Suosittelen unikouluohjetta HUS:in sivuilta, se selittää ohjeiden taustat perusteellisesti.
Meillä juuri päättynyt vastaavanlaisesta tilanteesta seurannut unikoulu ja pisin unijakso on jo 7 tuntia
Myös ensimmäinen lapsi on unikoulutettu aikoinaan. Aikaa paremman unen saavuttamiseen meni lapsesta riippuen 5-14vrk, mutta tuloksia alkoi näkyä jo toisena yönä.
Kootut vinkit:
Tuhti iltapala ja vaikka vielä ruokaa juuri ennen nukkumaanmenoa.
Päättäkää etukäteen, miten toimitte ja pitäkää siitä kiinni vaikka ensimmäiset yöt olisivat kamalia. Päättäkää, missä lapsi nukkuu, miten häntä pyritään rauhoittamaan ja kuka rauhoittaa. Jos luovutatte jo ensimmäisenä yönä, teillä on edessä kymmenkertainen työ myöhemmin.
Vauva ei välttämättä rauhoitu alkuun ihan helposti vaan saattaa karjua kaarella pitkiä pätkiä. Korvatulpat auttavat kestämään itkua ja tietenkään lasta ei jätetä yksin. Vaikka voi tuntua, ettei rauhoittelusta ole mitään apua, se merkkaa vauvalle paljon.
Jotkut kokevat, että isä on parempi rauhoittelija (vauva ei haista maitoa). Meillä sillä ei ole ollut mitään väliä vaan rauhoitteluvuorot ovat auttaneet molempia vanhempia jaksamaan unikoulun läpiviemisen.
Pyrkikää rauhoittamaan ensisijaisesti niin, ettei lasta nosteta syliin (tällöin herää helpommin). Jos se ei onnistu, syliin kannattaa totta kai ottaa ja kokeilla vaikka heijausta tai huoneen ympäri kävelyä.
Jos vauva nukahtaa helposti esim. liikkuviin vaunuihin, kannattaa kokeilla pyöriä pinnasänkyyn. Unipussi voi rauhoittaa vauvaa, jolla on taipumusta pyörimiseen ja pörräämiseen yöaikaan. Pimennysverhot ym. kannattaa hommata jos valoa tulee aamuyöstä liikaa huoneeseen.
Älkää viekö vauvaa yön aikana pois siitä tilasta, jossa yöt on tarkoitus jatkossa nukkua. Tuttu, sama ympäristö on yksi tekijä, joka auttaa vauvaa uuteen rutiiniin.
Iltarutiinit mahdollisimman samanlaisiksi. Meillä oli esim. toisen lapsen kanssa soittorasia, jota soitettiin aina iltasyötön aikana merkiksi yön alkamisesta. Hämmästyttävää oli kun orjallisten rutiinien myötä myös iltakarjuminen ennen nukahtamista loppui kokonaan.
Unikoulun alussa vauvan aamu saattaa alkaa todella aikaisin, aikaisin meillä taisi olla
klo 5.15. Jos vauva on selvästi nälkäisen oloinen, valoja päälle ja päivä käyntiin. Ei yhtään ruokaa ns. yöaikaan vaan kun ruokaa annetaan, alkaa myös valveillaoloaika. Ensimmäisistä aikaisista aamuista ei kannata huolestua, usein uni pitenee vähitellen tai siihen opettaminen helpottuu usein unikoulun edetessä.
Jos 3-5 yön kuluessa ei näy minkäänlaista muutosta lapsen nukkumisessa eli unipätkät eivät ole yhtään pidentyneet eikä reagoi rauhoitteluun yhtään paremmin, varmistaisin vielä uudemman kerran, ettei ongelmaa ole terveydessä.