vit...lukudiplomit

vierailija
Älä niitä viisikoita tyrkytä, ne on aika tylsiä, vanhanaikaisia ja pitkäveteisiä nykylasten mielestä. Syödään, syödään ja syödään. Tarjoa vaikka Timo Parvelan Ella-kirjoja (meillä on pojat niistä erityisesti tykänneet, vaikka se minä henkilö tyttö onkin, mutta pojilla on suuri rooli noissa kirjoissa) ja Pate on saanut muutaman ihan oman kirjankin. Tai sitten Tuija Lehtisen Karting-sarjaa tai jalkapallosta enemmän kiinnostuneelle Futis-sarja. Meidän poikiin on myös uponnut 3 etsivää kirjat jostain syystä. Kirjoja ahmiva tyttö ei ole noista Elloja lukuunottamatta välittänyt lainkaan, Neropatit kuuluu hänen suuriin suosikkeihinsa.
En mä mitään tyrkytäkään. Noissa lukudiplomi kirjoissa vaan vaihtoehdot olivat samaa tasoa ainakin muutama vuosi sitten isommille. En tiedä ovatko muuttuneet. Mä olen iloinen kun lukee jotain, ja meilläkin neropatit ovat sellaisia jotka luetaan samana iltana. :)
 
vierailija
Minä inhosin ja pelkäsin uimaan opettelua, mutta vanhemmat pakottivat kuitenkkn, koska heidä mielestää uiminen oli taito, joka on pakko oppia. Yritin parhaani mukaan olla oppimatta, ja sittenkin kun vähän osasin, yritin kaikkia mahdollisia tekosyitä, joilla olisin saanut käyttää kellukkeita tms, mutta vanhempani pakottivat minut uimaan ilman. Minusta tuli hyvä uimari, ja myöhemmin minua ei olisi vapaaehtoisesti saanut ylös järvestä ollenkaan. Pärjään hyvin myös ulkomailla meren aallokossa, silloinkin, kun rannalla on kovan aallokon vuoksi punainen lippu (silloin niissä aalloissa onkin hauskinta uida). Olen nykyään vedessä täysin kotonani.

Joten pakotus kyllä toimii, kunhan sitä jatkaa niin kauan, että taito on täysin hallussa, ja lapsi tajuaa olevansa siinä taidossa erittäin hyvä, parempi kuin muut.
 
vierailija
Voi melkein verata, etä mut pakotettas pelaamaan jääkiekkoo. En mä silä tavala opisi sitä tykkäämän
Ei oikein voi verrata, sillä jääkiekkoilutaitoa et tarvitse jokapäiväisessä elämäsässi päivittäin. Sen sijaan lukutaitoa tarvitaan ihan koko ajan ja yhä enemmän kuin ennen. Ei riitä, että osaa lukea koulussa oppikirjan tehtävät ja kaupassa tuoteselosteet. On luettavana lehtiä, blogeja, tviittejä, nettisivuja, asiantuntijoiden tutkimustietoa ja keskustelupalstojen mielipiteitä, toimittajien näkökulmia ja virkamiesten ohjeistuksia. Kun nykyajan koululainen on aikuinen, hän tarvitsee lukutaitoa vielä moniin tilanteisiin, joita emme osaa nyt ennakoidakaan ja monessa ammatissa on jatkuvasti päivitettävä osaamistaan ja reagoitava uuteen tietoon, joka tulee kirjallisessa muodossa. Mitä laajempi sanavarasto ja sujuvampi lukutaito ihmisellä on, sitä paremmin hän selviytyy monimuotoisessa tekstiympäristössä.

Kokonaisten kirjojen lukeminen kehittää lukutaitoa, esimerkiksi tekstin sävyjen ymmärtämistä aivan eri tavalla kuin nettiuutisten pätkien silmäily tai oppikirjan sivun mittaisten tekstien tankkaaminen
 
vierailija
Ei oikein voi verrata, sillä jääkiekkoilutaitoa et tarvitse jokapäiväisessä elämäsässi päivittäin. Sen sijaan lukutaitoa tarvitaan ihan koko ajan ja yhä enemmän kuin ennen.
Ja kirjoitustaitoakin, vaikka näistä kömmähdyksistä syyttäisinkin yöllä väsyneenä ja nopeasti kirjoittamista. Siis itse omia lyöntivirheitä ja sanavalintojani kommentoin.
 
Kyllä mäkin lukemista ja siihen pakotusta puolustan. Viime viikolla oli uutisissa, että Suomesta löytyy 15-vuotiaita poikia, jotka eivät osaa lukea. Varmasti hekin ovat jossain kohtaa jotain osanneet, mutta harjoituksen vuoksi on taito ruostunut/unohtunut. Sujuva lukutaito edesauttaa muutakin yleissivistystä, esim. lehtien lukeminen.
Oma 8-vuotiaani ei kovin innostunut lukemisesta ole, mutta urheilusivut lehdestä kiinnostaa usein. Kaksikielisessä opetuksessa "pakotetaan" lukemaan ebglanninkielisiä kirjoja ja siihen vaatii aikuisen läsnäoloa koko ajaksi. Mutta samalla hän saa kehuja lukemisestaan ja voidaan yhdessä nauraa hassuille jutuille, ihmetellä kummallisuuksia jne. Voin siinä auttaa häntä kirjojen maailmaan. Muuten perheessämme kaikki tykkää lukea omanlaisiaan kirjoja. Pääasia, et luetaan!
 

Yhteistyössä