Jos sairauspäivärahakausi on käytetty, on seuraava askel kuintoutustuki, sitä hakiessa voi olla työttömänä työnhakijana. Päivärahaa varten yrittäjän tai puolison pitää pystyä osoittamaan, että yritys ei työllistä. Puolison on se helpompi todistaa, jos ei ole ollut yrityksellä töissä. Yrittäjän on todistettava olleensa ulkopuolisella töissä oliko se 10 tai 8 kk viimeisen kahden vuoden aikana, jolloin yrittäjyys voidaan katsoa osa-aikaiseksi, jolloin firma saa olla olemassa. Se ei riitä, että on esim. osapäivätöissä yhdessä paikassa ja tekee satunnaisia tuurauksia toisessa - ei, vaikka kummassakin paikassa työskentelisi saman päivänä, eri kaupungeissa. Syyksi ei käy, että ei ole löytänyt kokopäivätyötä. Te-toimisto antaa lausuntonsa, johon ei voi hakea oikaisua. Vasta Kelan päätöksestä voi valittaa. Valituksen käsittely kestää puolesta vuodesta ylöspäin.
Mutta toisaalta siinä vaiheessa, kun Kela katsoo, onko työssäoloehto täyttynyt yrittäjyysaikana, ainoa kriteeri on maksetun yel:n määrä tietyllä tarkastelujaksolla (jonka pituutta en nyt muista). Eli jos on maksanut minimiä (esim. siksi, että firman tärkein omaisuus, meillä äijä, on sairaana ja hommat eivät juuri nyt kannata, mutta lopettaakaan ei voi ennen kuin ne on tehty - eikä äijän sairauden kulusta ole tietoa tai ennustetta), Kelan mielestä yritystoiminta ei ole ollut laajuudeltaan huomattavaa, eikä työssäoloehto täyty.
Siis ensin te-toimisto sanoo, että yrittäjyys estää työn vastaanottamisen, sillä se on laajuudeltaan sellaista, että ei ole voinut olla kokopäiväisesti töissä ulkopuolisella, kun työtä ei ole löytynyt, vain osapäiväistä ja satunnaisia sijaisuuksia. Kela päättää tämän lausunnon pohjalta, että ihminen ei ole oikeutettu työttömyyspäivärahaan.
Sitten, kun firma on seisauksissa, sama Kela sanoo, että yrittäjyys ei olekaan ollut laajuudeltaan merkittävää, vaikka firma on esim. työllistänyt 2-5 hlöä omistajan lisäksi. Ja kun tekee osapäivätyötä ja saa työmarkkinatukea soviteltuna, myös sovitellulta ajalta lasketaan päiviä työmarkkinatuki oikeuden loppumiseen.
Ja työkyvyttömyyseläkettä ei äijä voi hakea, sillä lääkärit eivät kirjoita siihen B-todistusta, vaan antavat saikkua vähän kerrassaan. Eli kun sairauspvärahaoikeus loppuu, on haettava kuntoutustukea. Käsittely kestää n. 4 kk ja sinä aikana voi hakea työmarkkinatukea. Mutta jos saa työpaikan, jota ei pysty ottamaan vastaan työkyvyttömyyden vuoksi, taitaa iskeä karenssi. Ja kuntouttaa ei voida, sillä ei tiedetä, mitä kuntouttaa ja äijä on "kykenemätön minkäänlaiseen työhön" lääkäriä lainatakseni.
Eli älkää kukaan, koskaan, ikinä, milloinkaan ryhtykö yrittäjiksi! Älkääkä antako kenenkään sairastua!