Voileipäkakku
20 annosta
Pohja
24 isoa, vaaleaa paahtoleipää
Kostutus
1 1/2 dl Valio maitoa tai laimennettua sitruunamehua
Poronlihatäyte
4 prk (à 200 g) Hovi kevyt yrtti-pippuria TAI Hovi valkosipulia
1/2 dl sinappia
1 rkl sitruunamehua
1/2 tl rouhittua mustapippuria
300 g kylmäsavuporoa (josta 100 g koristeluun)
1 keltainen paprika
1 dl hienonnettua persiljaa
Koristelu
persiljaa
1 prk (312/175 g) säilykemandariinia
hillosipulia
kylmäsavuporoa
Mätitäyte
4 prk (à 200 g) Hovi kevyt maustamatonta TAI Hovi maustamatonta
200 g siian mätiä
1 punasipuli hienonnettuna
1 dl hienonnettua tilliä
1 rkl sitruunamehua
1/2 tl valkopippuria
Koristelu
tilliä
150 g mätiä, esim kirjolohen
200 g isoja katkarapuja
sitruunaviipaleita
Silli-munatäyte
160 g (2 kpl) matjessillifileetä
5 kovaksi keitettyä (8 min) munaa
4 prk (à 200 g) Hovi kevyt maustamatonta TAI Hovi maustamatonta
1 dl hienonnettua ruohosipulia
2 rkl sitruunamehua
1/2 tl rouhittua roseepippuria
Koristelu
n. 2 dl hienonnettua ruohosipulia
3 kovaksi keitettyä munaa
silliviipaleita
kaprismarjoja
Kokoa voileipäkakku näin: Valmista valitsemasi täyte. Yhdistä tuorejuustoon muut ainekset hienonnettuna. Jos täyte tuntuu liian paksulta, sekoita joukkoon sopiva määrä maitoa, kevytkermaa tai maustamatonta jogurttia.Valitse voileipäkakulle sopiva tarjoiluvati tai tarjotin. Aseta sille halutessasi kakkupaperi. Leikkaa leipäviipaleista ohuelti reunat pois. Lado vadille kuusi viipaletta, kaksi rinnakkain ja kolme peräkkäin. Suojaa tarjoiluvati voipaperisuikaleilla kakun valmistamisen ajaksi. Kostuta leipäviipaleet. Levitä 1/4 täytteestä leipäkerroksen päälle. Lisää seuraava leipäkerros, kostuta ja levitä sille1/3 täytteestä. Tee loppuun kerrokset, jätä päälle levitettävä täyte seuraavaa päivää varten. Peitä kakku kelmulla ja alumiinifoliolla, ettei se kuivu. Nosta päälle kevyt paino, esim. muovinen leikkuulauta. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään. Levitä loppu täyte kakun päälle ja reunoille ja koristele.Poronlihakakun koristelu: Koristele kakun reunat hienonnetulla persiljalla, asettele kakun reunoille kylmäsavupororullat ja valutetut mandariinilohkot. Hienonna hillosipulit karkeasti veitsellä ja levitä kakun keskelle. Koristele persiljalla. Mätitäytekakun koristelu: Koristele kakun reunat hienonnetulla tillillä. Levitä mäti kakun päälle, koristele reunat katkaravunpyrstöillä, sitruunalla ja tillillä. Silli-munakakun koristelu: Koristele kakun reunat ja pinta hienonnetulla ruohosipulilla. Asettele munaviipaleet kakun reunoille. Koristele matjessilliviipaleilla ja kaprismarjoilla.
Voileipäkakku
[Tulostusversio]
vaaleaa ja/tai tummaa leipää
suorakulmaisen kakun valmistat parhaiten vuokaleivästä, pyöreän hiivaleivästä ja limpusta
Kostutukseen:
esim. vettä, laimeaa lihalientä, tomaattimehua, kermaa tai maitoa
Kalatäyte:
n. 200 g lohta, savukalaa tai kalatahnaa
1-2 dl kermaviiliä
1 dl tilliä
2 rkl tomaattisosetta
Muna-raejuustotäyte:
50 g voita tai margariinia
2 kovaksi keitettyä munaa
1 tlk raejuustoa
suolaa
pippuria
1 dl hienonnettua ruohosipulia
Kinkkutäyte:
200 g hienonnettua kinkkua
1-2 dl kermaviiliä
1 maustekurkku hienonnettuna
1 rkl sinappia
1 rkl raastettua piparjuurta
Kasvistäyte:
1 dl purjosilppua
2 omenaa pieninä kuutioina
1 tlk herkkusieniviipaleita hienonnettuna
1 1/2 dl kermaviiliä
1 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa
valkopippuria
2 rkl persiljasilppua
Leikkaa leivät pituussuunnassa noin sentin paksuisiksi viipaleiksi, tummat ohuemmiksi kuin vaaleat. Kakun korkeus voi vaihdella: pieneen kakkuun riittää 4-5 viipaletta, 6-7 viipaleesta saa keskikokoisen kakun, mutta sitä suurempi voi olla jo vaikea leikata.
Leikkaa viipaleista pois kuoret. Kostuta sitä mukaa, kun kokoat kakkuun uusia kerroksia. Valmista mieleisesi täytteet sekoittamalla täyteainekset keskenään. Yhteen kakkuun kannattaa käyttää korkeintaan 2-3 eri täytettä, jotteivät liian monet maut sekoittuisi toisiinsa.
Kokoa kakku siten, että alimmaiseksi ja päällimmäiseksi kerrokseksi tulee leipäviipale. Kääri täytetty kakku tiukasti kosteaan voipaperiin ja muoviin tai folioon. Anna kakun maustua jääkaapissa yön yli. Kakun voi myös pakastaa. Pakastettu kakku on otettava tarjoamista edellisenä päivänä jääkaappiin sulamaan. Koristele kakku vasta ennen tarjoilua. Koristeluun voit käyttää samoja aineksia kuin täytteissä, esim. kinkkuviipaleita, kalaa, tuoreita kasviksia, juustoraastetta, tilliä, persiljaa, munaa ja sitruunalohkoja.