävissä olevia herkkuja pitäisi kaapeissa läheskään joka päivä edes olla. Mutta kovin tiukat rajoitukset tuntuisi lähinnä itsesääntelyn tuhoamiselta. Eihän siihen omilleen muuttamiseen ole teinillä enää niin pitkä aika, eikä omassa kodissa äiti ole kieltämässä napostelua. Joten rajojen sijaan käyttäisin ihan keskustelun keinoja, jos teinin napostelu vaikuttaisi olevan hänen terveydelleen haitallisella tasolla.

Pikkulapsi ei toki niin hyvin osaa huomioida lähestyviä ruoka-aikoja itsenäisesti, joten pienemmän en antaisi niin vapaasti kaapista välipaloja ottaa. Mahdollisuuksien rajoissa aikaistettaisiin ruokailua, jos lapsella on nälkä vaikka tuntia ennen ruokailua.
 
No teillä on varmaan aika tiukka meininki. Jos haluat olla sellainen tiukkis mutsi niin mikäs siinä? Mä antaisin lasten syödä ja juoda silloin kun siltä tuntuu
niinhän susta nyt tuntuu

aatteleppa että sull on ruoka just valmistumaisillaan ja lapsi tulee kinuamaan jotain pientä välipalaa ja sulla on tiedossa että jos annat niin se ei varppina syö sitä oikeaa ruokaa
 
  • Tykkää
Reactions: Skyler
"a.p"
No teillä on varmaan aika tiukka meininki. Jos haluat olla sellainen tiukkis mutsi niin mikäs siinä? Mä antaisin lasten syödä ja juoda silloin kun siltä tuntuu
Sullapa ei olekkaan lapsia niin et ymmärrä kaikkea. :) Kun on ruoka-ajat, ei juurikaan tule nälkä muulloin, näin mä uskon ja siltä se näyttääkin. En koe että on tiukka meininki, tähän on lapsetkin oppineet. Pidän tärkeänä sitä että on ruoka-ajat ja silloin syödään, eipä liene haittaa jos oppisivat tuntemaan senkin miltä nälkä tuntuu :D mutta eivät näytä nälissään olevan ja hyvästi kasvavat. :)
 
ei kuulosta
Meillä on 4- ja 1,5-vuotiaat ja syödään ruoka-aikoina, eli viidesti päivässä. Jos ruoka ei kelpaa silloin, kun sitä on tarjolla, niin odottaa sitten seuraavaa ruokakertaa, jolloin kummasti tuntuu uppoavan. Myöskään 1,5v ei saa napostella ruokailujen välissä, ei edes silloin, kun ei ole syönyt ruokaansa. Tarjoan sitten seuraavan sapuskan vähän aikaisemmin ja esim. välipalan vähän runsaampana, jos lounasta ei ole uponnut montaa lusikallista. Kumpikaan ei ole nääntynyt vielä nälkään.

Siihen en lähde, että ruuat jätetään syömättä ja sitten kinutaan leipää.
 
Ruokailuajat esim. aamiaiselle, lounaalle, päivälliselle yms. on ihan hyvä juttu. Mut jos nälkä sattuu siinä välissä yllättämään niin en lähtisi lukkoja jääkaapin oveen laittamaan. Tietty jos koko ajan pitää juosta kaapilla napostelemassa niin ruokailuissa on jotain pielessä..
 
Viimeksi muokattu:
niinhän susta nyt tuntuu

aatteleppa että sull on ruoka just valmistumaisillaan ja lapsi tulee kinuamaan jotain pientä välipalaa ja sulla on tiedossa että jos annat niin se ei varppina syö sitä oikeaa ruokaa
Juu no siinä tilanteessa en antais ottaa mtn.. Noin muuten sais syödä vapaasti ja huolehtisin että on terveelliset ruoat ja jälkiruoat sitten erikseen. :)
 
[QUOTE="a.p";30497731]Sullapa ei olekkaan lapsia niin et ymmärrä kaikkea. :) Kun on ruoka-ajat, ei juurikaan tule nälkä muulloin, näin mä uskon ja siltä se näyttääkin. En koe että on tiukka meininki, tähän on lapsetkin oppineet. Pidän tärkeänä sitä että on ruoka-ajat ja silloin syödään, eipä liene haittaa jos oppisivat tuntemaan senkin miltä nälkä tuntuu :D mutta eivät näytä nälissään olevan ja hyvästi kasvavat. :)[/QUOTE]

Hoidan lapsia kokoajan vaikkei he omia olekaan ja välitän heistä enemmän kun oisin koskaan voinut kuvitella. Että tiedän kyllä millainen "linja" sitten omien kanssa olisi ja missä olisin rento ja missä tiukempi. :p Kerran täällä vaan eletään niin en halua nipottaa turhista. Teillä varmasti hyvä noin :)
 

Yhteistyössä